Printre rezolutiile tale de anul acesta (si nu numai) se numara faptul ca vrei sa fii mai responsabil in ceea ce priveste mediul inconjurator? In primul rand, da-ne voie sa te felicitam pentru aceasta decizie inteleapta. In al doilea rand, da-ne voie sa-ti oferim cateva recomandari despre cum poti face acest aspect mai simplu si eficient. Pentru ca, desi multi oameni au impresia ca eforturile pentru a avea grija de natura sunt foarte mari, noi suntem de parere ca totul porneste, de fapt, de la ideea de „vointa”. Astfel, suntem centru colectare in Bucuresti si ne-am propus sa venim in intampinarea celor care au luat aceasta decizie.
Cum poti deveni o persoana mai responsabila in ceea ce priveste mediul inconjurator?
-
Ocupa-te de problema colectarii separate a deseurilor din locuinta ta.
Si desi suna complicat, tot ce trebuie sa faci este sa investesti sau sa improvizezi cateva spatii de depozitare separata a deseurilor care pot fi reciclate. Si sa le gasesti un loc in curtea sau casa ta. Astfel, in loc sa arunci in acelasi tomberon resturile manajere, sticla, plasticul, hartia si alte tipuri de deseuri, poti crea cateva pubele speciale.
Alege unele de dimensiuni potrivite, astfel incat sa nu ocupe foarte mult loc. Apoi, discuta cu restul membrilor familiei tale pentru a-ti urma exemplul.
Unul dintre principiile in care am ales sa credem noi este puterea exemplului. Daca cei alaturi de care locuiesti vor observa noile tale obiceiuri, exista posibilitatea de a dori si ei sa preia exemplul tau.
Eventual, poti extinde acest obicei sanatos pentru natura, la nivel de colectivitate. Pe langa prieteni si membrii familiei, poti discuta cu managerul tau sau cu dirigintele pentru a organiza un spatiu special pentru colectarea separata a deseurilor, la scoala sau la serviciu. Iar colegii tai vor putea contribui si ei la procesul de selectare.
De regula, este nevoie de pubele separate pentru sticla – un material care poate fi reciclat la nesfarsit, pubele pentru plastic, hartie si metal. Desigur, daca volumul deseurilor este mai mic, te poti rezuma la cosuri de gunoi, suficient de incapoare pentru toate produsele care nu iti mai sunt de folos.
Si vei vedea cum o activitate, aparent banala, va ajunge sa faca parte din rutina ta zilnica. Pana la urma, reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor nu este o actiune one time only. Este un stil de viata pe care iti recomandam sa-l adopti treptat.
-
Apeleaza la centrele speciale pentru colectarea deseurilor din orasul tau.
Dupa ce te-ai ocupat de strangerea gunoaielor in mod separat, urmatoarea intrebare este: ce se intampla cu ele. Iar aici intervenim noi sau orice alt centru colectare Bucuresti.
Din fericire, in Bucuresti sunt cateva astfel de firme al caror domeniu de activitate este preluarea deseurilor de la cei ca tine, care au inteles cat de importanta este reciclarea si cat de mult bine poti face naturii prin simplul fapt ca te-ai hotarat sa devii mai responsabil/a.
-
Intelegerea procesului de reciclare. Ultima, dar nu cea din urma, este partea care nu te priveste in mod direct, dar care este influentata de activitatea pe care o faci chiar tu: colectarea separata a deseurilor. Cu alte cuvinte, ceea ce iti prezentam noi este activitatea obisnuita pentru un centru colectare Bucuresti.
De regula, procesul de reciclare presupune urmatoarele etape:
- Colectare
- Sortare
- Macinare
- Regranulare
- Suflare.
Insa, in functie de tipul de material reciclat procesul poate sa difere.
Eventual, pentru a-ti imbogati cunostintele in ceea ce priveste acest aspect, poti sa urmaresti in continuare postarile noastre educative de pe blog.
De asemenea, sunt o multime de materiale faine pe care le gasesti in mediul online si care iti pot explica pas cu pas tot ce reprezinta reciclarea si cum se produce ea la nivel global.
Din pacate, Romania nu este o tara foarte dezvoltata din acest punct de vedere. Insa, prin actiunile noastre de centru colectare Bucuresti, incercam, ca macar la nivel de capitala, sa o aliniem normelor moderne de reciclare si sa insuflam mai multor romani ideea de schimbare.
Si totul incepe cu simplul proces de sortare a deseurilor pe care le produce fiecare utilizator.