Valorificare deseuri lemn

Valorificare deseuri lemn si ce trebuie sa mai stim despre asta. Tot mai des se vorbeste despre poluare si despre incalzirea globala la care se pare ca participam cu totii in mici procente. Un alt subiect controversat si pe care nu il putem ignora este defrisarea padurilor care a luat amploare in ultimii ani. Chiar daca avem mai multe resurse si suntem mult mai informati decat in trecut, acest fenomen continua sa se extinda si sa ia proportii mari. In speranta de a gasi o solutie punem intrebarea “Cum putem sa ajungem la conceptul de valorificare deseu lemn?”.

Nu este o intrebare cu un raspuns simplu, ci mai degraba o intrebare care ridica alte intrebari.

Ce este partea de valorificare deseu lemn?

Intr-o prima faza ne putem gandi cat lemn consumam noi ca populatie. Lemnul este o materie prima utilizata in constructii, papetarie, confectionare mobilier, parchet, accesorii mobilier, obiecte decorative si multe altele. De ce preferam mobilier din lemn? Ei bine pentru ca lemnul este o materie prima rezistenta, costurile nu sunt mari, nu este greu de procurat, este usor de prelucrat, este izolant si se poate utiliza in diverse moduri.

Cum ajunge lemnul la noi in casa pe post de noptiera, de exemplu? Atat prin prelucrare manuala de catre un dulgher iscusit, cat si in fabrici unde inainte de a fi prelucrat si finisat, lemnul se trateaza. Tratarea lemnului are ca scop protejarea lui ceea ce are sens daca ne gandim la un balansoar din lemn sau la un  mobilier de gradina care trebuie sa reziste la temperaturile ridicate sau scazute de afara sau la precipitatii.

Ce fel de lemn se poate prelucra? Lemnul de stejar, lemnul din fag, nuc sau brad. Sunt doua categorii de lemn: lemnul de foioase si lemnul de rasinoase. Foioasele se inmultesc prin seminte provenite de la fruct iar semintele rasinoaselor se gasesc in formatiuni numite conuri.

Asadar nucul, fagul, stejarul, si ciresul fac parte din categoria foioaselor pe cand bradul, molidul si pinul apartin categoriei rasinoaselor. O diferenta dintre lemnul foioaselor si lemnul rasinoaselor consta in densitatea si duritatea lui, lemnul din foioase fiind mai dur si mai dens. O alta diferenta importanta este reprezentata de pretul lor, lemnele din foioase sunt mai scumpe pe cand cele din rasinoase ceva mai ieftine. Diferenta de aspect dintre cele doua categorii este evidenta, foioasele au frunze voluminoase si late care isi schimb culoarea toamna si pica pe cand frunzele rasinoaselor au aspect de ac si sunt verzi pe tot parcursul anului.

Prin urmare, lemnul din foioase este mai calitativ si mai rezistent, de asemenea mai cautat si mai exploatat.

Avand aceste informatii de mai sus, cum putem sa dam sens partii de valorificare deseu lemn?

Inainte de a ajunge la partea de reciclare lemn putem sa gasim variante de a refolosi lemnul sau ramasitele din lemn dupa ce construim ceva. Fiecare dintre noi poate sa confectioneze ceva din lemn, cum ar fi un leagan sau o fantana decorativa din lemn pentru gradina. Desigur, amatori fiind, nu dulgheri de meserie, sunt sanse foarte mari sa nu stim sa economisim materialele asa ca risipa de lemn este inevitabila.

Ce putem sa construim din surplusul de lemn care ramane in urma unei constructii serioase sau a unei constructii mai mici?

  • Casute pentru pasari pe care le putem amplasa pe copaci. Pe acestea le putem sculpta si putem sa le dam o forma personala si creativa;
  • Decoratiuni din lemn. Tuturor ne plac ornamentele de Craciun pe care le putem confectiona acasa din surplus de lemn ramas in urma unei constructii. Fie ingerasi, oameni de zapada sau stelute, braduleti, putem sa le dam o nota personala prin vopsire;
  • Polite din lemn in diverse forme cu scop de depozitare sau chiar decorative;
  • Obiecte decorative care pot sa iti inveseleasca casa;
  • Cutii de depozitare;
  • Tocator;
  • Cuburi pe care le putem vopsi si pot servi ca jucarii;
  • Cutii de bijuterii vintage;
  • Suport pentru rola de prosoape de bucatarie;
  • Suport de pahare;
  • Obiecte decorative din lemn pentru gradina;
  • Platou din lemn;
  • Cosulet pentru picnic din lemn;
  • Masuta de cafea din lemn;
  • Scaunele din lemn;
  • Ceas de perete din lemn. Putem sa facem un ceas simplu din lemn, insa daca suntem ceva mai indemanatici putem sa realizam un ceas vintage cu cuc.

Obligatia noastra civica este aceea de a colecta selectiv deseurile, in ceea ce priveste reciclarea lemnului, datoria noastra este aceea de a depune deseurile in spatiile amenajate in acest sens sau sa le predam celor autorizati pentru colectarea deseurilor.

Am vorbit mai sus despre ce putem face noi acasa in sensul de valorificare deseu lemn.

Valorificare deseu lemn la scala mai mare

Lemnul este materia prima care poate sa fie transformata in energie, mai exact in carbune.

Cum se realizeaza acest proces si de ce ar fi de preferat sa se opteze pentru aceasta varianta?

Diverse deseuri din lemn provenite din activitati agricole si forestiere pot fi folosite  in acest proces. Este de preferat sa luam in calcul partea de valorificare deseu lemn si sa alegem varianta de transformare a acestuia intr-o sursa de energie, nu sa il risipim prin ardere sau prin aruncare.

In trecut aceasta transformare a lemnului in carbune era practicata de oameni simpli, mesteri cu indemanare si multa rabdare, fiindca procesul nu este unul simplu, mai mult de atat este chiar periculos. In primul rand mesterii aveau nevoie de un spatiu larg deschis unde sa aseze sub forma de iglu lemnele ce urmau a fi transformate in carbune. Prin ardere lemnul poate sa devina carbune insa procesul este mai complex de atat. Dupa ce lemnul a ars bine, trebuie extras carbunele, inlaturat pamantul si frunzele. Dupa aceea carbunele se pune in retorte. Retortele sunt acele vase confectionate fie din metal, pamant sau sticla si care au ca intrebuintare distilarea la temperaturi ridicate. In retore carbunii trebuie sa stea doua sau trei zile pentru a se stinge complet si trebuie verificati din cand in cand. Din pacate la noi in tara aceasta meserie nu mai este practicata individual ca o afacere de familie cum era in trecut, aceasta meserie fiind practicata tot mai rar.

Acum ca stim metoda clasica a obtinerii carbunelui intr-un mediu natural, sa vorbim putin si despre obtinerea carbunelui intr-un mediu controlat care nu este cu mult diferita de cea mentionata mai sus. Carbunele se obtine prin carbonizarea lemnului, mai exact prin privarea lemnului de oxigen. Se extrag umiditatea si orice urma vegetala, de exemplu frunzele. Se urmareste a se pastra doar carbunele si cateva minerale. Fabricile de reciclare a lemnului folosesc utilaje si echipamente speciale.

Carbunele de lemn are ceva mai multe intrebuintari:

  • Filtrarea apei si a aerului;
  • Afumarea carnii;
  • Combustibil;
  • Pentru gratar;

Lemnul ca materie prima se foloseste ca sursa de combustibil. Din nefericire, la noi in tara, in mediul rural lemnul inca este o sursa indispensabila de combustibil fiindca incalzirea se face cu ajutorul sobei.

O alta metoda mai ecologica de valorificare deseu este transformarea acestuia in peleti. Peletii sunt granule obtinute prin lemn presat si au forma cilindrica. Studiile demonstreaza ca prin arderea peletilor poluam mai putin fiindca ele in timpul arderii elibereaza de pana la 50 de ori mai putin dioxid de carbon decat carbunele si lasa in urma pana la 20 de ori mai putina cenusa decat lemnul in forma bruta.

Acest combustibil bio se poate utiliza in cazanele industriale iar cenusa ramasa este o sursa valorasa de ingrasamant folosit pentru fetilizare in agricultura.

Avantajele utilizarii peletilor de combustibil:

  • Rezistenta (nu se descompun);
  • Nu au nevoie de mult spatiu de depozitare spre deosebire de carbune sau lemn;
  • Se transporta mai usor pe distante lungi;
  • Costurile de fabricatie sunt mai mici.

Transformarea lemnului sau a rumegusului in peleti se face cu ajutorul unor matrice de profil iar unele tari Europene au apelat deja de multi ani la aceasta varianta care este benefica pentru mediu si care are costuri mai mici.

Speram ca pe viitor nevoia de peleti in tara noastra sa creasca si sa aduca profitabilitate intreprinderilor.

Revenind la defrisare, din pacate lemnul este o sursa valoroasa si indispensabila insa daca acest process se realizeaza controlat este benefic si profitabil pentru tara noastra. Cu toate acestea exista si defrisari ilegale. In acest sens ce putem face? In primul rand trebuie sa semnalam orice activitate ilegala de genul acesta. De asemenea exista miscari organizate de ONG-uri in dorinta de a proteja padurile pe care le putem sustine in diverse moduri.

Fiecare dintre noi poate sa participe in procente mici dar valoroase in aceasta cursa plina de obstacole in protejarea resurselor naturale. Putem sa reciclam lemnul provenit de la mobilierul vechi pentru a obtine alte obiecte  din lemn sau exista mesteri care pot renova mobilierul deteriorat si asa ii prelungim durata de viata. Lemnul vechi este valoros datorita duritatii si rezistentei sale asa ca reconditionarea pieselor de mobilier este o optiune viabila, putem chiar sa obtinem mobila moderna din reconditionare. Mai mult de atat, lemnul vechi contine mai putina umiditate decat lemnul nou procurat, asadar pentru aceeasi cantitate de lemn platim mai putin si este mai rezistent in timp.

Reciclarea, reutilizarea, transformarea lemnului in sursa de energie vor reduce inevitabil cererea de lem si implicit evitarea defrisarilor in masa.

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7