Educarea copilului – sa avem grija de natura

Comportament responsabil fata de natura – cum ii educam pe cei mici sa aiba grija de natura

Am spus noi in repetate randuri ca un comportament responsabil fata de mediul inconjurator porneste de la educatie. Asadar, citesti (carti, articole, stiri din domeniu), intelegi ce consecinte are un comportament responsabil fata de natura si apoi aplici. Insa, ne dorim sa mai subliniem un alt aspect important. Este recomandat ca si cei mici sa primeasca informatii cu privire la acest lucru, inca de la varste fragede. Asadar, nu este deloc gresit sa il educam pe copil si sa-l incurajam sa adopte un comportament responsabil fata de natura.

Copiii au capacitatea de a asimila informatii importante, inca de la varste fragede. Iar prima interactiune cu natura este una deosebit de importanta pentru actiunile viitoare.

Drept urmare, iata cateva recomandari pentru parinti in ceea ce priveste responsabilizarea celor mici fata de mediul inconjurator.  

Comportament responsabil fata de natura – top recomandari pentru parinti

  1. Crede in puterea exemplului. Daca tu nu arunci gunoaie de strada, nu o va face nici copilul tau. Daca tu ai o gradina frumos ingrijita, in care plantezi pomi si copaci, este o probabilitate destul de mare ca fetita sau baietelul tau sa mosteneasca aceasta pasiune. Un exemplu important pe care il pot oferi parintii este legat si de mucurile de tigara, recunoscute pentru faptul ca murdaresc trotuarele oraselor si au impact negativ asupra solului, daca sunt aruncate pe jos. Drept urmare, daca fumezi, protejeaza-ti copilul atat de mirosul neplacut si intoxicant al tutunului, cat si de gestul neplacut de a arunca pe jos chistocuri.
  2. Jocuri ecologice. Educatia nonformala este deosebit de importanta. Iar un joc care sa arate celui mic cat de importanta este colectarea selectiva a deseurilor este un pas important spre adoptarea unei atitudini responsabile atunci cand el va creste mare si va avea putere de decizie. Si sunt o multime de variante din acest sens: de la puzzeluri realizate din carton reciclabil si pana la jocuri de cuvinte care ajuta in acelasi timp la dezvoltarea vocabularului.
  3. Jucarii ecologice. Jucariile din lemn sunt o alternativa atractiva la cele din plastic. In plus, s-a demostrat stiintific ca jucariile confectionate din plastic sunt foarte daunatoare atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru copiii care intra in contact cu ele. Asa ca poti alege variante ecologice, prezentandu-i celui/ celei mici avantajele acestora. Este un gest important pentru un comportament responsabil fata de natura.
  4. Colectarea selectiva a deseurilor. Invata-ti copilul sa recicleze, pornind de la lucrurile din propria voastra locuinta. Adunati impreuna bateriile folosite si predati-le unui centru de colectare. De asemenea, renuntati la electrocasnicele vechi si la becurile ecologice care nu mai functioneaza.
  5. Mergeti impreuna pe biciclete sau trotinete. Daca va prinde de mic gustul unor astfel de plimbari, va fi tentat sa pretuiasca acest obicei si cand va creste. In plus, o astfel de activitate este benefica si pentru sanatate. Copiii care fac miscare se dezvolta sanatos.
  6. Plantati impreuna copaci sau flori. In gradina bunicilor sau in cea din spatele/ fata blocului. Faceti un gest frumos si plantati flori sau copaci si urmariti natura cum se dezvolta.
Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *