Valorificare deseuri hartie

Valorificare deseuri hatrie

 

Cateva cuvinte despre valorificare deseuri hartie. Traim in era digitalizarii, era in care gasim tot mai multe publicatii online, in care avem la dispozitie audio bookuri si tot felul de fisiere electronice pentru orice device smart. Cantitatea de deseuri din hartie continua sa fie destul de mare, iar fenomenul in sine atrage o multime de consecinte pe care le putem ingloba sub termenul generic de poluare. Asa ca sa vorbim despre partea de valorificare deseuri hartie nu este deloc un subiect iesit din context.

 

Ba dimpotriva, acesta descriere realitatea in care ne aflam si trage un semnal de alarma asupra a ceea ce se intampla in mediul in care traim.

valorificare deseuri hartie

valorificare deseuri hartie

 

 

Ce inseamna partea de valorificare deseuri hartie?

 

Pentru a avea un raspuns la aceasta intrebare, cel mai bine este sa o luam pe rand.

 

Mai intai de toate, vorbim despre reciclarea hartiei. Hartia se recicleaza usor, fiind depozita corespunzator in containerele de profil, de unde este ridicata de catre firmele de salubritate cu care administratia locala are un contract de colaborare. De regula, aceste firme ar trebui sa-si asume responsabilitatea si sa puna la dispozitia cetatenilor containerele pentru colectare separata. De asemenea, deseurile de hartie pot fi predate, pe cont propriu, firmelor de colectare selectiva, in urma unui contract incheiat cu acestea.

 

Apoi, vorbim despre partea home made, ca sa zicem asa. Partea de valorificare deseuri hartie home made inseamna o serie de initiative pe care le poti pune singur / singura in practica, fara niciun cost si fara prea mari eforturi. Iar aceasta parte inseamna sa refolosesti cat mai mult dintre deseurile din hartie in alte scopuri.

 

Reciclarea hartiei presupune mai intai maruntirea acesteia. Apoi, bucatile rezultate sunt luate si topite intr-un amestect format din apa si ceva substante chimice. Acestea au rolul de a separa celuloza. Amestecul trece si printr-un proces de curatare, astfel incat sa fie eliminate resturile precum capsele metalice. Ele se gasesc mai ales la agende, caiete sau carti.

 

La final, rezulta un mix din pulpa, format 99% din apa si 1% din fibra. Mixul este intins pana formeaza un fel de pelicula ce este apoi presata. Rolul presei este de a indeparta apa. Apoi, pelicula de hartie se usuca si se subtiaza pana capata o noua consistenta.

Produsul rezultat in urma acestui fenomen este hartia reciclata si este folosita pentru a obtine fie noi coli de hartie pentru scris, fie derivate precum hartia igienica, noi tipuri de agende sau coperti ale acestora, servetele de masa etc. Procesul de valorificare deseuri hartie este complex, insa reprezinta o solutie viabila pentru a reduce risipa acestui material.

 

In SUA, de exemplu, deseurile din hartie si carton ocupa in continuare primul loc in topul celor care polueaza natura si mediul urban. Nici in mediul rural situatia nu sta mai bine de atat, poluarea ajungand sa atinga cote alarmante si acolo.

 

Cateva exemple de valorificare deseuri hartie acasa:

 

  • Bucatile de hartie vechi pot fi folosite pentru notite rapide, daca mai au o parte pe care se poate scrie. Si iti recomandam sa le pui in locuri usor vizibile, ca sa nu fii tentat / a sa rupi o noua coala dintr-o agenda sau dintr-un caiet. Acestea se pot transforma, de asemenea, in ciorne, pe care copiii sa le poata folosi pentru a desena sau a pica.
  • Daca hartia are un design interesant, poate fi folosita pentru a imbraca ghivecele plantelor si a le face sa arate chic.
  • Metoda clasica: daca zugravesti sau vopsesti ceva in casa, incearca sa acoperi suprafetele cu hartie pentru a nu le pata / deteriora.
  • Cere ca toate facturile emise sa fie in format electronic. In felul acesta, poti contribui la reducerea consumului de hartie.
  • Incearca sa faci cat mai multe cumparaturi online. Acestea nu genereaza bunuri si facturi decat in format electronic, iar acestea nu polueaza la fel de mult mediul inconjurator. Desigur, nu spuneam ca digitalizarea nu polueaza. Dimpotriva. Si simpla trimitere a unui e-mail presupune apel la resurse care genereaza poluare.
  • Daca trebuie sa printezi neaparat documente, acasa sau la serviciu, incearca sa folosesti ambele fetele ale unei coli. Te poate ajuta si din punct de vedere al informatiei. Aceasta devine mai compacta si gasesti tot ce ai nevoie, la un loc.
  • Incearca sa te dezbonezi la toate materialele promotionale, in format print, care sosesc in casuta postala. Este vorba, de cele mai multe ori, de cataloage si reviste pe care oricum le poti gasi si in format electronic. Incearca sa pastrezi doar abonamentele la publicatiile pe care chiar iti face placere sa le citesti.
  • Impacheteaza cadouri pentru cei dragi, folosind hartie reciclata. Ai vazut, probabil, ca ambalajele din ziare sunt chiar chic. Ele nu doar ca arata bine, dar sunt si foarte utile.
  • Decupeaza hartia folosita pentru a realiza colaje. Aceste bucati mici de hartie se pot transforma intr-un tablou creativ sau intr-o decoratiune hand made pe care sa o oferi cuiva drag.
  • Transforma hartia folosita intr-o cutie pentru cosmetice sau bijuterii. Daca alegi sa o colorezi, aceasta va arata foarte bine. Dar mare atentie! Odata ce ai facut acest lucru (ai folosit lipici pentru a prinde bucatile de hartie sau acuarele pentru a-i schimba culoarea) ea nu va mai putea fi reciclata.
  • Daca esti cu adevarat un sustinator / o sustinatoare a ecologizarii, incearca sa cumperi doar produse din hartie reciclata. Deja, foarte multe firme au transformat intr-un adevarat trend partea de valorificare deseuri hartie. De exemplu, magazinele de fashion ofera clientilor lor doar pungi din hartie reciclata. De asemenea, exista si posibilitatea de a alege o punga confectionata din panza pe care sa o refolosesti la cumparaturi. Iar in acest caz nu mai esti nevoit / a sa cumperi de fiecare data.
  • Renunta la prosoapele de hartie din bucatarie. Stim ca sunt utile, mai ales cand vrei sa faci curatenie sau sa usuci vasele, insa acestea sunt niste reresurse destul de poluate, cu atat mai mult cu cat nu pot fi reciclate deoarece se deterioreaza usor. Poti folosi prosoapele din bumbac, care sunt placute la atingere si care pot fi spalate atunci cand se murdaresc. O alternativa prin care mai poti ajuta mediul este sa optezi pentru proasoape care rezulta din hartie reciclata.

 

Conditii in care hartia nu poate fi reciclata:

 

  • Daca este patata – ai varsat cafeaua sau paharul cu vin pe o agenda sau un ziar? din pacate, acestea s-ar putea sa fie suficient de deteriorate incat sa nu poata fi reciclate.
  • La fel se poate intampla si atunci cand ploua, iar hartia este udata de apa. In ultima vreme, ploile au devenit tot mai acide sau murdare, asa ca s-ar putea intampla ca acestea sa deterioreze calitatea hartiei si sa nu mai poata fi apoi refolosita.
  • Atunci cand este prea mototolita. Desi tentatia este mare, incearca sa mentii hartia intr-o forma cat mai compacta, dar dreapta. Stim ca de multe ori esti tentat/a sa o mototolesti din cauza ca ocupa mult spatiu si vrei sa-ti mentii casa sau biroul cat mai ordonate, insa prin mototolirire, aceasta se poate deteriora.
  • Hartia cu insertii din plastic – domeniul publicitatii a evoluat foarte mult in ultima vreme. Iar cataloagele, brosurile de prezentare si pliantele au insertii din plastic pentru a fi cat mai colorate si atractive. Din pacate, doar o parte a acestora mai poate fi trimisa spre reciclare.
  • Daca hartia este cerata (asa cum este cazul unor ambalaje de lactate) sau daca este lucioasa. Aceasta din urma are un strat suplimentar, care impiedica reciclarea propriu-zisa si trebuie colectata separat de restul deseurilor.
  • Servetele, desi confectionate din hartie, nu se pot recicla. Iar motivul este acelasi: ele se deterioareaza prin folosire.
  • Hartia pe care s-a pus lipici – de exemplu, sticky notes-urile pe care le folosim la birou nu pot fi reciclate din cauza adezivului de pe spate.

 

 

De unde provin cele mai multe deseuri din hartie?

 

In general, de la firme si companii. Desi tendintele se indreapta spre digitalizare, sunt totusi firme care nu pot renunta la cantitatea de hartie si implicit la deseurile care rezulta in urma folosirii acesteia.

 

Cateva exemple concrete de astfel de firme sunt cele de contabilitate sau departamentele financiare care intocmesc multe acte si dosare din hartie si carton si care au rafturi sau chiar incaperi intregi unde le depoziteaza. Ele trebuie pastrate, conform conditiilor legale, vreme de cativa ani, insa dupa o perioada se transforma in deseuri.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in orice firma unde exista imprimante se folosesc cantitati mari de hartie. Iar unele coli contin informatii gresite si ar trebui sa fie aruncate.

 

Interesant este faptul ca hartia de la imprimanta, cu o calitate buna, poate fi reciclata de pana la 7 ori. Asa ca daca ai o firma care foloseste cantitati importante de hartie, cel mai bine ar fi ca acestea sa nu fie aruncate la voia intamplarii, ci predate firmelor care le pot valorifica corespunzator.

 

Producerea hartiei din deseuri reprezinta un fenomen mult mai putin costisitor ca resurse decat producerea hartiei noi. Este vorba, in primul rand, de energia electrica.

 

Ca sa va faceti o idee cum stau lucrurile, este nevoie de 70% mai putina energie electrica pentru a produce hartie reciclata, decat hartie din fibre naturale.

 

 

 

 

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7