Reciclarea este procesul tehnic prin care se obtine reutilizarea si valorificarea unor deseuri sau reziduuri in scop socio-ecologic. Exista foarte multe miscari in acest sens, ONG-uri care incurajeaza acest fenomen de reciclare deseuri, chiar si activitati organizate in scopul colectarii si reciclarii deseurilor si rezidurilor.
De ce reciclare deseuri?
Fiecare dintre noi are ca responsabilitate civica sa colecteze selectiv deseurile proprii. Mai mult de atat, autoritatile ne “motiveaza” in acest sens punandu-ne la dispozitie containere speciale pentru selectarea deseurilor iar in cazul in care nu realizam corect colectarea selectiva riscam sa fim amendati.
Ne traim viata in viteza, nu avem niciodata timp sa bifam tot ce ne propunem sa facem intr-o zi obisnuita asa ca ce ne-ar motiva sa colectam selectiv si sa reciclam?
15 motive sa reciclam:
- Sustenabilitatea si protejarea mediului natural
- Reducem consumul de materii prime
- Reducem consumul de energie
- Evitam contaminarea apelor
- Evitam defrisarile
- Cresterea economiei
- Prevenirea distrugerii habitatelor naturale ale vietuitoarelor
- Prevenirea eroziunii solului
- Reducem emiterea de dioxid de carbon si gaze nocive
- Posibilitatea unor noi locuri de munca
- Responsabilizarea generatiilor viitoare
- Este simplu sa reciclezi
- Reciclarea nu consuma mult timp si energie
- Autoeducare in ceea ce priveste consumul
- Avem conditii favorabile si mijloacele necesare
Orice schimbare incepe cu pasi mici dar siguri. Probabil ca nu pare a face diferenta colectarea selectiva a gunoiului propriu, insa daca fiecare dintre noi ar face pasi marunti in aceasta directie de reciclare deseuri cu siguranta rezultatele ar fi vizibile.
- Sustenabilitatea si protejarea mediului inconjurator
Sustenabilitatea si protejarea mediului inconjurator se afla in stransa legatura cu reciclarea, mai exact sustenabilitatea este procesul prin care atat persoanele fizice cat si marile companii incearca sa faca eforturi pentru a adopta obiceiuri cat mai prietenoase cu mediul. Inclusiv marile nume din domeniul fashion au pornit diverse campanii de sustenabilitate, fie incurajeaza clientii in a recicla textilele prin punerea la dizpozitie a containerelor de profil, fie si-au impus sa fie sustenabili prin a reduce risipa de materiale si prin folosirea materialelor textile bio si biodegradabile. Pe langa toate cele mentionate, magazinele in general folosesc acum sacose bio renuntand la cele din plastic, aceasta fiind una dintre schimbarile mici despre care vorbeam mai sus.
Protejarea mediului inconjurator ne priveste pe toti insa este important sa stim cum sa protejam mediul in mod corect. Cum protejam mediul inconjurator?
- prin reciclarea deseurilor proprii;
- prin autoeducarea in ceea ce priveste consumul propriu pentru a evita risipa;
- prin sustinerea ONG-urile in diferite campanii sau prin voluntariat;
- Reducem consumul de materii prime
Prin reciclare reducem considerabil consumul de materie prima iar costurile sunt mai mici. In ceea ce priveste costurile este foarte simplu, productia de sticla este mult mai scumpa decat daca obtinem sticla prin reciclare. Aceeasi situatie este si in cazul hartiei, reciclarea hartiei presupune costuri mai mici decat productia de hartie din materie prima.
Cand vorbim despre materie prima, vorbim de exemplu despre lemn, o resursa valoroasa din care se obtin obiecte de mobilier, accesorii pentru mobilier dar si papetaria. Daca reciclam atat lemn cat si hartie evitam procurarea de materii prime in exces, prin urmare se reduce activitatea de defrisare a padurilor.
- Reducem consumul de energie
Un produs finit necesita materie prima si energie in principiu. Consumul de energie la noi in tara a crescut considerabil, aproximativ 6% fata de anul trecut. Pentru productie este nevoie de multiple utilaje care consuma considerabil mai mult decat echipamentele necesare in reciclare.
- Evitam contaminarea apelor
O parte majora din deseuri ajunge din nefericire in ape si in sol. Prin reciclare evitam contaminarea acestora. Cele mai periculoase sunt reziduurile care nu sunt biodegradabile sau care se descompun greu.
Un rol important il joaca containerele destinate deseurilor reciclabile. Acestea au culori diferite si fiecare este specific pentru cate un deseu in parte. De regula cel albastru este destinat hartiei, cel galben plasticului, verde pentru sticla si alb pentru metal.
- Evitarea defrisarilor
Defrisarea padurilor este un subiect sensibil tinand cont de toti activistii care lupta impotriva acestui fenomen foarte raspandit. Din pacate lemnul este materia prima de care avem nevoie atat pentru produsele de papetarie cat si pentru mobilier si accesorii pentru mobilier. Daca procurarea lemnului se face in conditii controlate si legale este in regula, lucrurile se complica insa cand se defriseaza padurile ilegal.
Nevoia de lemn in aceasta industrie poate sa scada atunci cand decidem sa reconditionam o piesa veche de mobilier, nu sa o aruncam la gunoi sau cand hotaram sa reciclam ceva ce nu putem sa revitalizam. Aceeasi situatie este si in cazul hartiei. Putem sa reutilizam hartia in diverse moduri sau atunci cand nu se mai poate reutiliza o putem recicla. In acest mod, prin reciclare si reutilizare scade nevoia de lemn in industria papetariei si a mobilierului iar rezultatul este defrisarea mai rara si procurarea lemnului in cantitati mai mici.
- Cresterea economiei
Reciclare deseuri = profit economic
Toate produsele prelucrate au de fapt o baza naturala, asadar economia unei tari depinde in mare parte de resursele naturale.
Colectarea deseurilor si reciclarea acestora aduc beneficii in ceea ce priveste poluarea si mediul inconjurator dar si pe plan financiar.
- Prevenirea distrugerii habitatelor naturale alea vietuitoarelor
Cum sunt afectate de deseuri animalele?
Gunoaiele care ajung in mediul natural al animalelor pot sa distruga casele acestora, pot sa le raneasca sau ele se pot hrani cu reziduuri sau deseuri toxice care le pun viata in pericol.
De asemenea defrisarea padurilor distruge casele multor vietuitoare ceea ce poate duce la punerea in pericol a numeroaselor specii de animale.
- Prevenirea eroziunii solului
Eroziunea solului se produce de regula din cauze naturale precum clima, ploile si vantul, insa exista situatii in care omul joaca un rol important in acest fenomen. O cauza a degradarii solului este defrisarea padurilor si faptul ca nu se planteaza noi copaci in schimb. O alta cauza este reprezentata de gunoaiele nedegradabile care ajung in sol.
- Reducem emiterea de dioxid de carbon si gaze nocive
Din nefericire in ultima perioada calitatea aerului este foarte slaba iar emiterea de gaze nocive este tot mai mare. De asemenea plasticul care nu se recicleaza ajunge in mediul inconjurator si are efecte neimaginabile asupra noastra.
- Posibilitatea unor noi locuri de munca
Aceasta industrie de reciclare deseuri este intr-o continua dezvoltare. Daca este sustinuta de comunitate prin reciclare, ea se poate dezvolta din ce in ce mai mult iar asta duce cu siguranta la noi firme si fabrici de reciclare.
- Responsabilizarea generatiilor viitoare
Cu totii ne dorim un viitor mai bun in special pentru generatiile urmatoare insa acest fapt este realizabil prin puterea exemplului. Asadar trebuie sa servim ca exemplu pentru generatiile viitoare pe care trebuie sa le incurajam sa recicleze si sa actioneze in favoarea mediului inconjurator.
- Este simplu sa reciclezi
Reciclarea nu este un proces complicat pentru niciunul dintre noi. Trebuie sa incepi prin a colecta selectiv gunoiul propriu, poti sa valorifici deseurile prin reutilizarea lor, iar daca ai cantitati mari de reziduuri reciclabile poti sa mergi personal la firmele care se ocupa de reciclare sau la containerele de profil care au capacitate mai mare decat containerul tau propriu.
- Reciclarea nu consuma mult timp si energie
Traim intr-o societate activa si suntem mereu ocupati, nu ne ajunge niciodata timpul si nu reusim sa bifam activitatile pe care am dori sa le facem int-o zi. Inca o activitate in plus probabil ne-ar da peste cap programul. Reciclarea nu consuma mult timp si energie, acum ca avem la dispozitie multe mijloace prin care sa reciclam este totul mult mai accesibil si mai simplu.
- Autoeducare in ceea ce priveste consumul
Poluarea mediului se afla in stransa legatura cu ceea ce consumam si cum consumam fiecare in parte. Cum sa consumam mai responsabil?
- nu cumpara mai mult decat consumi;
- alege sa cumperi haine din materiale reciclate;
- alege bicicleta atunci cand nu este cu adevarat necesar sa te deplasezi cu masina;
- alege trenul din cand in cand;
- alege electrocasnicele care au un consum mai mic de energie (eticheta “A”)
- Avem conditii favorabile si mijloacele necesare
In ultimii ani s-a pus accentul fara doar si poate pe protejarea mediului si pe reciclarea deseurilor. Asadar s-au creat conditiile necesare pentru ca fiecare dintre noi sa contribuie la protejarea mediului natural prin actiuni mici si individuale. Atat noi ca indivizi cat si companiile sunt incurajate sa recicleze si sa valorifice deseurile si reziduurile reciclabile. In acest sens s-au pus la dispozitie containere de profil atat in gospodaria proprie cat si in imprejurimile complexurilor de blocuri sau de cladiri destinate birourilor.
Informatiile necesare despre reciclare le gasim atat in mediul online cat si la firmele de profil, mai mult de atat, suntem informati de ONG-urile care sustin reciclarea si protejarea mediului inconjurator prin diferite comunicate si articole destinate informarii populatiei cu privire la ceea ce inseamna reciclarea si protejarea mediului.
Fiecare dintre noi ca individ si spirit civic poate sa contribuie intr-o mare masura la protejarea mediului si prin activitati individuale poate sa combata efectele dezastruoase ale poluarii asupra mediului si asupra comunitatii in care locuim.