Valorificare deseuri reciclabile Bucuresti
Se vorbeste tot mai des despre sustenabilitate si cum putem sa fim mai sustenabili. Atat marile magazine din domeniul retail, cafenelele cat si multe alte companii din diverse domenii au adoptat in ultimii ani aceasta miscare socio-ecologica.
In contextul acesta putem sa abordam si partea de valorificare deseuri reciclabile de care suntem interesati tot mai mult fiindca poluarea are din ce in ce mai multe efecte negative asupra mediului si implicit asupra fiecaruia dintre noi.
Ce presupune partea de valorificare deseuri reciclabile?
Pentru a ne face o idee despre ce este aceasta valorificare deseuri reciclabile, in primul rand trebuie sa vorbim despre reciclare: ce este reciclarea, de ce sa reciclam, ce anume reciclam si cum reciclam.
Ce este reciclarea?
Reciclarea este procesul prin care anumite deseuri sunt prelucrate tehnic in scopul reutilizarii si asa ajungem la valorificarea deseurilor reciclabile in scop ecologic, cu atat mai mult cu cat prin reciclare economisim diverse resurse precum energia, materia prima noua si ca bonus reducem contaminarea apelor, a padurilor, a mediului natural.
De ce sa reciclam?
- in primul rand suntem obligati prin lege sa colectam deseurile in mod selectiv pe cel putin 4 categorii: hartie/carton, sticla, metal si plastic;
- sa reducem consumul de energie si de materie prima;
- pentru vietuitoarele care se pot rani si a caror casa probabil este afectata din cauza deseurilor care ajung in mediul inconjurator;
- pentru a ajuta la evitarea contaminarii apelor, aici se poate adauga si protejarea vietuitoarelor acvatice;
- evitarea defrisarilor si nu in ultimul rand pentru a tine departe de mediul inconjurator cat mai multi poluanti nedegradabili sau care se descompun mai lent.
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa luam in calcul reutilizarea inainte de reciclare si de asemenea obiceiurile noastre de consum. Trebuie sa incercam sa reutilizam inainte de a recurge la reciclarea propriu-zisa. Sunt foarte multe obiecte pe care le putem reutiliza cum ar fi agendele, hartia, revistele, ziarele, sticlele, dopurile din plastic, etc. Putem sa fim creativi si sa le reutilizam in casa. Probabil o intrebare buna ar fi ce poti face cu dopurile din plastic? Un mod interesant si creativ ar fi sa confectionezi un ceas din dopuri, o vaza, un cos de gunoi, o cutie de depozitare sau obiecte decorative.
In alta ordine de idei, important este sa ne schimbam obiceiurile proprii de consum si anume sa nu cumparam mai mult decat consumam. Este dificila aceasta autoeducare insa nu imposibila.
In acest sens putem sa incepem de la simpla si banala lista de cumparaturi. Daca avem prestabilit de acasa produsele de care avem nevoie putem sa evitam instinctul acela puternic de a pune in cos ceva de care nu avem cu adevarat nevoie. De asemenea, putem sa evitam produsele supra-ambalate si sa apelam la produsele ambalate ecologic.
Cu toate acestea autoeducarea in ceea ce priveste reutilizarea si consumul nu este suficienta. Atunci cand epuizam toate variantele de reutilizare in cele din urma ajungem la recilare.
Asadar, ce putem sa reciclam?
Hartie si carton – deseuri reciclabile 100%
Probabil hartia este una dintre materiile pe care le risipim cel mai mult. Chiar daca era digitala ne poate induce in eroare si tindem sa credem ca datorita gadgeturilor economisim hartie, ei bine nu-i deloc asa, studiile de specialitate ne demonstreaza ca in ultimii ani consumul de hartie a crescut considerabil. Hartia poate sa fie folosita pentru uz personal dar si pentru uz industrial. Cu totii utilizam hartie si de cele mai multe ori este imposibil sa evitam risipa ei, iar in acest caz, daca nu putem reutiliza trebuie sa reciclam.
Cum sa reciclam hartia?
In primul rand prin colectarea selectiva. Fiecaruia dintre noi ii revine responsabilitatea sa selecteze gunoiul propriu. In ultima perioada autoritatile locale incearca sa se mobilizeze in acest sens si sa puna locatarilor la dispozitie containere speciale pentru fiecare deseu.
Reciclarea propriu-zisa a hartiei se realizeaza printr-un proces tehnic specific mult mai economic decat confectionarea hartiei prin prelucrarea materiei prime.
Poti selecta pentru reciclare:
- coli de hartie;
- ziare si reviste;
- hartie de impachetat;
- caiete si carti;
- pungi din hartie;
- cutii de carton; etc.
Ce nu se poate recicla:
- hartia patata sau plastifiata;
- hartia deteriorata prin mototolire;
- servetelele folosite;
- paharele din hartie care contin plastic.
Plastic – deseuri reciclabile partial
Spre deosebire de hartie, in cazul plasticului, nu este atat de usor de reciclat sau de recunoscut variantele reciclabile ale acestuia.
La fel ca in cazul hartiei, datoria noastra civica principala este sa tinem cont in prima faza de acest aspect mentionat mai sus, si anume de partea de valorificare deseuri reciclabile si anume reutilizarea peturilor din plastic, a paharelor din plastic si a dopurilor. In ultima instanta apelam la reciclare. O alta responsabilitate a noastra consta in separarea plasticului de celelalte deseuri si utilizarea containerelor specifice.
Poti selecta pentru reciclare:
- ambalaje care provin de la anumite produse;
- peturi din plastic;
- dopuri din plastic;
- folie din plastic;
- caserole;
- sticle din plastic cu continut consumabil.
Ce nu se poate recicla:
- recipiente care au continut substante chimice;
- recipiente care contin urme de grasime.
Sticla
Desi nu pare, sticla este materialul care se poate recicla infinit si nu isi pierde propietatile. Sticla se recicleaza prin topire si costurile sunt mult mai mici decat costurile productiei de sticla.
Reciclarea deseurilor din sticla este diversa insa trebuie sa tinem cont ca obiectul trebuie sa fie curat. De exemplu daca alegem sa punem in containerul de profil o sticla de vin, trebuie sa o clatim inainte. La fel trebuie sa procedam si in cazul sticlutelor in care au fost produse cosmetice.
Metalul
La fel ca in cazul sticlei, metalul nu isi pierde proprietatile dupa reciclare si poate fi reciclat infinit. Trebuie mentionat ca putem sa reciclam tot felul de doze cu continut consumabil doar ca este foarte important ca recipientul sa fie complet golit inainte si clatit.
Poti selecta pentru reciclare:
- doze de bere sau de suc;
- spray-uri;
- cutii din metal pentru bijuterii;
- folie de aluminiu nedeteriorata;
- capace de borcane;
- conserve.
Ce nu se poate recicla:
- Cutii care au continut vopsele sau alte substante chimice;
- Dozele care inca au continut sau dozele murdare;
- Folie de aluminiu deteriorata.
Ce deseuri reciclabile exista?
Pe langa cele trei categorii mari mentionate mai sus, putem sa reciclam si uleiul care este foarte nociv pentru mediul inconjurator, lemnul netratat care poate sa devina o sursa de energie, acesta fiind transformat in carbune prin ardere, produsele textile, deseuri electronice.
Am stabilit ce putem sa reciclam, ce nu putem sa reciclam si cum sa reciclam.
Inainte de a recurge la reciclarea propriu-zisa am putea sa gasim cateva metode creative de valorificare deseuri reciclabile. Cea mai buna sursa de inspiratie este internetul unde gasim diverse idei autentice in acest sens.
Valorificare deseuri reciclabile:
- Hartia:
- Caietele sau agendele folosite le putem pastra ca obiecte decorative, de exemplu pe noptiera langa o lampa, o agenda vintage mereu o sa arate bine;
- Putem sa salvam bucatele nescrise dintr-o coala de hartie utilizata si sa le folosim ca sticky notes;
- Ziarele sau revistele sunt o sursa nemaipomenita de inspiratie. Cateva pagini dintr-o revista le putem transforma intr-o coperta interesanta pentru un caiet sau o agenda, chiar si pentru o carte mai veche cu coperta deteriorata;
- Atunci cand redecoram putem sa folosim ziare, coli sau reviste ca sa protejam suprafetele mobilierului.
- Cartonul:
- Cutiile din carton pe care le primim de la curier dupa ce am comandat ceva le putem reutiliza pe post de cutii de pantofi daca sunt sufficient de incapatoare sau le putem transforma in diverse cutii ce pot folosi la depozitare;
- Din carton putem sa confectionam castele sau casute pentru papusi, masinute sau chiar un loc de joaca pentru pisici si alte multe variante interesante si creative.
- Plastic:
- Ceas functional din dopuri de plastic;
- Un cos de gunoi din dopuri colorate va arata autentic langa biroul copilului tau;
- Suport de birou pentru pixuri si creioane din pet de plastic;
- Sticlele din plastic le putem pastra dupa utilizare si putem sa facem cateva gauri in dop si sa le folosim ca stropitoare;
- Sticla:
- Sticlele goale de vin cu putina creativitate se pot transforma in vaze unice pentru flori. Cu vopsea le putem da o nota personala;
- Diverse sticle le putem vopsi si transforma in obiecte decorative;
- In sticlute mai mici putem introduce lumanarele si sa obtinem suporturi autentice pentru lumanari.
5. Electronice si electrice – DEEE:
- Televizoare si monitoare
- Diverse echipamente IT si telefoane mobile
- Prajitoare de paine, aspiratoare, masini de calcat
- Frigidere
Asadar, putem sa reutilizam aceste deseuri sau sa le reciclam si asa le dam o noua valoare. Un prim pas ar fi sa facem curatenie printre lucruri si sa incercam sa dam un nou sens obiectelor inainte sa le aruncam in cosul de gunoi, iar in cazul in care nu avem ce salva sa le selectam si sa le separam pe categorii: hartie/carton, plastic, metal, sticla, metal, lemn, textile pentru a putea fi preluate pentru reciclare. In cazul in care autoritatile locale nu ti-au pus la dispozitie un container pentru anumite deseuri trebuie sa stii ca sunt firme de reciclare unde te poti duce personal, oricine poate sa recicleze. Daca detii o afacere si la final de zi ai deseuri de reciclat poti sa colaborezi cu o firma de specialitate.