Eliminare deseuri periculoase

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7

Eliminare deseuri periculoase

 

In urma consumului este rezultat un numar impresionant de deseuri care daca nu sunt gestionate corespunzator duc la poluarea mediului inconjurator. Mai mult decat atat, trebuie sa avem in vedere faptul ca majoritatea deseurilor nu sunt direct periculoase si nu pun imediat in dificultate sanatatea oamenilor, ele sunt nocive si afecteaza mediul natural iar in timp scade calitatea vietii. 

Cu toate acestea, exista anumite deseuri care afecteaza in mod semnificativ viata umana si mediul inconjurator iar aceste reziduuri sunt catalogate ca deseuri periculoase. Numarul deseurilor periculoase a crescut odata cu dezvolatarea econimiei si cresterea demografica. 

Cantitatile mari de deseuri periculoase al caror numar este in crestere conduc la necesitatea gestionarii acestei probleme in cel mai eficient mod pentru a se evita pe cat se poate aparitia situatiilor nedorite care pot fi catastrofale. 

Asadar in centrul atentiei se afla partea de eliminare deseuri periculoase care trebuie efectuata in medii controlate de catre personal autorizat si pregatit in acest sens. 

 

Eliminare deseuri periculoase – definitii si clasificari

 

Deseurile periculoase sunt acele reziduuri care nu sunt utile (reciclabile) si care prin proprietătile lor chimice sunt daunatoare atat omului cat si mediului inconjurator. Majoritatea acestor deseuri periculoase sunt provenite din activitatea indistriala: insustria chimica, farmaceutica, agricola, industria de automobile sau industria medicala. 

Acestea pot fi solide, lichide sau gazoase iar riscurile pe care simpla prezenta a acestora le poate genera sunt: toxicitate, coroziune, inflamabilitate, contaminare si reactivitate. 

Clasificarea deseurilor periculoase se realizeaza in functie de provinienta lor, asadar pot fi identificate urmatoarele tipuri de deseuri:

  • Deseuri menajere cu potential periculos. In aceasta categorie intra acele produse pe care le folosim in propria locuinta si pe care trebuie sa le gestionam cu grija pentru a nu ajunge in depozitele de deseuri sau la groapa de gunoi. Aceste produse sunt: medicamentele, insecticidele si pesticidele, vopselele, electrocasnicele, bateriile, termometrele cu mercur sau uleiul folosit. 
  • Deseuri industriala periculoase. Spre deosebire de prima categorie, aceasta are un nivel de pericol mai ridicat in ceea ce priveste periculozitatea pentru om si mediul inconjurator. Unele dintre cele mai poluante industrii sunt cea chimica de unde rezulta acizi, solventi si baze, industria prelucrarii metalelor de unde provin metalele grele care sunt nocive atat pentru om cat si pentru mediu, industria rafinarii petrolului si domeniul constructiilor. 
  • Deseuri biomedicale periculoase. Aceste deseuri au un grad ridicat de periculozitate, riscul cel mai mare fiind atunci cand cineva intra in contact cu ele (personalul medical sau cei care manipuleaza deseurile). Printre deseurile biomedicale periculoase se numara deseurile care pot fi infectioase, cele care pot transmite boli, medicamente expirate si alt reziduuri farmaceutice. 
  • Deseuri din domeniu nuclear. Deseurile radioacctive fac parte din categoria considerata a fii cea mai periculoasa fiindca si in cantitati nesemnificative daca sunt depozitate necorespunzator, pot sa afecteze foarte multe persoane. Aceste deseuri de regula sunt rezultate din activitati precum producerea curentului electric din centrale dar si din activitati militare (in tarile unde exista armanent periculos).

 

Gestionare, transport, tratare si eliminare deseuri periculoase

 

Gestionarea deseurilor periculoase devine o problema la nivel mondial. Chiar dupa denumire si definitie putem spune ca aceste deseuri pot avea un impact mare asupra sanatatii si al mediului inconjurator. Aceste deseuri, pe langa ca nu le putem valorifica in niciun mod, ele pot avea una sau mai multe proprietati nocive precum inflamabilitate, toxicitate, contaminare, etc. Asadar deseurile periculoase trebuie gestionate si tratate cu multa grija. 

Producatorii si detinatorii de astfel de deseuri periculoase trebuie sa inteleaga responsabilitatea care le apartine dar si potentialele costuri implicate in acest regim de gestionare a deseurilor cu grad ridicat de pericol. 

Gestionarea deseurilor periculoase are in vedere urmatoarele obiective:

  • evitrea distrugerii mediului natural si evitarea afectarii sanatatii populatiei;
  • prelucrarea si gestionarea acestor deseuri urmarind evitarea producerii poluarii sonore, eliminarii de mirosuri neplacutie sau afectarea zonelor verzi si a celor protejate.
  • responsabilizarea producatorului;
  • adoptarea principiului proximitatii, ceea ce inseamna ca eliminarea se va face cat mai aproape de locul generarii pentru a minimiza riscurile;
  • principiul utilizarii celor mai bune echipamente urmarind reducerea costurilor.

 

Partea de eliminare deseuri industriale si eliminare deseuri periculoase indistruale reprezinta elementul esential al unui sistem de gestionare corespunzatoare si eficienta a deseurilor.

Partea de eliminare deseuri periculoase incepe ca in cazul fiecarei categorii de deseuri cu partea de colectare. In cazul deseurilor considerate periculoase, colectarea se realizeaza cu ajutorul ambalajelor care respecta normele in vigoare. 

Pentru deseurile lichide cu risc de inflamabilitate care au punctul de aprindere sub 50 de grade Celsius, trebuie folosite butoaie sau canistre metalice. 

In ceea ce priveste deseurile lichide cu risc de inflamabilitate cu punct de aprindere este 50 de grade Celsius trebuie folosite recipiente de metal, sticla sau plastic precum: flacoane, butoaie sau canistre. 

In cazul deseurilor sub forma de pasta este necesar a se folosi butoaie din plastic sau metal. 

Pentru deseurile solide se folosesc containere, butoaie metalice sau din plastic, cutii sau saci in functie de volumul acestora. 

Trebuie specificat faptul ca partea de colectare a deseurilor periculoase se va efectua doar de catre persoanele autorizate. Mai mult decat atat, manipulatorii trebuie sa poarte echipamente de protectie specifice fiecarei categorie de deseuri: halate, manusi, ochelari de protectie, masti de gaze sau combinezoane. 

Dupa colectare, deseurile periculoase se depoziteaza in spatii amenajate unde accesul se face controlat si corespunzator  doar de persoanele care au autorizatie. 

Acum ca am stabilit partea de colectare, urmatorul pas in procesul de eliminare deseuri periculoase este transportul acestora catre locul unde vor fi depozitate sau catre locurile unde se va efectua procesul propriu-zis de eliminare deseuri periculoase. Acest pas este unul dintre cele mai importante si trebuie efectuat in mod corespunzator.

Asadar, in acest sens, trebuie sa avem in vedere faptul ca vehiculele care vor transporta acest tip de deseuri sunt amenajate special pentru fiecare categorie de deseu in parte, iar transportatorii detin autorizatie in acest sens, conform legislatiei, 

Un astfel de transport are loc doar in urma obtinerii unei autorizatii de transport de deseuri periculoase. Aceste servicii se pot realiza doar de catre firmele specializate a caror personal este pregatit specific pentru a evita situatiile nedorite precum accidentele sau alte situatii care pot pune viata in pericol atat a personalului cat si a altor persoane. 

Mai mult decat atat, ruta de transport este stabilita de catre transortator impreuna cu expeditorul iar ea trebuie sa fie aprobata de catre ISU din judetul respectiv. Rutele de transport trebuie sa evite orasele si ariile naturale care sunt protejate prin lege. 

 

Tratarea deseurilor inainte de pasul final – neutralizare si eliminare deseuri periculoase

 

Acolo unde este posibila aceasta actiune, este necesar ca deseurile sa fie tratate pentru a reduce gradul de pericol inainte de procesul de neutralizare. Acest penultim pas se realizeaza in medii controlate si cu echipamente specializate si sigure pentru mediul inconjurator, mai mult decat atat, acestea au scopul de a evita costurile mari care nu sunt necesare. 

 

Metode de eliminare deseuri periculoase

 

  • Oxidarea. Este primul pas care se efectueaza in directia de eliminare a deseurilor cu grad ridicat de periculozitate. Scopul acestui proces chimic este de a reduce toxicitatea deseurilor sau de a o transforma intr-o forma potrivita pentru prelucrarea care urmeaza.
  • Neutralizarea. Acesta este procesul prin care se regleaza ph-ul deseurilor in stare lichida sau a celor sub forma de pasta. Deseurile cu o valoare a ph-ului prea mica sau prea ridicata pot dauna mediului inconjurator. Mai mult decat atat, prin neutralizare se elimina majoritatea metalelor grele care sunt toxice.
  • Deshidratarea. In cazul deseurilor sub forma de pasta se apeleaza la deshidratare inainte de eliminare.
  • Stabilizarea si solidificarea sunt alte doua procese fizico-chimice care se efectueaza inainte de eliminarea deseurilor. Stabilizarea este procesul prin care deseurile se amesteca cu aditivi care impiedica migrarea elementelor toxice. Aceasta actiune se bazeaza de cele mai multe ori pe adaugarea unuia sau mai multor materiale precum: ciment, var, cenusa, sodiu si alti aditivi. Dupa acest proces urmeaza solidificarea care este asemanatoare stabilizarii doar ca scopul urmarit este aducerea deseului in forma solida.  
  • Maruntirea. Acesta este un proces mecanic care pregateste deseurile pentru incinerare. 
  • Amestecarea. Deseurile care sunt asemanatoare din punctul de vedere al compozitiei necesita aceleasi actiuni de tratare si eliminare, asadar ele pot fi amestecate sau mixate inainte de eliminare. Acest proces are ca obiectiv tratarea eficienta cat si economisirea resurselor.
  • Incinerarea este procesul de tratare chimica care este cel mai folosit in eliminarea deseurilor periculoase. Pentru un proces de incinerare corespunzator si eficient trebuie urmariti pasii: 
  • tratarea corespunzatoare a deseurilor inainte de incinerare (sortarea, maruntirea, macerarea si amestecarea);
  • prezenta cantitatii necesare a oxigenului pentru oxidarea completa a deseurilor. 

Asadar, procesul de eliminare deseuri periculoase este unul complex care trebuie efectuat corespunzator in conditii de maxima securitate pentru a evita situatiile nedorite si pentru a proteja atat mediul inconjurator cat si sanatatea umana. 

Facand parte din Uniunea Europeana (entitate care acorda o importanta deosebita managementului deseurilor cu grad ridicat de pericol), Romania participa la indeplinirea obligatiilor din legislatia in vigoare. Mai mult decat atat, in concordanta cu principiile Uniunii Europene, de-a lungul timpului s-au adoptat ordonante si legi care reglementeaza procesul de colectare, gestionare, transportare, tratare si eliminare deseuri periculoase