Colectare deseuri reciclabile Bucuresti

bucuresti colecteaza selectiv si recicleaza

colectare deseuri Bucuresti

Problema oraselor mari din intreaga lume: aerul greu de respirat, poluarea si cantitatile mari de gunoaie. Stim, deja suna a cliseu. Insa, este o problema cat se poate de reala si ne afacteaza viata intr-o masura mai mare decat ne putem da seama. Si pentru ca ne propunem sa discutam nu doar despre probleme, ci si despre solutii. In acest material vom incepe cu cateva informatii despre colectare deseuri Bucuresti.

 

Colectare deseuri Bucuresti – Care sunt principalele surse de poluare?

 

Inainte de a vorbi despre colectarea deseurilor din Bucuresti, trebuie sa vorbim, despre sursele care determina aparitia fenomenului de poluare la nivelul capitalei. Astfel, vei vedea si tu ca aceste surse de poluare se regesesc, din pacate, nu doar in Bucuresti, ci in majoritatea zonelor urbane. Iar cele frecvente dintre ele se regasesc mentionate in acest articol despre colectare deseuri Bucuresti.

 

Poluarea industriala

Este una dintre sursele majore de poluare din Bucuresti si este cauzata de tot ce inseamna activitate industriala:

 

 • Industria energetica (instalatii cu o putere termica mare, instalatii pentru prelucrarea gazelor, instalatii pentru prelucrarea carbunelui)
 • Productia si prelucrarea metalelor (instalatii de sintetizare a minereului metalic, instalatii pentru producerea fontei sau a otelului si lista poate continua).

poluare bucuresti

Poluarea masinilor

 

Noxele produse de masini afecteaza atat mediul, cat si sanatatea umana. Emisiile masinilor includ nu doar dioxidul de carbon, ci si compusi pe baza de azot, sulf, mercur, seleniu, crom, mangan, beril, diverse hidrocarburi cunoscute pentru faptul ca dauneaza grav sanatatii.

 

De asemenea, traficul aglomerat ajuta si el la eliberarea mai multor noxe, iar vehiculele, pe masura ce petrec mai mult timp in trafic emit mai multe noxe.

 

poluare bucurestiSantierele

 

Santierele sunt si ele un mare generator de poluare. Pe langa fiecare santier din capitala, se aduna un nor de praf. Acesta provine, cel mai probabil, de la basculante cu moloz.

 

Cantitatea insuficienta de spatii verzi

 

Lipsa spatiilor verzi este si ea un factor important. In Bucuresti, acestea lipsesc cu desavarsire. Nici in afara orasului situatia nu este mai buna, imediat ce parasesti localitatea, in locuri in care ar putea foarte bine sa fie copaci, gasesti peisaje dezolante si mormane de gunoi.

Colectare deseuri Bucuresti – consecinte nefaste:

 • Aer poluat, greu de respirat
 • Aspect murdar si neplacut al orasului
 • Aparitia unor boli si afectiuni respiratorii cauzate de poluare

Si suntem siguri ca tu ne poti ajuta sa completam lista de mai sus.

Colectare deseuri Bucuresti

 1. Cum sunt colectate desurile in Bucuresti?

Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare nu o sa bucure niciun ecologist. Si nu o sa bucure nicio persoana care nu se declara neaparat ecologista, dar care are grija intr-o oarecare masura de natura si mediul inconjurator.

colectare deseuri Bucuresti

colectare deseuri Bucuresti

Iar asta pentru ca, in mare parte, gunoiul este depozitat intr-o groapa comuna, in care ajung atat resturi menajere, cat si produse care ar putea fi usor reciclate.

Printre ele amintim sticla, iar la un simplu exercitu de imaginatie ne vin in minte mormanele de borcane de muraturi sau zacusca de care ne descotorisim frecvent, sticlele de pasta de rosii si lista poate continua. Un alt exemplu este plasticul, un inamic din ce in ce mai popular in Social Media, dar care nu a generat actiuni concrete, nici macar din partea ONG-urilor ecologiste. Hartia si metalul din conserve sunt alte exemple si nu numai.

Am putea spune, insa, ca un pic mai bine, la acest capitol, stau electrocasnicele vechi si scoase din uz. Ele sunt colectate in cateva centre specializate si reciclate partial sau total.

Iar pentru a convinge bucurestenii sa vina catre ele, aceste centre apeleaza la diverse modalitati de recompensa sub forma de vouchere si discounturi. Insa chiar si asa, statistic, rezultatele sunt destul de slabe.

Tot in aceasta categorie intram si noi, cei care ne ocupam de colectare deseuri Bucuresti. Si va marturisim ca zi de zi  ne dam seama ca avem o misiune tot mai grea: aceea de a ne face cunoscuti si de a impartasi celorlalti valorile in care credem.

 1. Care e cea mai buna solutie pentru colectare deseuri Bucuresti?

Selectiv.

Cea mai buna metoda a fost si va ramane cea a separarii deseurilor.

Acest lucru inseamna ca deseurile reprezentate de sticle trebuie asezate separat de cele din metal, plastic, cutie sau carton. Si la randul lor, aceste deseuri reciclabile trebuie separate de cele menajere.


colectare deseuri Bucuresti

colectare deseuri Bucuresti

In cele mai multe cazuri, deseurile menajere nu mai pot fi reciclate si intra direct in ceea ce putem numi „risipa”.

In schimb, celelalte pot fi reciclate prin intermediul unor proceduri speciale de care se ocupa centrele de colectare.

Iar cei care vor sa se implice intr-un astfel de proces, trebuie doar sa ne dea de veste.

Astfel, reciclarea reprezinta un proces prin care anumite materiale sunt transformate in materie prima pentru fabricarea altor produse.

Ce materiale pot fi reciclate:

 

Colectarea selectiva – Cum sa o faci in functie de obiecte. Sfaturi pentru fiecare material in parte.

Sticla

Sticla este un material care se poate recicla la infinit, acest lucru fiind unul cu care nu foarte multe materiale se pot mandri. Pentru a o recicla va trebui mai intai sa o pregatesti. Acest lucru se realizeaza prin curatarea sticlei inainte de a o depozita in cosurile de reciclare. Astfel, inainte de a o da spre reciclare, sfatul nostru este sa indepartezi etichetele de pe recipientele de sticla si sa o cureti de resturi precum mancare sau diferitele sosuri.

Odata curatata, sticla poate fi dusa la cosurile de reciclare. De acolo, autoritatile locale o vor prelua si o vor duce la fabrica de reciclare. Odata demarat procesul, sticla este trecuta prin diferite etape precum:

 • Curatarea contaminantilor si zdrobirea bucatilor de sticla – cu alte cuvinte: maruntirea
 • Amestecarea cu alte materiale pentru a schimba culoarea / a o imbunatati
 • Topirea
 • Transformarea in noi produse

Colectare deseuri Bucuresti: Plasticul

Cand vine vorba de plastic, in functie de numarul scris pe fiecare recipient in parte, poate fi reciclat sau nu. Astfel, pentru a afla daca un recipient de plastic este sau nu reciclabil va trebui sa verifici numarul.

colectare deseuri bucurestiCele reciclabile sunt:

1 – PET (Polyethylene Terephthalate)

Acest tip de plastic este folosit in realizarea recipientelor transparente si este, in mod normal, construit din polietilena.

2 – HDPE (High Density Polyethylene)

Polietilena de inalta densitate este un tip de plastic folosit la producerea de recipiente cu o rezistenta mai ridicata.

4 – LDPE (Low-Density Polyethylene)

Polietilena cu densitate scazuta este un plastic mai tare, care este, de asemenea, flexibil. La randul sau, acesta se dovedeste adesea intalnit in domenii precum industria publicitara, constructii, industria automotivelor si lista poate continua.

5 – PP (Polypropylene)

Acest material este de asemenea flexibil, el fiind folosit in construirea de materiale precum banda adeziva si paiele de plastic.

Materialele cu urmatoarele numere sunt nereciclabile:

colectare deseuri Bucuresti din plastic

1 – PVC (Polyvinyl Chloride)

Este imposibil sa nu fi auzit de PVC. El este foarte popular cand vine vorba de producerea de tevi de plastic si mobilier exterior de plastic. De asemenea, datorita proprietatilor sale, PVC-ul este adesea intalnit si in constructii.

2 – PS (Polystyrene)

Vine in doua variante: polistiren si polistiren expandat. Polistirenul este un plastic tare, pe cand cel expandat este mai fragil si folosit adesea ca izolator.

3 – Altele

Aceste materiale nu pot fi reciclate din diferite motive. Ele pot contine chimicale daunatoare sau pot fi reprezentate de materiale compozite.

Dupa ce ai citit ambalajul recipientului din plastic pe care doresti sa il reciclezi, daca produsul iti permite acest lucru, va trebui sa il pregatesti pentru acest proces. Iar pentru asta va trebui sa aplici urmatoarele procese simple:

Curatare

Pentru a nu contamina si celelalte recipiente este recomandata curatarea obiectelor de plastic, inainte ca acesta sa fie aruncate la cosul de reciclare. Nu trebuie ca acestea sa fie curatate ca la carte, insa o clatire care indeparteze resturile de praf sau resturile alimentare de pe acestea este mai mult decat recomandata.

Usucarea plasticelecolectare deseuri Bucuresti

Lasa plasticele sa se usuce. Astfel, compania care le va colecta va putea sa le introduca mai repede in procesul de reciclare.

Indepartarea altor materiale

Adesea, materialele plastice pot contine etichete. Recomandarea noastre este sa le indepartezi, evitand astfel contaminarea recipientului care urmeaza sa treaca prin procesul de reciclare.

Reducerea dimensiunilor

Dupa ce ai realizat toate lucrurile de mai sus, este important sa reduci dimensiunile plasticelor. Astfel, ele vor ocupa mai putin loc in cosul de reciclare, permitand depozitarea unei cantitati mai mari.

Colectare deseuri Bucuresti: Carton

Separare

Pentru a fi pregatit, din ambalajele de carton trebuie eliminate materiale precum folia cu bule sau hartia de impachetat.

Indeparteaza petele alimentarecolectare deseuri Bucuresti carton

Poti recicla cartonul doar daca acesta nu contine urme de pete sau grasimi. Astfel, in cazul in care acestea sunt prezente, asigura-te ca le elimini inainte de a trimite cartonul spre reciclare. Iar daca o cutie nu poate fi curatata, arunc-o la gunoiul menajer. O cutie cu urme de mancare sau ulei le poata contamina si pe celelalte, compromitand astfel intreg procesul de reciclare.

Aplatizeaza cutiile

Aceasta actiune va face cutiile sa ocupe mai putin spatiu in camionul de reciclare, permitand mai multor astfel de materiale sa fie reciclate. De asemenea, daca ai in gospodaria ta un cos special pentru reciclarea cartonului, va trebui sa te asiguri ca aceste poate fi acoperit. Altfel, exista riscul ca, in cazul unei ploi, cartonul sa se ude, iar apoi sa nu mai poata fi reciclat.

Colectare deseuri Bucuresti: Hartie

Hartia poate, de asemenea, sa fie reciclata. Insa nu toate tipurile de hartie permit acest lucru.

Drept urmare, poate fi reciclata: hartia de culoare inchisa, cea pentru imprimanta, ziarul, cutiile de cereale si paste, plicurile.

Nu pot fi reciclate fi reciclate: hartia maruntita, revistele lucioase, hartia patata, servetelele si prosoapele de hartie.

Colectare deseuri Bucuresti: Lemn

Pentru a recicla lemnul, trebuie sa te asiguri ca materialul nu este vopsit, lacuit sau nu are aplicat orice alt tratament ce implica substante chimice.

Atat timp cat lemnul este “curat”, el poate fi reciclat.

colectare deseuri Bucuresti - metal si plasticColectare deseuri Bucuresti: Metalul

Metalele sunt clasificate ca metale feroase sau neferoase. Cele feroase sunt reprezentate de fierul forjat, aliajul de otel sau fonta.

Metalele neferoase sunt reprezentate de  plumb, cupru, staniu, zinc. De asemenea, metalele pretioase sunt neferoase. Enumeram aici: aur, platina, argint, iridiu si paladiu.

Vestea buna este ca ambele tipuri de metale pot fi incluse in procesul de reciclate, la randul sau, metalul fiind un material destul de generos din acest punct de vedere.

Alte materiale

Celelalte materiale vor merge la cosul de gunoi obisnuit, acestea urmand sa fie duse la groapa de gunoi locala.

Desi in Bucuresti nu sunt inca modalitati moderne / avansate de gestionare a gunoaielor, asta nu inseamna ca ele nu exista.

Iata cateva alternative de gestionare a gunoiului, in afara de abandonarea la groapa comuna:

Incinerarea

Aceasta este o metoda in care gunoiul este ars la temperaturi mari, transformand deseurile in reziduri sau gaze.

Un avantaj al acestui procedeu este reducerea volumului deseurilor cu pana la 30%, spatiul ocupat de acestea devenind mai mic.

Incinerarea este folosita adesea in cazurile in care materialele pot fi transformate in gaz sau cenusa. Ea este, totodata, populara in tarile in care spatiul pentru gropile de gunoi nu mai este valabil, un exemplu in acest sens fiind Statele Unite sau Japonia.

Recuperarea deseurilor reciclabilecolectare deseuri Bucuresti

Recuperarea consta in preluarea deseurilor aruncate pentru o anumita utilizare. Dupa ce au fost recuperate, acestea sunt prelucrate pentru a extrage sau recupera materialele utilizabile mai apoi in realizarea de caldura, electricitate sau combustibil.

Gazificarea cu plasma

Aceasta procedura reprezinta o alta forma de management al deseurilor. Plasma este, in primul rand, un gaz care este incarcat electric. De exemplu, un tip de plasma este traznetul. Acesta produce temperaturi care depasesc adesea 7000 grade Celsius.

Aceasta metoda de eliminare a deseurilor va folosi torte de plasma care functioneaza la aproximativ 5500 grade celsius si transforma gunoiul intr-un gaz sintetic.

Pe durata acestui procedeu, legaturile moleculare sunt rupte, iar multumita lui, materialele vechi pot deveni energie regenerabila acest lucru fiind unul cu beneficii multiple.

Transformarea in compost

Compostul este un produs natural care este format din deseuri organice precum ramasite de plante sau alte resturi care se pot dovedi utile ca ingrasamant natural.

Compostul este, in general, folosit pentru agricultura ecologica, este distribuit in zone in care se doreste imbunatatirea solului, urmand ca microbii sa il descompuna in mod natural.

Acest produs este una dintre cele mai promitatoare metode de management al deseurilor, transformand materiale poluante in ingrasamant.

Cu toate acestea, procesul de imbogatire al solului cu compost poate fi costisitor ca timp, acesta necesitand saptamani, poate chiar luni pana la descompunere.

Deseuri transformate in energie

Deseurile care nu pot fi reciclate in niciun fel pot fi, de asemenea, transformate in energie termica prin ardere.

Acest tip de energie poate reduce emisiile de carbon prin faptul ca este evitata folosirea combustibililor fosili. Iar acest lucru reduce efectele incalzirii globale si ne face mediul mai prietenos.

Eliminarea deseurilor speciale

Exista cateva tipuri de deseuri care sunt considerate periculoase si nu pot fi aruncate la intamplare. Deseurile din industria medicala sunt un astfel de exemplu.

Vestea buna este ca exista sisteme special construite care se ocupa de managementul acestui tip de deseuri.

colectare deseuri Bucuresti

colectare deseuri Bucuresti

Minimizarea producerii de noi deseuri

Telul acestui tip de management al deseurilor este acela de a reduce realizarea de deseuri. Odata cu aceasta actiune va fi redusa si cantitatea care ajunge in gropile de gunoi comune.

Acest tip de gestionare a deseurilor se face prin reutilizarea si reciclarea deseurilor.

Dupa cum iti poti da seama, gestionarea deseurilor prin metodele de mai sus are si cateva beneficii.

Iata-le:

Mediu mai curat

Gestionarea corecta a deseurilor duce, in cele din urma, la un mediu care este mai curat.

Gandite cum trebuie, locurile in care deseurile sunt eliminate contribuie la starea de bine a oamenilor, prevenindu-i de boli si infectii.

colectare deseuri BucurestiReducerea poluarii

In momentul in care gunoiul este gestionat cum trebuie, impactul gazelor cu efect de sera precum dioxidul sau monoxidul de carbon sau metanul este unul mai redus. Astfel, pe langa o reducere a spatiului din depozitele de deseuri, obtinem si un mediu mai curat.

Conservarea energiei

Reciclarea este unul dintre aspectele cele mai importante atunci cand vine vorba de conservarea energiei.

Iar ca sa-ti faci o idee despre cat de important este acest proces, o tona de hartie reciclata inseamna renuntarea la taierea a 17 copaci.

Asa ca poate nu este o idee rea ca atunci cand faci curatenie in birou, sa strangi toate hartiile vechi intr-un sac separat si sa iei legatura cu un centru de colectare deseuri din Bucuresti sau chiar le poti duce tu intr-un asemenea loc, sunt foarte multe.

Crearea de noi locuri de munca

Pe masura ce populatia va recicla mai mult si mai mult, nevoia de locuri de munca in acest sector se va dezvolta si ea. Asta este un lucru bun pentru economia locala.

Gestionarea deseurilor solide – statistici si tendinte

In lume, sunt anual generate 2.01 miliarde de tone de deseuri. Daca este sa vorbim despre deseurile generate per persoana, acestea sunt in medie de 0.74 kg. Totusi, acest numar variaza de la o regiune la alta, intre 0.11 kg si 4.54 kg.

Pe termen lung, este asteptat ca deseurile globale sa ajunga la 3.40 de miliarde de tone. Iar asta se estimeaza pana in anul 2050. In general, generarea de deseuri este mai mica in cazul tarilor in care veniturile sunt mai mari.

statistici colectare deseuri bucuresti

Este de asteptat ca pana in 2050 cresterea de deseuri generate pe cap de locuitor sa cresca cu doar 19% in tarile cu venituri mai mari, pe cand in cele  cu venituri modeste aceasta crestere va fi de aproximativ 40%. In tarile slab dezvoltate, este asteptata cresterea de pana la 3 ori a deseurilor aruncate.

Asia de Est si zona Pacifica genereaza cele mai multe deseuri din lume, avand un procent de 23% din totalul deseurilor lumii. Totusi, zonele cu cea mai mare crestere sunt Africa de Nord, Africa de Sud si Orientul Mijlociu. In aceste zone gunoiul este depozitat liber, in curand fiind necesare actiuni majore pentru a preveni imbolnavirea si infectiile cauzate de poluarea cu deseuri.

Cand vine vorba de managementul deseurilor, este adesea crezut ca tehnologia este factorul salvator. Din pacate, lucrurile nu stau astfel, aceasta fiind doar una dintre piesele necesare unui sistem mai mare.

In acest moment, la nivel global, majoritatea deseurilor sunt depozitate in diferite variatiuni ale gropilor comune. Daca este sa vorbim in termeni mai precisi, vorbim de 37% din gunoi depozitat la groapa comuna, 8% este asezat in depozite sanitare.

Daca luam in considerare volumul total de deseuri generate, compozitia acestora si cum sunt gestionate, se estimeaza ca in jur de 1.6 miliarde de dioxid de carbon a fost generat in anul 2016. Acest lucru s-a produs ca efect direct al depozitarii gunoiului in spatii deschise si gropi comune.

Pe de alta parte, poluarea cauzata de mancare produce aproximativ 50% din totalul de emisii. Este de asteptat ca aceasta sa creasca la 2.38 miliarde de tone de CO2 pe an pana in 2050.

Alte modalitati de a ajuta mediul inconjurator

prietenos cu mediul inconjurator

 

Reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor reprezinta un stil de viata. Iar daca vrei sa te implici mai mult si sa imbratisezi complet un astfel de proces, iata ce iti mai recomandam sa faci:

Romania are o educatie precara atunci cand vine vorba de reciclare.

Iar o solutie este sa oferi un exemplu concret si celor din jur, urmand ca ei sa inteleaga mai bine masura in care pot contribui si ei la procesul de protejare a naturii.

 • Incearca sa previi risipa.

Fara sa ne dam seama, suntem foarte risipitori atunci cand vine vorba de resurse.

Lasam apa sa curga inutil, atunci cand facem baie sau ne spalam pe dinti. Investim in prea multe elemente din plastic, in loc sa refolosim vasele deja existente in locuinta noastra. Cumparam pungi din plastic si mancam din caserole, atunci cand suntem la job sau cand plecam in excursii.

Si totul se dovedeste nu doar costisitor, ci si daunator mediului inconjurator.

Asa ca simpla renuntare la achizitionarea unor astfel de materiale se poate dovedi mai benefica decat ne dam seama.

 • Nu arunca gunoi pe jos…

Odata cu pandemia, oamenii au inceput sa poarte masti de protectie. Insa, ceea ce ne intristeaza pe noi este sa vedem cum aceste masti au inceput sa fie aruncate cu nepasare pe jos, murdarind asfaltul si trotuarele prafuite.colectare deseuri Bucuresti

Suntem constienti de faptul ca nu toate zonele din capitala sunt impanzite de cosuri de gunoi, dar cu toate astea, suntem convinsi ca oricine poate face un efort si sa pastreze gunoiul pana intalneste un cos in care sa il poata arunca.

Iar daca este ceva ce ar putea fi reciclat, lasa-l in portbagajul masinii pana ajungi acasa si il pui in zona de colectare selectiva.

Un gand de final…

Ceea ce ne-ar placea sa retii din tot acest material este faptul ca fiecare gest conteaza! Avem nevoie de tine si avem nevoie sa incepi sa ai mai multa grija de natura si mediul inconjurator!

Si totul incepe cu simplul proces de colectare selectiva a deseurilor din locuinta ta!

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7