Domeniul HoReCa este greu incercat in aceste vremuri incerte, din cauza pandemiei de COVID-19. Insa, a incercat sa gaseasca solutii pentru a supravietui: (re)orientarea catre livrari, redecorarea teraselor, astfel incat sa fie cat mai atractive, investitia in produse de igiena si lista poate continua. Dincolo de toate acestea, un aspect ramane la fel: problema referitoare la tot ce inseamna colectare deseuri reciclabile HoReCa.
Subiectul deseurilor in HoReCa este unul usor controversat. Iar asta pentru ca in foarte multe cazuri, in acest domeniu, au fost date amenzi usturatoare, din cauza nerespectarii regulilor. Foarte multi reprezentanti din domeniu aleg sa arunce la intamplare deseurile, din cauza faptului ca nu au un loc in care sa le depoziteze sau din cauza ca nu au inca educatia necesara pentru a face acest lucru.
Cele mai frecvente deseuri aruncate in domeniul HoReCa?
1. Farfurii si tacamuri de plastic. Acestea provin mai ales de la hotelurile si restaurantele care organizeaza evenimente precum nunti sau aniversari, dar si de la firmele de catering care livreaza mancare sau care folosesc tacamurile de unica folosinta.
Si stim cu totii cat de daunator este plasticul si care sunt consecintele aruncarii sale la voia intamplarii.
Ne referim aici, in special, la aerul greu de respirat si la murdarirea apelor, fapt care duce si la decesul animalelor acvatice.
2. Hartia provenita de la facturi, bonuri fiscale si alte materiale care inevitabil fac parte din organizarea si contabiliatea unei firme. Si toate acestea pot polua destul de mult, daca nu sunt reciclate. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca anual sunt taiate milioane de copaci pentru confectionarea rechizitelor si elementelor de papetarie.
3. Materiale promotionale vechi. De regula, cei din industria HoReCa se promoveaza prin calendare, afise, agende, pliante, flyere si altele asemenea. Iar daca se intampla ca unele dintre acestea sa ramana in plus, recomandat ar fi sa nu fie lasate sa zaca in colturi prafuite, ci sa fie aduse la un centru de reciclare.
Sugestie: Daca ai o firma / companie din domeniu si ai inclus printre obiectivele tale de anul acesta si partea de colectare deseuri reciclabile HoReCa, poti alege varianta de a cere clientilor sa aduca inapoi materialele reciclabile precum pliantele sau flyerele, in schimbul unei reduceri sau unui produs oferit gratis din partea ta.
Si crede-ne pe cuvant: orice discount acordat ii va motiva pe oameni sa se implice intr-o asemenea activitate benefica pentru mediul inconjurator.
4. Chistoace de tigara. Si acestea sunt adesea aruncate pe jos sau abandonate in scrumierele obosite din HoReCa. Iar partea cea mai neplacuta este ca acestea, desi pot parea inofensive, au o perioada de degradare foarte lenta. Astfel, sunt mucuri de tigara care pot rezista pana la 2 ani…
5. Pungile din plastic sau din carton. Sunt folosite mai ales in serviciile de catering. Acestea au si ele o rezistenta impresionanta, reusind sa se descompuna intr-o perioada de pana la 20 de ani. Iar asta daca avem noroc si sunt expuse la soare.
Dar daca este vorba despre un carton mai rezistent, putem vorbi chiar de o perioada mai mare de descompunere, ajungand pana la 30 de ani.
6. Ambalajele de la produsele de curatenie si igiena. In hoteluri si pensiuni, oaspetii sunt primiti in camere curate. Insa ce se intampla cu sticlele si pachetele de detergent, dupa ce acestea se golesc? Din pacate, multe dintre ele sunt aruncate impreuna cu gunoiul menajer, fara a fi sortate – ceea ce inseamna o poluare destul de mare.
Ce spune legea cu privire la partea de colectare deseuri reciclabile HoReCa?
Legea care se aplica si in HoReCa este cea intrata in vigoare in 2015, respectiv Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje (cu modificarile sale ulterioare). Astfel, aceasta prevede urmatoarele:
Operatorii economici, inclusiv cei din HoReCa, au datoria de a valorifica prin reciclare urmatoarele:
- 60% din totalul anual de hartie introdusa pe piata
- 60% din cantitatea anuala de carton
- 22.5% din cantitatea de plastic introdusa pe piata
- 50% din totalul de metal
- 15% din cantitatea totala de lemn
Reprezentantii HoReCa pot indeplini aceste obligatii legislative in doua moduri:
a) individual – ocupandu-se singuri de colectarea deseurilor reciclabile si apoi de sortarea si valorificarea lor. De regula, exista un angajat sau mai multi care primesc un astfel de task.
b) prin transferarea responsabilitatii – prin intermediul unui contract cu o firma care este autorizata sa se ocupe de acest lucru. In acest caz, un centru de colectare si reciclare deseuri.
De ce este bine sa lucrezi cu un centru de colectare si reciclare a deseurilor?
Este simplu: economisesti timp, spatiu si bani. Si stii foarte bine cat de pretioase sunt aceste trei resurse.
Un centru de colectare te poate ajuta sa scapi de toate deseurile care au potential de a fi reciclate. Iar asta inseamna mai mult spatiu pentru depozitare si un risc mai scazut de a te alege cu o amenda.
In plus, transformi restaurantul, hotelul, pensiunea sau cafeneaua ta intr-un loc mai curat si mai atractiv pentru vizitatori.
Reciclare deseuri HoReCa – ce alte solutii propunem pentru aceasta problema?
Refolosire. Pentru ca incurajam creativitatea.
Inainte de a arunca la groapa de gunoi comuna ambalajele din sticla, hartie, carton, plastic sau lemn, o idee buna este sa incercam sa le gasim o utilitate noua.
Spre exemplu, sticlele de bauturi alcoolice, cu forme interesante, pot fi vopsite in culori energice si folosite pe post de vaze pentru flori. Sau poate chiar suporturi pentru betisoarele parfumate de aromaterapie.
Bucatile de carton pot fi frumos picatate si expuse intr-o galerie de arta improvizata, din materiale reciclate, pe care oaspetii tai o vor aprecia. Cu atat mai mult cu cat acesta are un stil nonconformist.
Vesela invechita sau cioblita poate fi reintegrata in uz, prin folosirea sa in gradina, servind drept ghivece pentru plante si flori.
O alta idee, in afara de cea de colectare selectiva si reciclare, este donarea acestor obiecte celor nevoiasi.
Se poate amenaja un spatiu special sau un targ in aer liber, la care oamenii sa vina si sa-si aleaga dintre obiectele vechi. Iar acestea ar putea fi reinsufletite si ar putea aduce un plus de savoare locatiei potrivite.