Colectare si reciclare plastic

Legislatia privind procesul de colectare si reciclare plastic, ca orice aspect legat de separarea deseurilor, este destul de complexa. Insa, dincolo de obligativitatea impusa de normele unei tari, vorbim de responsabilitate.

Responsabilitatea fiecarui locuitor roman este de a nu arunca gunoiul pe jos. Si este un aspect pe care il deprindem in primii 7 ani pe care ii petrecem acasa si la gradinita. Dar in principal, noi credem ca parintii sunt cei care ar trebui sa acorde importanta acestui subiect, oferindu-le celor mici propriul exemplu.

Dincolo de asta, avand in vedere consecintele gradului de poluare aflat in crestere, fiecare dintre noi ar trebui sa trateze mai serios aspectul reciclarii.

Din pacate insa, pentru cei mai multi romani, reciclarea este un proiect – impus de scoala sau facultate. Si desi multi dintre noi avem cunostintele teoretice privind acest fenomen, putini sunt cei care trec cu adevarat la fapte. Pentru a ne da seama de acest lucru putem sa ne punem o intrebare simpla: cand am reciclat ultima data ceva?

Si odata cu acest lucru, vorbim si despre responsabilizarea in ceea ce priveste colectarea separata a plasticului, pentru ca apoi sa poata fi reciclat.

De unde provine plasticul si cat este de daunator?

Plasticul provine din tot ce consumam. Si desi acum este privit de catre ecologisti ca un veritabil inamic, odinioara plasticul era un material multi-valent, relativ ieftin de produs si usor de integrat in procesul de confectionare a diverselor materiale: de la vase si ustensile de gatit, pana la jucarii, decoratiuni, cutii de medicamente, ambalaje usor de transportat, rechizite si accesorii.

Nu putem vorbi despre plastic fara sa amintim asa-numitul ”monstrul din Pacific”. Acesta este reprezentat de o insula plutitoare, situata in apropiere de Hawaii, care s-a format din cauza mormanului de bucati de plastic: pungi, cutii sau sticle – aruncate de turisti.

Si este genul de insula murdara, pe care nimeni nu si-ar dori vreodata sa o viziteze. Cu toate astea, ea exista si devine mai acaparatoare in fiecare an.

Revenind pe meleagurile noastre, si noi am creat insulite de plastic. Le gasim in apele curgatoare din apropiere de orase sau chiar in adancurile Dambovitei din capitala.

Si totusi, cum stau romanii la capitolul colectare si reciclare plastic?

Statistic vorbind, lucrurile nu sunt deloc roz. Colectam selectiv si, implicit, reciclam doar 5% din intreaga cantitate de deseuri din plastic pe care o producem.

Ce se intampla cu restul? Ei bine, suntem siguri ca intuiesti deja raspunsul: totul ajunge la groapa de gunoi comuna, fara ca cineva sa se preocupe de sortare.

Si da, schimbarile climatice, spre care o lume intreaga isi indreapta ingrozita privirile, sunt cauzate de poluare si implicit de aruncarea neglijenta a ambalajelor din plastic pe jos sau in ape.

Dezamagitor, am putea spune.

Mai mult decat atat, plasticul colectat selectiv provine in mare parte de la agentii economici care sunt obligati prin lege sa il sorteze. Si ne referim in special la restaurante si cafenele.

Mai sunt, desigur, si cateva firme care isi incurajeaza angajatii sa sorteze separat deseurile, amplasand pubele pentru fiecare dintre materialele ce ar putea fi reciclate: plastic, sticla, hartie, metal. Insa, numarul lor este infim, comparativ cu piata de business din Romania.

In rest, reciclarea mai reprezinta o preocupare pentru scoli, in special pentru cele in care se predau discipline care au legatura cu mediul inconjurator.

Numarul ecologistilor romani, din pacate, este foarte mic. Putini sunt cei care aleg sa colecteze separat plasticul pentru ca apoi sa-l recicleze.

O problema reala este si faptul ca in tara exista relativ putine centre de colectare si reciclare plastic. In schimb, in Bucuresti si Cluj situatia este putin mai buna din acest punct de vedere.

Insa, pana la urma, problema consta in lipsa de interes a oamenilor fata de acest subiect.

Nici la nivel international nu putem spune ca lucrurile stau ceva mai bine. In ultimii 3 ani, productia de plastic a crescut cu 1,5 milioane de tone. Iar asta pentru ca plasticul este un material destul de usor de gestionat.

colectare si reciclare plastic

colectare si reciclare plastic

Solutia?

Constientizarea rapida a faptului ca plasticul reprezinta o problema serioasa si ca, in acelasi timp, puterea solutionarii sale sta in mainile noastre. De asemenea, pastrarea legaturii cu centru de colectare si reciclare plastic pentru a putea transforma aceasta activitate intr-o rutina zilnica.