Plasticul este unul dintre cele mai utilizate materiale de ambalare în România, dar rata sa de reciclare este de numai 30,05%, conform datelor analizate de Clean Recycle și citate de News.ro.
Râurile, mările şi oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060 – o cantitate dublă faţă de nivelul din prezent
potrivit unor estimări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)
Acest lucru plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de ambalaje. În 2020, rata de reciclare pentru ambalaje era de aproape 40%, iar obiectivul Uniunii Europene pentru 2025 este de peste 65%. Acestă discrepanță înseamnă că România riscă să nu atingă obiectivele propuse pentru gestionarea deșeurilor municipale și a deșeurilor de ambalaje până în 2025.
Plasticul reprezintă unul dintre cele mai frecvent utilizate tipuri de ambalaje în rândul românilor, cu toate acestea, rata sa de reciclare este de numai 30,05%, conform datelor analizate de Clean Recycle. În România, rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje a înregistrat o scădere de 5%.
Această tendință plasează România în ultima poziție în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de ambalaje în Uniunea Europeană, cu un procent de 39,87% în 2020, ceea ce reprezintă o scădere de aproape 5% față de anul 2019, potrivit celor mai recente statistici europene. În comparație, țări precum Belgia, Olanda și Luxemburg se disting ca lideri în acest domeniu, cu rate de reciclare de 79,2%, 74,7% și, respectiv, 71,9%.
În contextul noilor obiective de mediu, se impune o creștere semnificativă a procentului de reciclare a deșeurilor de ambalaje în România, ajungând la 65% în 2023 și urcând la 70% începând cu 2025.
Deșeurile de ambalaje introduse pe piața din România trebuie să fie înregistrate și raportate autorităților de mediu prin intermediul Organizațiilor care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP-uri). În primele cinci luni ale anului 2023, Clean Recycle a supervizat gestionarea unei cantități impresionante de peste 55.000 de tone de deșeuri reciclabile, care includ hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oțel, aluminiu și lemn, pentru cele 700 de companii din portofoliul său. Din această cifră, 3.600 de tone reprezintă deșeuri de plastic de tip PET, iar 11.400 de tone reprezintă alte tipuri de deșeuri de plastic.
Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană. Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii. Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerată un efort.
Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle
Recent, Comisia Europeană a inclus România în categoria țărilor europene aflate în pericol de a nu atinge obiectivele stabilite pentru anul 2025, atât în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale, cât și în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalaje. Alături de România, această listă mai include Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Clean Recycle reprezintă unul dintre primii 5 jucători de pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP). Acesta preia responsabilitatea raportării, colectării și reciclării ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje puse pe piață de producători și importatori. Clean Recycle are un portofoliu extins de peste 700 de companii care activează în diverse domenii din întreaga Românie, inclusiv FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice și altele.
Sursa: News.ro