Colectare deseuri constructii si demolari – tot ce trebuie sa stii

Colectare deseuri constructii si demolari

 

In Romania, fenomenul constructiilor cunoaste o expansiune remarcabila, cu un ritm accelerat al dezvoltarii urbane si infrastructurale. Aceasta crestere semnificativa a industriei de constructii a adus cu sine numeroase beneficii, insa, in acelasi timp, a generat si o problema majora: productia excesiva de deseuri. Astfel, una printre activitatile noastre se numara si partea de colectare deseuri constructii si demolari – un subiect de interes pentru foarte multi antreprenori care activeaza in aceasta industrie.

 

In ciuda masurilor adoptate pentru gestionarea deseurilor, provocarea ramane in a gasi solutii eficiente de reciclare si reutilizare a acestor materiale, in vederea minimizarii impactului asupra mediului. Astfel, abordarea sustenabila a industriei de constructii devine o prioritate pentru a asigura o dezvoltare durabila si responsabila in Romania.

 

Astfel, pentru ca stim cat de coplesitor poate fi acest subiect, am decis sa aducem cateva lamuriri in acest material. Speram sa va fie de folos, iar daca mai aveti intrebari, va rugam sa ne contactati folosind sectiunea dedicata. Colegii nostri de la Lion Recycle raspund cu drag intrebarilor voastre.

Colectare deseuri constructii si demolari – Ce fel de deseuri colectam?

 

Pentru ca partea de deseuri este una destul de complexa si la fel este si cea legata de constructii, ne-am hotarat sa facem lucrurile un pic mai clare.

Provenite din activitatile de constructii si demolari, aceste deseuri pot fi impartite in urmatoarele categorii distincte:

 • Deseuri rezultate din activitatile de constructie si demolare a cladirilor, cum ar fi cimentul, caramizile, ceramica, roci, ipsosul, metalele, resturile de tamplarie, cablurile, lacurile, vopselele, materialele de constructii cu termen de valabilitate expirat, plasticul, sticla si altele.
 • Deseuri care provin din constructia si intretinerea drumurilor, cum ar fi smoala, nisipul, pietrisul, bitumul, piatra de constructii, etc.
 • Deseuri naturale care au fost excavate in timpul activitatilor de construire, dezafectare s.a., inclusiv solul, pietrisul, argila, nisipul, roci si resturile vegetale.

 

De asemenea, important de retinut este faptul ca industria de constructii si demolari genereaza o varietate de deseuri, care pot fi clasificate in doua categorii principale:

 • Deseuri periculoase, cum ar fi metalele grele (crom, mercur), rasinile ignifugare, azbestul, spuma poliuretanica si altele.
 • Deseuri nepericuloase, dar care la randul lor polueaza deoarece au fost contaminate cu substante periculoase, cum ar fi materialele de constructii, solurile sau pietrisurile. Contaminarea cu substante periculoase este un aspect tot mai comun in industria constructiilor.
deseuri-constructii-demolari-moloz-bucuresti

Colectare deseuri constructii si demolari – care este cea mai buna solutie pentru gestionarea deseurilor?

deseuri-constructii-bucuresti

O gestionare eficienta a reziduurilor din constructii si demolari incepe cu o planificare adecvata. In vederea reducerii si gestionarii optime a deseurilor care au ca sursa constructiile si demolarile, expertii recomanda sa se ia in considerare efectuarea unui audit. Auditul reprezinta o analiza amanuntita care va asigura:

 

 • O strategie orientata spre viitor. Problema nu o reprezinta doar deseurile de azi, ci cantitatea care va continua sa se produca de-a lungul timpului, daca nu este gasita o solutie sustenabila. Astfel, scopul unui audit este si stabilirea unor obiective inteligente si a unor strategii pentru diminuarea sau prevenirea deseurilor ce urmeaza a fi generate.
 • O gandire strategica menita sa refoloseasca pe cat posibil materialele care se afla la dispozitie. Identificarea materialelor care pot fi reciclate/reutilizate sau transportate in acest scop.

 

Toate actiunile prevazute in planul de gestionare a deseurilor din constructii si demolari trebuie sa fie efectuate de catre producatorul de deseuri, astfel:

 • Direct, respectand prevederile legale privind gestionarea deseurilor.
 • Recurgand la serviciile unei companii specializate in domeniul protectiei mediului.

Iar operatiunile care au legatura cu partea de procesarea, colectare, sortare, valorificare si eliminare a reziduurilor rezultate din constructii si demolari vor fi efectuate fie la sursa, fie in cadrul operatorilor economici autorizati.

 

In ceea ce priveste deseurile periculoase provenite din activitatile de constructii si demolari, exista o serie de reglementari legale ce implica si de care orice antreprenor trebuie sa tina cont:

 • Mai intai, regulamentul prevede colectarea separata si pregatirea deseurilor pentru reciclare sau reutilizare.
 • Separarea acestor deseuri de celelalte categorii, pana in momentul transportului catre companiile autorizate.
 • Eliminarea lor sa se desfasoare numai dupa ce deseurile au fost supuse unor operatiuni de tratare, menite sa separe componentele.
 • Referitor la partea de transport al deseurilor, trebuie tinut cont de faptul ca Transportul acestor tipuri de deseuri se efectueaza respectand prevederile din HG nr. 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei.
deseuri-demolari-bucuresti

Cum prevenim cresterea numarului de deseuri in industria constructiilor si demolarilor?

 

Asa cum am mentionat anterior, prevenirea cresterii numarului de deseuri in industria constructiilor si demolarilor este o provocare importanta si necesara pentru a asigura o dezvoltare durabila si protectia mediului inconjurator.

 

Insa, adoptarea unor strategii eficiente si masuri sustenabile poate contribui semnificativ la reducerea impactului negativ al acestei industrii asupra mediului. Iata cateva metode prin care putem preveni cresterea cantitatii de deseuri in acest domeniu:

deseuri fier vechi constructii
deseuri-fier-vechi-demolari
 1. Planificare si proiectare responsabila: Un pas crucial este planificarea atenta si proiectarea responsabila a constructiilor si demolarilor. Prin analiza detaliata a proiectelor, se pot identifica modalitati de a minimiza generarea de deseuri, utilizand tehnologii mai eficiente si materiale mai sustenabile.
 2. Utilizarea materialelor reciclabile si regenerabile: Promovarea utilizarii materialelor reciclabile si regenerabile in constructii poate reduce semnificativ cantitatea de deseuri generate. De asemenea, reutilizarea materialelor din demolari in noi proiecte poate fi o abordare sustenabila.
 3. Implementarea practicilor de gestionare a deseurilor: Folosirea unor tehnici adecvate de sortare si colectare a deseurilor poate asigura o prelucrare mai eficienta si o maximizare a reciclarii. Incurajarea dezvoltarii infrastructurii pentru centre de reciclare si instalatii de tratare a deseurilor poate facilita acest proces.
 4. Educatie si constientizare: Informarea si educarea angajatilor din industria constructiilor si demolarilor cu privire la importanta gestionarii responsabile a deseurilor pot duce la adoptarea unor practici mai sustenabile pe santier.
 5. Monitorizarea si raportarea eficienta: Implementarea unor sisteme de monitorizare a generarii de deseuri si raportarea periodica a rezultatelor pot ajuta la identificarea punctelor slabe si la ajustarea strategiilor de prevenire a deseurilor.
 6. Stimulente pentru practici eco-friendly: Guvernele si organizatiile pot oferi stimulente financiare sau avantaje fiscale pentru companiile care adopta practici eco-friendly in gestionarea deseurilor, incurajand astfel o schimbare pozitiva in industrie. La randul lor, companiile care activeaza in industria constructiilor isi pot stimula clienti sa recicleze, punandu-le la dispozitie mijloacele necesare pentru a face acest lucru.
 7. Colaborare intre sectoare: O abordare interdisciplinara si cooperarea dintre diferitele sectoare – public, privat si ONG-uri – pot aduce inovatie si sinergii pentru reducerea deseurilor din constructii si demolari.

Prin adoptarea unor masuri proactive si responsabile, putem proteja mediul si resursele naturale, asigurand in acelasi timp o dezvoltare sustenabila si eficienta in industria constructiilor si demolarilor.

Colectare deseuri constructii si demolari  – cum le putem valorifica?

 

Valorificarea deseurilor din constructii si demolari implica protejarea resurselor naturale, reducerea cantitatii de reziduuri stocate si economisirea materiilor prime. Astfel, utilizarea materialelor reciclate devine o optiune avantajoasa, avand in vedere cresterea costurilor asociate resurselor naturale.

 

Tehnologiile de reciclare variaza in functie de legislatia fiecarui stat, fiecare avand propriile reguli cu privire la acest aspect. O cantitate semnificativa de materiale reciclate este utilizata pentru construirea drumurilor si a noilor proiecte de constructii, pentru fabricarea panourilor antifonice si pentru umplerea carierelor exploatate.

containere-deseuri-demolari-constructii-bucuresti

Este esential sa retinem ca reciclarea devine o investitie profitabila atunci cand taxele sunt egale sau mai mici decat costurile initiale. Daca preturile sunt excesiv de ridicate, exista riscul depozitarii deseurilor provenite din constructii si demolari, in detrimentul valorificarii acestora.

 

Promovarea practicilor sustenabile si adoptarea unor politici fiscale adecvate pot contribui la stimularea industriei de reciclare in domeniul constructiilor si demolarilor. Astfel, se poate reduce presiunea asupra resurselor naturale, se pot diminua emisiile de gaze cu efect de sera si se poate crea un mediu mai curat si mai sanatos pentru generatiile viitoare.

 

Pe langa aspectele economice, responsabilitatea sociala si ecologica a companiilor si a guvernelor joaca un rol esential in dezvoltarea unor strategii eficiente de gestionare a deseurilor.

 

Prin colaborarea dintre sectorul public si privat, se poate crea un cadru legislativ coerent si sustenabil, care sa faciliteze si sa incurajeze adoptarea solutiilor de reciclare in toate aspectele industriei de constructii si demolari. Astfel, vom construi o societate mai ecologica, echilibrata si orientata catre un viitor mai durabil.

In loc de incheiere – cateva aspecte pe care sa le tinem minte in ceea ce priveste acest subiect:

 • Deseurile din constructii si demolari, in general, ocupa un volum semnificativ in gropile de gunoi din tara, contribuind la aglomerarea acestora.

 

 • Conform legislatiei in vigoare, firmele de constructie din Romania sunt obligate sa efectueze sortarea, reutilizarea, reciclarea si eliminarea deseurilor de pe santiere.

 

 • Persoanele care construiesc pe cont propriu sunt de asemenea obligate sa apeleze la companii specializate in colectarea, transportarea, reciclarea si eliminarea deseurilor provenite din constructii si demolari.

 

 • Aceste tipuri de reziduuri reprezinta aproximativ o treime din totalul deseurilor generate.
 • Desi rata de colectare a deseurilor din constructii si demolari se situeaza sub 50%, aproximativ 90% din aceste deseuri, formate in mare parte din ciment, caramida si piatra, pot fi cu succes reutilizate.
 • Transportul deseurilor se realizeaza de catre personal instruit pentru incarcarea, transportul si descarcarea in conditii de siguranta, prevenind astfel orice incidente sau accidente pe traseu. Este important ca deseurile sa nu fie abandonate pe drum.
 • Legea numarul 211/2011 prevede amenzi pentru abandonarea ilegala a deseurilor, variind de la 3000 la 6000 de lei pentru persoane fizice si de la 20000 la 40000 de lei pentru persoane juridice.
 • Cei prinsi ca arunca ilegal deseurile vor fi obligati nu doar sa curete zona respectiva, ci si sa achite amenda si costurile de eliminare a deseurilor cu ajutorul unor companii specializate.

Din pacate, statisticile nu sunt de partea noastra. Conform datelor din 2020, Romania a reusit sa recicleze doar 14% din totalul deseurilor, cu doar 8% dintre acestea provenind din Bucuresti. Aceasta cifra evidentiaza nevoia unei abordari mai eficiente si responsabile in gestionarea deseurilor din constructii si demolari pentru a proteja mediul inconjurator.

 

Iar pentru o simplificare a acestei situatii, companiile care doresc sa gestioneze colectarea, transportul, reciclarea si eliminarea deseurilor din constructii si demolari ar trebui sa fie constiente de prevederile legale in acest domeniu si sa considere externalizarea acestui serviciu catre o firma specializata.

 

Colaborarea cu o astfel de companie asigura cunoasterea schimbarilor legislative care pot aparea in orice moment, oferind astfel un mod facil de a respecta cerintele legale si de a aborda eficient gestionarea deseurilor.