Reciclarea becurilor reprezinta un aspect important pentru ecologisti, dar si pentru cei care vor sa ajute mediul inconjurator, prin eforturi si activitati mai putin poluante. Insa, atunci cand vine vorba de acest lucru, trebuie tinut cont de cateva aspecte. Iar pe cele mai importante dintre ele le-am adunat intr-un scurt ghid pe care ti-l oferim gratis, sub forma unui articol.
Reciclarea becurilor – de ce sa tii cont
Nu toate becurile pot fi reciclate.
De exemplu, cele conventionale, cu filament, nu pot si reciclate. In schimb, cele mai moderne, da. Care sunt insa becurile moderne si cum le recunosti? Ei bine, sunt acele modele pe ale caror ambalaje este trecut termenul „ecologice”. Astfel, ele consuma mai putin, dar pot si reciclate.
Becurile sunt toxice
Aceasta toxicitate vine in special de la Mercur. Pe langa faptul ca este un material pretios, Mercurul se dovedeste si extrem de toxic pentru tot ce inseamna ecosistem.
Drept urmare, nu este bine ca Mercurul din componenta becurilor sa ajunga la gunoi. Si la fel de periculoase precum becurile se dovedesc si neoanele de culoare rosie, care la randul lor au un aport mai ridicat de Mercur. Neoanele albe, in schimb, au in componenta lor dioxid de carbon si un gaz care exista in mod natural in atmosfera.
Pasii necesari pentru reciclarea becurilor
Mercurul din becurile ecologice este extras cu grija sub forma de vapori in procesul de reciclare al acestora. Astfel, camasa de sticla a becului este sparta si vaporii sunt abosorbiti intr-un recipient special. Daca ar fi sa comparam, am putea spune ca procesul este asemanator cu distilarea alcoolului, numai ca in loc de cazane, se foloseste o pompa de vid.
Principalele avantaje ale reciclarii becurilor
In primul rand, vorbim despre eliminarea pericolului ca Mercurul sa ajunga in natura, unde, dupa cum stim deja, are un rol daunator.
In al doilea rand, vorbim despre faptul ca prin reciclare scapati de toate becurile care s-au ars si care nu fac altceva decat sa va incurce locuinta.
Mare atentie, insa! Daca se intampla ca vreunul dintre aceste becuri sa se sparga, cel mai bine ar fi sa aerisiti imediat incaperea. In caz contrar, Mercurul va fi inhalat si va creste riscul de intoxicare, in special in randul copiilor si animalelor de companie.
Diversitatea becurilor care pot fi reciclate este si ea mare si include: becuri drepte, compacte sau spiralate. De asemenea, companiile pot preda spre reciclare si lampi cu descarcare in gaze, care vin cu o intensitate ridicata. Tot in categoria reciclabilelor gasim si lampile cu halogen metalice, folosite in special pentru iluminat in spatiile mari si pe strazi.
Cam aceasta ar fi, pe scurt, povestea reciclarii becurilor. Noi va recomandam sa nu le lasati la indemana copiilor si sa le predati cat mai repede centrelor de reciclare din oras, daca nu va mai sunt de folos.
Pe langa toate acestea, cautati mereu sa optati pentru becuri ecologice, chiar daca ele sunt mai scumpe decat cele clasice.
In cele din urma, investitia va fi una care merita, deoarece acestea determina un consum mai scazut de energie electrica. Iar daca alegeti sa inlocuiti becurile din intreaga locuinta, veti observa o scadere a facurilor la energie electrica, inca din primele luni.