Incinerare deseuri periculoase si nepericuloase
Managementul deseurilor este un subiect tot mai des discutat si se cauta strategii in gestionarea deseurilor. Majoritatea deseurilor pe care le producem ca indivizi fac parte din categoria deseurilor nepericuloase. Acestea sunt fie deseuri menajere, fie deseuri reciclabile.
Insa atunci cand vorbim de acele deseuri provenite din medii precum productiile, domeniul medical sau farmaceutic, trebuie sa avem in vedere faptul ca majoritatea acestora au un grad de periculozitate atat pentru mediu cat si pentru sanatatea umana.
Asadar, pentru a gestiona corect aceasta situatie si pentru a evita incidentele nedorite precum contaminarile, autoritatile iau masuri in acest sens si elimina deseurile periculoase in medii controlate iar procesul este efectuat de catre personal autorizat.
O solutie optima de neutralizare a reziduurilor periculoase este procesul de incinerare deseuri la care se apeleaza din ce in ce mai mult.
Procesul de incinerare deseuri nu implica doar tratarea termica a deseurilor periculoase, ci aceasta tehnica poate fi utilizata chiar si in cazul deseurilor nepericuloase.
Tratare termica – incinerare deseuri
Incinerarea este procesul de tratare a deseurilor care implica arderea substantelor continute de materialele reziduale. Incinerarea, precum si alte sisteme de tratare a deseurilor la temperatura inalta se numesc “tratare termica”. Instalatiile industriale care sunt folosite in procesul de incinerare deseuri sunt considerate instalatii de transformare a deseurilor in energie.
De ce sa apelam la procesul de incinerare deseuri?
Prin tratarea termica se reduce masa deseurilor cu 80-85% si volumul acestora cu 95%. Asadar, desi incinerarea nu rezolva complet problema supraaglomerarii depozitelor de deseuri, reduce semnificativ volumul acestora.
Un alt argument in favoarea utilizarii tratarii termice este faptul ca prin incinerare se distrug materialele nocive organice din componenta deseurilor.
De asemenea prin incinerare se minimalizeaza emisile din aer si din apa.
Procesul de incinerare deseuri nu este util doar in cazul reziduurilor cu grad de pericol ridicat precum cele rezultate din activitati medicale, farmaceutice sau industriale.
Tratarea termica este o metoda folosita si in cazul deseurilor uzuale (municipale) precum cele provenite din gospodarii (deseuri menajere), comert, industrii, istitutii, din parcuri sau deseuri stradale si nu in ultimul rand, deseuri voluminoase.
Managementul deseurilor cuprinde urmatoarele activitati: colectare, transport, sortare, tratare, volorificare, depozitare si eliminare (atunci cand este cazul).
Obiectivele principale care sunt urmarite in cadrul managementului deseurilor sunt:
- protejarea mediului inconjurator;
- protejarea sanatatii umane;
- protejarea animalelor si a habitatelor naturale ale acestora;
- conservarea resurselor naturale;
- mentinerea curateniei in comunitati.
Una dintre problemele pe care le intampina autoritatile dar cu care se confrunta indirect si populatia este supraaglomerarea depozitelor. In cazul in care depozitele ajung la capacitatea maxima, deseurile colectate ulterior sunt transportate catre gropile de gunoi. Aceasta actiune inevitabila in cazul supraaglomeratii, afecteaza comunitatile care se afla in aproprierea gropilor de gunoi.
Deseurile aduse la gropile de gunoi nu se afla intr-un mediu controlat, asadar, ele pot ajunge cu unsurinta in mediul natural. Mai mult decat atat, gropile de gunoi sunt o sursa inevitabila de poluare, afectant atat solul, apele si calitatea aerului.
Fauna si flora sunt afectate de deseurile ajunse in mediul natural. Animalele pot incerca sa se hraneasca cu deseuri sau se pot rani. Plantele, de asemenea sunt impiedicate sa se dezvolte de toxicitatea solului.
Depozitele de deseuri sunt de asemenea o sursa de poluare prin emisiile de gaze nocive care afecteaza calitatea aerului. Mai mult decat atat, nu doar gropile de gunoi pot contamina apele si solul, ci si depozitele care adapostesc deseuri pe termen lung. Asadar, reciclarea deseurilor sau eliminarea acestora, sunt solutii viabile care trebuie puse in aplicare.
In ceea ce priveste sanatatea populatiei, aceasta este afectata in timp de depozitele de deseuri si de gropile de gunoi.
Exista un grad ridicat de imbolnavire cauzat de insectele si rozatoarele care sunt atrase de deseurile menajere in special.
Contaminarea apelor potabile un alt factor care pune in pericol sanatatea umana la care se adauga mirosul neplacut din aproprierea gropilor de gunoi si gazele emise de depozitele de deseuri care afecteaza calitatea aerului. Deoarece nu este interzisa folosirea terenurilor agricole din aproprierea depozitelor sau a gropilor de gunoi, se poate ajunge la raspandirea substantelor nocive prin intermediul alimentelor.
Pentru a evita situatiile nedorite, autoritatile iau masuri si aplica metode de de tratare a deseurilor.
Principalele metode de tratare a deseurilor se impart in 2 categorii mari: metode biologice si metode termice.
Metode biologice de tratare a deseurilor
- Compostarea deseurilor biologice care sunt denumite si biodegradabile este procesul prin care se urmareste transformarea acestor deseuri in fertilizant pentru sol. Deseurile biologice sau biodegradabile sunt acele deseuri vegetale provenite din gradini si parcuri, deseurile alimentare provenite din locuinte sau restaurante. In categoria acestor deseuri nu intra: lemnul, hartia, reziduurile silvicole sau agricole, etc.
Printre avantajele compostarii enumeram:
- tehnologia simpla si care nu este costisitoare;
- aproximativ 40-50% din cantitatea de deseuri este recuperata si transformata in fertilizant;
- se elimina semintele si elementele care nu sunt necesare;
- Fermentarea anaeroba este procesul prin care se realizeaza degradarea deseurilor organice lichide in vederea obtinerii biogazului.
Avantajele fermentarii anaerobice:
- peste 90% posibilitate de recuperare a substantelor nutritive din materiile organice precum azotul, fosforul si potasiul;
- producerea unui fertilizant sigur, fara risc pentru fauna si flora;
- reducerea mirosurilor utilizant accest fertilizant gazos;
- inlocuirea fertilizantilor comerciali si reducerea costurilor.
Metode termice de tratare a deseurilor
- Incinerare deseuri
Procesul de incinerare deseuri este printre cele mai utilizate metode termice de tratare a deseurilor biodegradabile dar este folosit si in cazul eliminarii deseurilor periculoase.
Printre avantajele procesului de incinerare deseuri enumeram:
- 85% sanse de recuperare energetica;
- toate deseurile comune solide pot fi eliminate prin acest proces iar pregatirea lor inainte de efectuarea incinerarii nu este consumatoare de timp;
- reducerea volumului deseurilor;
- rezultatul obtinut poate fi reciclat si utilizat ca material de umplutura in constructiille de drumuri.
- Piroliza este procesul de descompunere termica a substantelor chimice si compusilor organici in conditii de temperaturi foarte inalte si private de oxigen. Acest tip de descompunere termica o intalnim chiar si in uzul caznic fiindca sunt cuptoare a caror curatare functioneaza pe principiul pirolizei, crescand temperatura pana la 500 de grade Celsius si descompunand reziduurile de mancare din interior transformandu-le in cenusa sau abur si eliminand mirosul neplacut.
Piroliza asociata cu incinerarea ajuta la controlul poluarii si degradarii aerului. Mai mult decat atat, ajuta la ajuta la generarea de deseuri sterile in urma proceselor de tratare. De asemenea, este o actiune prin care o parte a deseurilor sunt transformate in combustibil usor de depozitat si transportat.
- Gazificarea este procesul prin care materialele care contin carbon (carbunele, petrolul) sunt transformate in gaze combustibile iar procesul de transformare are 70-90% eficienta.
Avantajele gazificarii:
- reducerea poluarii mediului inconjurator;
- eficienta mare de recuperare si utilizare a deseurilor ca resursa energetica;
- se poate utiliza pe o gama larga de deseuri.
Incinerare deseuri periculoase
Conform reglementarilor in vigoare, incinerarea deseurilor reprezinta procesul prin care acestea sunt transformate in combustibili alternativi fiind de asemenea si o forma de valorificare a energiei continute de acestea.
Asadar, deseurile care provin din diverse industrii pot sa devina combustibil pentru un alt tip de industrie.
Conform legislatiei procesul de incinerare se realizeaza prin intermediul oricarui tip de echipment (fix sau mobil) al carui scop este generarea de energie folosind deseuri ca si combustibil, fie prin intermediul caruia deseurile sunt tratate prin incinerare in scopul eliminarii.
Reziduurile periculoase sunt acelea care ridica multe probleme in managementul deseurilor si trebuie gestionate cu precautie in medii controlate si sunt manipulate de catre personal autorizat pentru a fi evitate situatiile nedorite.
Incinerarea s-a dovedit a fi cel mai utilizat proces in eliminarea deseurilor periculoase. Cu toate acestea, este un proces complex si trebuie urmati anumiti pasi pentru realizarea incinerarii in conditii optime de siguranta.
Prin incinerarea deseurilor periculoase se urmareste neutralizarea substantelor nocive si a metalelor grele.
Procesul de incinerare incepe prin sortarea deseurilor pe categorii(solide sau mai putin solide), apoi urmeaza maruntirea deseurilor solide. Macerarea se aplica in cazul deseurilor semi-solide (namoluri) apoi urmeaza amestecarea care este pasul final inainte de incinerarea propriu-zisa.
Cele mai cunoscute tehnologii de incinerare sunt cuptoarele (rotativ, cu injesctie lichida sau cel vatra statica).
De regula incineratoarele au tehnologie avansata de epurare a gazelor care se formeaza in timpul arderii.
Trebuie avut in vedere faptul ca cenusa de vatra rezultata nu este periculoasa si este permisa depozitarea acesteia, insa cenusa zburatoare are un grad ridicat de periculozitate si trebuie tratata in vederea stabilizarii si eliminarii pericolului inainte de depozitare.
In stransa legatura cu procesul de incinerare deseuri se afla si depozitarea acestora dupa finalizarea procesului. Depozitarea deseurilor periculoase se face dupa tratarea acestora (in acest caz este vorba de tratarea termica prin incinerare).
Tratarea termica are dublu scop, mai exact, eliminarea elementelor cu grad de pericol ridicat care se afla in componenta deseurilor dar si scaderea volumului masei acestora pentru a usura depozitarea acestora.
Astfel conform legislatiei in vigoare, se cere stabilizarea reziduurilor si tratarea termica inaintea procesului de depozitare.
Este cunoscut faptul ca toate aceste procedee si masuri de precautie sunt luate pentru a preveni posibile dezastre care pot avea loc in momentul colectarii, eliminarii sau transportului deseurilor cu grad mare de periculozitate.