Colectare, valorificare si reciclare deseuri lemn

Lemnul este o resursa versatila si foarte placuta estetic, care se dovedeste usor de folosit intr-o varietate de domenii precum: confectionarea mobilierului si a decoratiunilor, papetarie, carti, ustensile si unelte, constructii, bricolaje si lista poate continua. Insa, ca toate resursele de pe planeta, si lemnul se dovedeste finit. Asa ca nu este deloc imprudent sa discutam si despre procesul de reciclare lemn, cu atat mai mult cu cat rata acestuia ramane inca foarte scazuta la noi in tara, dar si peste hotare.

Colectare si reciciclare deseuri lemn – avantaje ale procesului de reciclare


reciclare lemn si colectare lemn Bucuresti - lion recycle

Castigi mai mult!

Daca nu stiai, iti spunem noi: lemnul reciclat are un continut de umiditate mai mic cu 20% decat in cazul lemnului nou. Astfel, pentru aceeasi greutate cumparata, utilizatorii vor ajunge sa plateasca mai putin si sa primeasca un lemn reciclat cu un nivel de umezeala mai mic.

Iar un continut de umezeala mai mic inseamna automat si un grad de durabilitate mai mare. Asa ca putem spune pe scurt ca daca reciclezi, natura, prin felul ei, are grija sa te rasplateasca. La fel si daca alegi sa cumperi lemn reciclat.

Previi ca lemnul sa ajunga in depozitele de deseuri

Daca alegi sa reciclezi deseurile de lemn, le vei impiedica sa ajunga in depozitele de deseuri obisnuite. Aceste depozite sunt foarte nocive pentru planeta noastra, ele eliberand in atmosfera gaze cu efect de sera precum metanul.

Totodata, depozitele de deseuri pot distruge habitatele animalelor si pot contamina caile pe care se poate practica navigatia. Reciclarea ajuta deci in combaterea efectelor de mai sus.

CERE-NE OFERTĂ

Salveaza copacii

Alegand sa reciclezi, contribui la pastrarea si conservarea resurselor naturale ale pamantului. Cand arunci lemnul la gunoi sau cand alegi sa il arzi, il elimini din “ciclul de viata” al padurii. Iar din aceasta cauza, mai multi copacii vor fi taiati pentru a alimenta nevoia oamenilor pentru acest material.

Alegand calea reciclarii, ajuti asadar la prevenirea defrisarilor, un aspect destul de negativ ce afecteaza padurile lumii.

Reduci pericolul de incendii

Daca lasi bucati mari de lemn in jurul casei tale, acestea pot creste pericolul izbucnirii unui incendiu. Poate ca este greu de crezut acest lucru, insa el se poate intampla, iar incendiile pot fi extrem de periculoase si pot cauza multe pagube.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa duci lemnul de care nu mai ai nevoie la o fabrica de reciclare.

Ajuti la reducerea cheltuielilor pentru prelucrarea materialelor

Este mult mai ieftin pentru producatori sa foloseasca materiale reciclate atunci cand realizeaza produse din lemn. Materia prima necesita mai multa energie pentru extragere si procesare, pe cand in cazul materialelor reciclate, aceasta treaba a fost deja realizata. De exemplu, realizarea de hartie din materiale reciclate, reduce cu pana la 40% energia folosita in comparatie cu realizarea aceluiasi produs din fibre de lemn virgine.

Reciclarea lemnului ajuta si ofera suport afacerilor

In jur de 16 milioane de tone de lemn este aruncat in fiecare an. Din acesta, numai un procent de 15% este reciclat. O reciclare ridicata ajuta la construirea unor noi afaceri, crescand nevoia de centre de reciclare. De asemenea, ajuta si la crearea de locuri de munca noi, personal fiind necesar pentru a putea aduce lemnul in facilitatile de reciclare si pentru a ajuta la realizarea acestui proces.

Ajuti la pastrarea unui aer mai curat

Lemnul este deseul care reprezinta un procent de pana la 50% din totalul deseurilor rezultate in urma demolarilor care ajung in depozitele de deseuri. Aceastea produc gaze toxice care ajung in atmosfera. Prin procesul de reciclare contribui la pastrarea unei calitati mai bune a aerului din marile aglomerari urbane sau din zonele limitrofe.

Deseul de lemnul reciclat poate fi procesat mult mai usor

Motivul pentru care reciclarea lemnului este o idee buna o reprezinta faptul ca acesta este un material grozav. Pentru a fi refolosit, lemnul reciclat adesea trece prin procese mult mai simple decat in cazul in care ai folosi lemn nou.

Ce lemn poate intra la reciclare?

Sunt multe tipuri de lemn care pot fi reciclate, acestea includ: placajul, lemnul de esenta tare, PAL-ul si PAL-ul de densitate medie, etc. Lemnul care poate fi reciclat este adesea divizat in doua clase:

Clasa A

Aceasta clasa reprezinta lemnul netratat utilizat in mod obisnuit in mobilier si in realizarea caselor. Tipul de lemn clasa A este considerat de inalta calitate.

Clasa B

Clasa B reprezinta lemnul prelucrat, care este netratat si nevopsit precum cheresteaua, furnirul laminat, placajul, panourile din fibra cu densitate medie, etc.

Cum se recicleaza lemnul netratat?

Resturile de cherestea care raman din anumite proiecte precum si alte bucati de lemn netratat au o serie de utilizari pentru reciclare. Ele pot fi transformate in diverse tipuri de PAL.

Cum pregatim lemnul pentru reciclare:

In primul rand, la fel ca in cazul oricarui alt tip de deseu reciclabil, ne asiguram ca acesta este curat. Eventual, daca l-am depozitat intr-un loc plin de praf, il scuturam bine inainte de a suna centrul de colectare.

In al doilea rand, ne asiguram ca am eliminat din componenta obiectelor de lemn care urmeaza a fi reciclate partile care nu au ce sa cauta intr-un astfel de proces: suruburi, cuie, balamale sau alte accesorii din metal, plastic etc. Eventual, daca este posibil, acestea se colecteaza separat, pentru a fi reciclate in categoria de care apartin.

Dincolo de asta, trebuie sa ne asiguram ca lemnul predat spre reciclare este intr-o stare cat mai naturala. De preferat, acesta sa nu fi fost vopsit anterior.

Insa, daca totusi lemnul a fost vopsit, inainte de a scapa de el, este bine sa intrebam un specialist daca mai poate fi recuperat.

In al treilea rand, pentru a economisi timp si a ne usura considerabil procesul, este recomandat sa apelam la un centru de colectare si reciclare lemn.

Cateva aspecte despre reciclare deseu lemn:

  • Cantitatea de lemn, impreuna cu cea de hartie, care sunt aruncate la voia intamplarii in fiecare an este enorma. De fapt, este atat de mare, incat ea ar putea incalzi simultan in jur de 50 de milioane de case, timp de 20 de ani.

Iar aceste numere fantastice ne fac sa ne dam seama cat de neglijenti suntem atunci cand vine vorba de acest capitol.

Si daca ne gandim bine, un centru de colectare si reciclare lemn este la doar un apel distanta.

  • Taierea copacilor – un fenomen ingrijorator la nivel national, inseamna, de fapt, pierderea unor resurse importante de oxigen si implicit cresterea fenomenului alunecarilor de teren, pentru solul ramas fara stabilitate.

Dar sa vedem ce spun numerele: un arbore de fag, cu o inaltime de 15 de m, produce in doar o ora 1,7 kg de oxigen. Iar acest oxigen este suficient pentru un om si poate fi consumat in 3 zile.

  • Nu este bine sa ardem orice fel de lemn. Desi avem impresia ca prin ardere refolosim lemnul, daca acesta este tratat cu diverse substante chimice, prin procesul de ardere substantele vor declansa in natura gaze toxice.

Ce se intampla cu lemnul reciclat?

Dupa cum am mentionat anterior, lemnul reciclat reprezinta o alternativa pentru exploatarea forestiera. Astfel, daca reciclam mai mult lemn, ajungem sa taiem mai putini copaci si sa tinem sub control fenomenul de defrisare amintit anterior.

De asemenea, materialele din lemn reciclate sunt folosite si pentru productia de hartie sau pentru obtinerea altor produse din lemn.

Ai vazut, probabil, in ultima vreme ca apar pe piata tot mai multe obiecte rezultate din lemn reciclat, care nu isi pierd deloc proprietatile estetice sau eleganta.

Tot prin reciclarea lemnului se obtine si biodiselul care nu reprezinta un moft, ci o alternativa din ce in ce mai interesanta, chiar si in tara noastra.

Un alt mod de a recicla este refolosirea lemnului pe care il ai la dispozitie pentru a realiza proiecte de tipul “do it yourself”. Acestea pot deveni noi piese de mobila sau diferite alte obiecte precum jucarii.

Reciclare lemn – iata cateva idei pentru produse noi:

Rafturi pentru carti

Rafturile pentru carti sunt destul de usor de realizat si sunt de asemenea o idee interesanta pentru reciclare lemn. De asemenea, ele vor fi construite pentru a sustine un material adesea realizat din lemn reciclat, si anume cartile.

Cand vine vorba de realizarea rafturilor pentru carti, daca ai scanduri de dimensiuni similare, ce sunt slefuite si finisate, jumatate din treaba este deja facuta. Vei folosi bucatile de lemn pentru a realiza politele pe care vor sta cartile.

Pentru a crea separatoare te poti folosi de bucati de beton in forma de cub pe care sa le pui la capete. Te poti de asemenea folosi de bucati de lemn, in forma dreptunghiulara sau de cub pe care sa le prinzi in cuie.

Lemnul pentru rafturi poate fi obtinut de la alte rafturi mai vechi, ca de exemplu, piesele de mobilier din casa buniciilor sau din camera copilariei tale. Important este sa reciclezi orice bucata de lemn pe care o ai la dispozitie.

Banca – locul ideal pentru odihna si citit

In cazul in care iti doresti un loc nou in care sa te poti odihni, poti folosi lemnul de prin gospodarie pentru a crea o banca.

In functie de cum doresti si de cat de bine te pricepi, aceasta banca poate fi simpla sau ceva mai complexa, incluzand si manere cu spatar.

Poti cauta online pentru a gasi diferite tipuri de design pe care sa il folosesti apoi pentru a crea banca.

In ceea ce priveste inaltimea locurilor, aceasta ar trebui sa fie compatibil cu lungimea picioarelor tale. Inaltimea unui scaun mediu este de 51 de centimetri. De asemenea, locurile ar trebui sa fie de aproximativ 60 de centimetri pentru o persoana.

Scaune

Multe locuinte au in bucatarie un loc central, potrivit pentru a manca sau pentru a lucra la un computer. Daca in cazul tau, acel loc are nevoie de scaune noi sau de scaune in plus, atunci acest proiect este ideal pentru tine.

Cand vine vorba de proiectarea scaunului, iti recomandam acelasi lucru precum in cazul bancii de mai sus, si anume, sa ai grija la inaltime. Foloseste-te de alte scaune pe care le ai in casa pentru a determina o inaltime care sa fie optima pentru o experienta placuta.

Asigura-te ca ai lemn suficient si treci la treaba. Cel mai probabil ai deja uneltele necesare si anume: glaspapir, fierastrau, cuie, suruburi si burghiu. Construieste patru picioare de marimi egale.

Iata o alta sugestie smart: daca obiectul pe care doresti sa il reciclezi este o masa, poti lua picioarele de la masa respectiva si le poti folosi pentru a construi un scaun stabil.

Ataseaza de acestea scaunul si spatarul, folosind uneltele de mai sus. Pentru a te inspira asupra unui model, poti cauta un design pe internet.

In cazul in care intentionezi sa vopsesti scaunul, pentru a-l asorta mai bine cu mobilierul din casa ta sau pentru a aduce o pata de culoare, tine cont de faptul ca lemnul implicat in acest proces nu va mai putea fi reciclat.

Reciclare lemn – o masa pe placul tau

In cazul in care te-ai gandit sa schimbi o usa din casa ta si nu stii ce sa faci cu cea veche, acum vei avea o solutie: construirea unei mese.

In lume, exista creatori de mobila care folosesc usi ale hangarelor vechi pentru a construi noi produse. Avand in vedere faptul ca aceste hangare au un istoric indelungat, lemnul este dens si de o calitate inalta. Daca si tu ai astfel de usi sau o usa veche, in general, aceasta poate prezenta aceeasi calitate.

Usile vechi pot fi transformate in mese de cafea, de bucatarie sau mese micute, ideale pentru acel moment cand faci o excursie in natura si ai nevoie de o masa portabila.

O alta idee creativa care poate oferi un suflu nou bucatilor de lemn este folosirea usii pe post de element decorativ. O poti vopsi intr-o nuanta care sa se asorteze cu restul designului casei tale, iar apoi poti bate niste cuie pe care sa le folosesti precum suporturi pentru rame foto, beculete colorate sau dreamcatchers.

Tot o usa veche se poate transforma intr-un cuier practic pentru gentile, esarfele si hainele tale. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi niste cuie mai groase, capabile sa sustina greutatea obiectelor pe care intentionezi sa le asezi in cuier.

Daca ai o colectie de palarii, aceasta poate fi pusa in evidenta tot cu ajutorul usii de lemn vopsite.

Credeai ca asta e tot? Ei bine, o usa veche se poate dovedi un adevarat suport al imaginatiei tale. Daca alegi vopseaua potrivita ea poate deveni un background creativ pentru fotografiile tale de pe Instagram.

Tablie pentru pat

Cumpararea unui astfel de accesoriu pentru patul tau se poate dovedi o investitie destul de costisitoare.

Pentru a contribui la procesul de reciclare lemn,  ce spui daca ai economisi niste bani si ti-ai realiza tu una printr-un proiect de tip “do it yourself”?

Inainte de a incepe, masoara-ti patul si adauga cativa centimetri in plus pe ambele parti pentru a tine cont de grosimea asternuturilor de pe pat. Si aici te poti inspira de pe internet, cautand modele diferite de tablie care pot fi realizate din bucati de lemn reciclate.

Cutii decorative

O cutie este un obiect foarte simplu si are de asemenea o multime de intrebuintari. O poti folosi pentru a depozita obiecte importante precum albumele de familie sau pentru maruntisurile folosite in viata de zi cu zi.

Vestea buna este ca, pentru a realiza o cutie, poti folosi orice fel de lemn. Incepe prin a taia lemul in 6 patrate de aceleasi dimensiuni. Ataseaza baza de peretii cutiei folosind cuie sau suruburi. In cazul capacului, pentru a-l pozitiona vom avea nevoie si de una sau doua balamale. Acestea sunt usor de gasit la magazinele de profil. Desigur, poti lasa cutia si fara capac. Va sustine lucrurile la fel de bine, iar capacul ramane, deci, la aprecierea ta.

Daca intentionezi sa reciclezi bucati de PAL, pentru crearea unei astfel de cutii, poti folosi inclusiv pistolul de lipit, care se dovedeste usor de manevrat si de folosit.

Reciclare lemn – o casuta pentru pasari

Pentru a construi o casa pentru pasari va trebui mai intai sa observi ce tipuri de pasari frecventeaza curtea casei tale. Acest lucru este important pentru a determina cat de mare va ajunge sa fie casuta pentru pasari si intrarea in aceasta. De asemenea, trebuie sa ai in vedere faptul ca aceasta casuta va atrage doar pasarile care nu se cuibaresc la sol.

In ceea ce priveste alegerea lemnului, te sfatuim sa alegi bucati de material netratat, deoarece cel asupra caruia se aplica diferite vopsele sau tratamente poate fi toxic pentru pasari.

In realizarea casutei, te sfatuim sa lasi gauri de ventilatie pe partile laterale. Acoperisul va trebui construit in asa fel incat sa lase apa sa se scurga de pe acesta. Totodata, podeaua casutei va trebui sa aiba cateva gauri mici pentru a ajuta la drenaj.

Din cand in cand, va trebui sa cureti casuta respectiva pentru a preveni infestarea ei cu paraziti. Pentru a avea acces usor la interior, iti recomandam sa te folosesti de o balama cu ajutorul careia sa construiesti o usita laterala pe care sa o deschizi cu usurinta de fiecare data cand vei curata.

Daca alegi sa o colorezi, alege o vopsea care nu are in continutul ei plumb si coloreaz-o in asa fel incat sa reflecte lumina. Alegerea unor culori prea inchise vor duce la caldura in excess in casuta in timpul verii.

In cazul in care alegi sa o decorezi, sa ai in vedere faptul ca aceasta casuta va trece de-a lungul timpului prin tot felul de conditii meteorologice, precum ploi sau zapada. Alege astfel, niste decoratiuni care sa treaca testul timpului. O idee buna sunt alte mici bucati de lemn pe care sa le tai in forma de floricele si sa le lipesti pe adapostul pentru pasari.

Rama foto

O poza care este frumos asezata intr-o rama foto surprinde adesea o amintire placuta.

Pentru a incepe, poti sa folosesti lemn de dimensiuni similare pentru toate partile ramei. In cazul in care decizi sa faci o rama pentru o poza in mod specific, este bine sa stii dinainte dimensiunile acesteia si pe ce tip de hartie va fi imprimat.

Cutie de lemn pentru unelte

Realizarea unei cutii de lemn in care sa iti asezi uneltele poate fi o modalitate buna de a deveni o persoana mai organizata si mai ordonata. In plus, se dovedeste un proiect usor de realizat care nu va ocupa foarte mult timp. Cel mai complicat pas este reprezentat de taierea bucatilor de lemn, in acest caz fiind necesare folosirea unui fierastrau circular de mana.

Daca nu ai mai folosit o asemenea unealta pana acum, poti ruga pe cineva cu experinta sa te ajute. De asemenea, magazinele de bricolaj iti pun la dispozitie posibilitatea de a inchiria diverse unelte. In ceea ce priveste imbinarea bucatiilor de lemn rezultate, acest lucru se poate realiza usor cu ajutorul cuielor si a unui ciocan.

Un suport pentru canapea si un sustinator de pahare

Daca nu ai o masa in fata canapelei, cu siguranta un suport pentru cot, capabil in acelasi timp sa-ti sustina si cana din care iti servesti bautura preferata se poate dovedi o idee interesanta pentru o sesiune de DIY.

Si in acest caz, lemnul se dovedeste materialul de care ai nevoie. Tot ce trebuie sa faci este sa tai lemnul in trei bucati, care sa imbrace bratul canapelei si care sa se imbine perfect pentru a-ti sustine bratul si cana. Pentru un plus de confort, fa suportul ceva mai mare, astfel incat sa iti incapa lejer si cotul.

Suport de lumanari

Folosind un fierastrau, taie o bucata de lemn vechi sub forma unui paralelipiped. In interiurul acestuia decupeaza locul in care intentionezi sa asezi lumanarile parfumate. In functie de dimensiunea acestora, vei realiza si lacasurile in care acestea urmeaza sa fie pozitionate.

Iti recomandam ca lemnul pe care il alegi pentru realizarea acestui proiect sa fie unul mai gros, astfel incat sa nu poata lua foc de la flacara lumanarilor.

Daca ai nevoie de ajutor…

Iar daca ai nevoie sa te ajutam cu tot ce inseamna deseuri provenite din lemn, nu ezita sa ne contactezi.

Suntem un centru de reciclare autorizat si iti stam la dispozitie cu experienta si priceperea noastra. Impreuna, avem acelasi scop: sa facem din mediul inconjurator un loc mai curat!

 

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7