Colectare reciclare si valorificare deseuri acumulatori si baterii uzate

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7

Colectare, reciclare si valorificare deseuri acumulatori si baterii

 

In ultimii ani s-au demarat multe proiecte si campanii pentru protejarea mediului inconjurator. Autoritatile publice din domeniul protectiei mediului ne pun la dispozitie resursele necesare colectarii selective, ONG-urile au lansat campanii de promovare si incurajare a reciclarii deseurilor iar marile companii li s-au alaturat punand la dispozitie containere de profil sau prin campanii de recompensare in schimbul unei cantitati de deseuri.

Probabil una dintre cele mai neglijate categorii de deseuri este cea de acumulatori si baterii. Acestea contin substante nocive pentru mediul inconjurator dar si pentru sanatatea publica. 

deseuri acumulatori si baterii

 

Asadar este important sa ne axam pe partea de valorificare deseuri acumulatori si baterii.

 

Reciclare si valorificare deseuri acumulatori si baterii – definitii

Prin termenii “baterie” si “acumulator” se intelege orice sursa de energie electrica realizata prin directa transformare a energiei chimice care poate sa fie reincarcabila sau nu.

Ansamblul de baterii reprezinta orice set de baterii care sunt conectate impreuna formand o unitate care nu se poate separa. 

  • Bateria sau acumulatorul portabil sunt baterii tip pastila sau ansamblu de baterii care pot fi transportate manual, insa nu sunt baterii industriale sau auto.
  • Bateria tip pastila este o baterie portbila de dimensiuni mici si forma rotunda si este utilizat in special pentru: ceasuri, aparate auditive, aparatra mica portabila. 
  • Bateriile sau acumulatorii auto sunt acele baterii sau acumulatori care alimenteaza sistemele auto de pornire sau iluminat.
  • Bateriile sau acumulatorii industriali reprezinta orice tip de baterie sau acumulator conceput pentru utilizare industriala si profesionala.

Deseu de baterie sau acumultaor reprezinta totalitatea bateriilor sau acumulatorilor iesiti din uz

reciclare baterii acumualtori scosi din uzReciclarea reprezinta procesul tehnologic de transformare a deseurilor in materie prima secundara, in produse utilizabile, combustibil sau in surse de energie.

Eliminarea reprezinta actiunea prin care se neutralizeaza in conditii optime substantele periculoase din componenta deseurilor cu grad mare de risc. 

 

Valorificare deseuri acumulatori si baterii prin colectare si reciclare

 

Asadar, avand in vedere termenii enumerati mai sus, procesul de valorificare deseuri acumulatori si baterii incepe cu partea de colectare selectiva a deseurilor.

In ceea ce priveste deseurile de acumulatori si baterii, partea de colectare selectiva se aplica asemenea celorlalte categorii de deseuri. In primul rand trebuie sa avem in vedere faptul ca suntem obligati prin lege sa colectam selectiv deseurile din propria gospodarie

Un al doilea aspect de care trebuie sa tinem cont este acela ca bateriile si acumulatorii pot contine metale grele cu efect toxic precum mercurul, plumbul si altele asemanatoare. Unele baterii pot contine materii valoroase precum zic si magneziu. Asadar, fiindca unele baterii si unii acumulatori pot fi periculosi iar altii reprezinta o resursa valoroasa, nu este recomandata aruncarea lor la cosul de gunoi impreuna cu deseurile menajere. 


Principalul scop al reciclarii acestor tipuri de deseuri este prevenirea ajungerii in mediul natural a substantelor periculoase.


Acest obiectiv de a integra toate bateriile in programe de reciclare este justificat de gradul de periculozitate dat de materialele din componenta acestora si de faptul ca se doreste evitarea ajungerii acestor deseuri la gropile de gunoi de unde se pot transfera cu usurinta in mediul inconjurator. Mai mult decat atat, exita un risc ridicat si in cazul in care bateriile sunt depozitate in depozitele de deseuri fiindca metalele toxice prezente in componenta bateriilor se pot infiltra in timp in sol sau in apele subterane

De asemenea, colectarea si reciclarea acestui tip de deseuri, sunt in speta o serie de actiuni care contribuie la partea de valorificare deseuri acumulatori si baterii. 


Valorificare deseuri acumulatori si baterii prin reducerea consumului

 

Partea de valorificare deseuri acumulatori prin reducerea consumului este unul dintre pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a diminua deseurile reprezentate de acumulatori si baterii care pot contine substante nocice atat pentru sanatate cat si pentru mediul inconjurator.

Asadar, una dintre modalitatile prin care putem reduce consumul si implicit sa bifam partea de valoificare deseuri acumulatori si baterii este sa optam pentru produsele reincarcabile din aceasta categorie.baterii de unica folosinta

Desi acumulatorii si bateriile reincarcabile sunt mai costisitoare, pe termen lung economisim in acest fel fiindca ele se pot reutiliza de sute de ori. 

De asemenea, trebuie sa avem in vedere faptul ca in acest mod se economisesc si resurse. Bateriile reincarcabile consuma de pana la 23 de ori mai putine resurse decat bateriile de unica folosinta. Mai mult decat atat, bateriile reincarcabile au o performanta mai buna, dureaza mai mult decat cele normale. (exceptie fac situatiile cand se doreste o tensiune mai mare, atunci bateriile de unica folosinta pot avea un mic avantaj insa situatiile sunt foarte rare)

De asemenea, este important sa optam pentru acumulatori reincarcabili fiindca reciclarea bateriilor, desi este o solutie ce trebuie avuta in vedere, consuma multa energie in vederea extragerii metalelor continute de acestea. 

O alta metoda de reducere a consumului de cumulatori si baterii este achizitionarea echipamentelor care functioneaza fara baterii. 

Un alt aspect important legat de diminuarea consumului, este informarea inainte de a achizitiona un produs. In cazul bateriilor si acumulatorilor, inainte de a cumpara putem sa ne asiguram ca ceea ce achizitionam are efecte mai putin nocive asupra mediului inconjurator, mai exact, contin mai putine metale grele. 

 

Valorificare deseuri acumulatori si baterii prin reciclare 

 

In ceea ce priveste cantitatea deseurilor de acumulatori si baterii, aceasta nu reprezinta o problema iar numarul nu este unul coplesitor precum in cazul deseurilor de hartie, insa compenseaza prin gradul de periculozitate.  

Metalele grele care se afla in componenta acestora sunt cele care reprezinta un pericol pentru mediu inconjurator si de aceea reciclarea acetui tip de deseu trebuie efectuata in conditii optime, intru-un mediu controlat. 

Procesul propriu-zis de reciclare este diferit in functie de tipul bateriei

  • In ceea ce priveste bateriile folosite la automobile acestea sunt reciclate printr-un proces de neutralizare a acidului cu soda caustica rezultand apa. Dupa acest proces, bateria urmeaza a fi sparta, plumbul este separat de plastic apoi purificat si topit. 
  • Bateriile de unica folosinta  sunt 100% reciclabile iar procesul este unul de separare mecanica a componentelor.baterii auto
  • Bateriile reincarcabile, precum cele de unica folosinta sunt reciclabile in totalitate iar procesul prin care se realizeaza reciclarea consta in separarea componentelor metalice de cele din plastic. Metalele din componenta bateriilor sunt separate apoi topite. Separarea se realizeaza fiindca acestea au puncte de topire diferite. 

Procesul de reciclare al bateriilor cu litiu se realizeaza prin spargerea si introducerea acestora intr-o substanta chimica  pentru neutralizarea acidului din interior, apoi se urmareste recuperarea metalelor. Urmatorul pas este filtrarea solutiei chimice in care au fost scufundate bateriile pentru a recupera litiul care se foloseste pentru a produce alte baterii.

 

Asadar, dupa partea de colectare deseuri, trebuie sa avem in vedere cum si unde le predam, fiindca acestea nu se depoziteaza in vederea ridicarii in niciunul dintre containerele de profil pe care le avem la dispozitie. 

Prin urmare, de partea de transportare si predare spre reciclare trebuie sa ne ocupam noi, asadar, trebuie sa stim unde sunt aceste puncte si cine accepta deseuri de baterii si acumulatori in vederea reciclarii. 


Conform legislatiei in vigoare, bateriile se pot depozita in conditii optime ca deseuri periculoase la locurile de vanzare. Aadar, toate locurile care comercializeaza baterii ar trebui sa fie prevazute cu centre de colectare unde se pot preda bateriile si acumulatorii uzati. 

Prin urmare, in ceea ce priveste bateriile de unica folosinta normale, acestea se pot preda in magazine (magazinele mari de profil) sau chiar si unele benzinarii accepta baterii uzate in vederea reciclarii.

In cazul bateriilor auto uzate, trebuie sa avem in vedere faptul ca vor fi acceptate cel mai probabil in magazinele de profil sau chiar si in service-uri auto. 

Mai mult decat atat, lanturile mari de magazine, au diverse campanii care promoveaza si incurajeaza reciclarea mai multor categorii de deseuri. 

In cazul bateriilor uzate, sunt magazine care demareaza programe si campanii care presupun predarea unui numar de baterii pentru a primi la schimb o baterie noua, incarcator de acumulatori sau alte produse din aceasta gama. 

Mai mult decat atat, sunt magazine care nu sunt de profil iar pe perioada desfasurarii campaniilor de incurajare a reciclarii deseurilor de acumulatori si baterii, ofera la schimb echipamente sportive, articole vestimentare sau alte tipuri de produse. 

In cazul in care timpul nu iti permite sa faci o vizita magazinelor fizice in vederea predarii acumulatorilor si bateriilor uzate, sunt firme de specialitate care se ocupa cu ridicarea diverselor tipuri de deseuri si le transporta in siguranta catre punctul de reciclare. 

In ceea ce priveste acumulatorii auto, avem obligatia de a face predarea direct catre distribuitorii de baterii si acumulatori auto sau la atelierele service, la producatori (indiferent de unde au fost achizitionate initial) sau la un centru de colectare pentru baterii si acumulatori. 

De asemenea, putem sa apelam catre firme private care ridica deseurile de la domiciliu si asigura transportarea acestora catre centru de reciclare. In acest caz, trebuie sa ne asiguram ca depozitam in mod corect si in siguranta acumulatorii auto pana in momentul ridicarii. Exista posibilitatea ca in cazul acumulatorilor care au carcasa deteriorata sa aiba pierderi de electrolit, iar in aceasta situatie, ele trebuie colectate separat de celelalte baterii care sunt nu prezinta deteriorari. 

Asadar, partea de valorificare deseuri acumulatori si baterii, este una complexa care presupune o serie de pasi, incepand de la colectarea selectiva si incheindu-se cu procesul propriu-zis de reciclare