Valorificare deseuri plastic
Se afirma adesea ca ne aflam in secolul tehnologiei, insa la o schimbare de perspectiva si o analiza mai rapida a daunelor, am putea afirma ca suntem in “secolul plasticului”. Da, plasticul se gaseste in toate obiectele de uz casnic, in haine, in fabrici, in absolut orice ne poate trece prin minte. Si daca exista obiecte folosibile, exista si deseuri nefolosibile.
Cel mai rezistent material chimic in timp, plasticul, poate rezista 1000 de ani pana la degradarea completa. Iar problema este ca se creaza pentru a fi folosit o singura data si apoi aruncat in natura. Aici intervine omul, cu solutiile sale ingenioase. Astfel ca sa discutam despre partea de valorificare a deseurilor plastice, devine un subiect imperios si care aduce un mare impact in vietile noastre.
Ce inseamna partea de valorificare deseuri din plastic?
Sa incepem partea aceasta prin identificarea tuturor tipurilor de plastic, astfel incat sa intelegem care sunt “resursele” pe care le putem refolosi sau nu. Fiecare numar reprezinta o rasină diferita (o substanta chimica diferita).
1) Polietilen tereftalat (PET or PETE)
2) Polietilena de inalta densitate (HDPE)
3) Policlorura de vinil (PVC or Vinyl)
4) Polietilena de joasa densitate (LDPE)
5) Polipropilena (PP)
6) Polistiren (PS or Styrofoam)
7) Altele – de obicei, combinatii dintre cele de mai sus
Vom trece prin toate acestea ca sa aflam daca si in ce masura se pot recicla, respectiv valorifica materialele plastice facute dintr-unul sau mai multe tipuri de plastic anterior mentionate.
Mai intai, PET-ul, care este, de departe, cel mai intalnit tip de plastic in consumul zilnic. Partea buna este ca face parte din cele mai reciclate tipuri de plastic, fiindca se gaseste în ambalajele de plastic, sticle de plastic, recipiente diverse etc.
Cum recunoastem acest tip? Ne uitam dupa cele trei sageti care formeaza un triunghi (fapt ce indica reciclabililitatea unui produs) fie cu cuvantul PET in interior, fie cu numarul 1 în centru.
PET este un tip de plastic reciclabil, iar procesul prin care se recicleaza este zdrobirea si apoi maruntirea in fulgi foarte mici, acestia din urma pot fi mai apoi reprocesati pentru a crea alte produse.
Produsele din plastic de categoria 1 (PET) trebuie reciclate, dar nu reutilizate pentru consum, deoarece plasticul poate fi nociv.
Sa trecem la urmatorul tip de plastic, HDPE este un tip mai rigid de plastic. Din acesta se produc bidoanele pentru detergenti, cosmetice, jucarii si pungi. Acesta este tipul de plastic cel mai des reciclat, si astfel e considerat printre cele mai putin periculoase forme de plastic. In plus, tipul 2 de plastic arata rezistenta si nu este afectat nici de expunerea directala soare. Cateva dintre obiectele facute din HDPE: mese de picnic, containere de gunoi, banci si multe alte produse care necesită durabilitate.
Produsele din plastice de categoria 2 (HDPE) trebuie reciclate si sunt reutilizabile. Haideti sa vedem cateva feluri de reciclare ale acestui plastic.
Capacele de plastic de tip HDPE (care au cifra 2 in interiorul triunghiului de reciclare) si PP (care au cifra 5 in interiorul triunghiului de reciclare) sunt extrem de usor de valorificat. Acestea se gasesc cel mai adesea la sticlele de tip PET sau Tetrapak, al caror continut trebuie sa fi fost, apa, sucuri, produse lactate, dar nu ulei. De asemenea, se mai gasesc la PET-urile terminate de gel de dus, sampon, crema de corp, balsam de par, balsam si detergent de haine, detergent de vase, la stick-urile de lipici, la spray-uri sau chiar la capacele de plastic ale borcanelor. Toate aceste tipuri de deseuri pot fi valorificate. Ele trebuie curatate ca orice alte obiecte inainte de a fi trimise la reciclat. Reciclarea, in cazul plasticului de tip HDPE si PP este una sigura, chiar daca mai lenta. Procesul poate dura cateva luni bune, dar rezultatele sunt sigure.
Iata si cateva metode de reutilizare a materialelor PET si HDPE:
- Avand in vedere flexibilitatea acestora, ele se pot taia, revopsi si utiliza in gradina drept: stropitori, aranjamente florale, garduri mici, agatatoare si obiecte decorative
- Acest tip de plastic poate fi refolosit la orele de arte aplicate sau in timpul liber pentru a crea tot felul de obiecte de arta, care sa incante ochiul
In ceea ce priveste policlorura de vinil, cunoscuta si cu denumirea de PVC, care se poate identifica prin codul sau cu numarul 3, este folosita pentru a face materiale foarte rezistente, cum ar fi: conducte, cabluri, usi si ferestre, unele sticle si bidoane, sticle de detergent lichid, conuri de trafic etc. Este acel tip de plastic moale si flexibil, de aceea se foloseste si in ambalaje si jucarii pentru copii si animale.
Acest tip de plastic se mai numeste si „plasticul otravitor” fiindca se dovedeste a fi unul dintre cele mai periculoase materiale plastice pentru sanatate si mediu, deoarece contine numeroase toxine pe care le elibereaza pe parcursul ciclului de viata.
Produsele din PVC nu sunt reciclabile, iar multe dintre acestea nu sunt nici reutilizabile.
Insa cu putina imaginatie, conductele din PVC se pot transforma in obiecte decorative, ghivece florale, cutii postale, uscatoare, suporturi si raftui, dar si alte obiecte de uz casnic.
Urmatorul tip de plastic, LDPE este un tip de plastic din care se creaza adesea ambalajele termoizolante, pungile si plasele din magazine si pentru imbracaminte, dar si unele haine, incaltaminte si obiecte de mobilier. Acest tip de plastic nu este atat de toxic precum sunt altele, insa nu este reciclat din simplul motiv ca produsele rezultate din reciclarea LDPE sunt foarte fragile. Alte pungile mai puternice sunt fabricate din HDPE.
Dupa cum va puteti da seama, produsele din LDPE sunt reutilizabile, dar nu reciclabile.
Iata cum poti reutiliza si valorifica deseurile din plastic LDPE:
- utilizare indelungata si repetata a pungilor
- stocarea articolelor
- depozitare
- mentinerea alimentelor in stare proaspata
- protejarea plantelor in aer liber pe timpul iernii pentru a le feri de inghet
- folosirea lor ca mototolite, pentru umplerea golurilor din pachetele care se trimit prin serviciile de curierat.
- utilizarea pentru protectia pensulelor de vopsea atunci cand nu sunt folosite si chiar coliviile pasarilor
- spre sfarsitul duratei de utilizare, acestea pot fi folosite ca punga pentru cosul de gunoi, deci aruncandu-le odata cu gunoiul, reutilizarea pungii ajunge la final.
Un plastic la fel de intalnit este si polipropilena (PP). Acesta este un tip de plastic usor si rezistent, care nu se topeste atunci cand este o temperatura mai ridicata. Utilizarea acestui tip de plastic, gasit sub simbolul de reciclare cu numarul 5: ambalarea alimentelor, pentru realizarea capacelor bidoanelor, a recipientelor de lactate, a paielor de unica folosinta, dar si a pieselor din plastic si textilelor din industria auto.
O importanta aplicatie a PP este utilizarea atat ca material plastic, cat si ca material din fibre, adica poate fi folosit ca: placa, tava, ceasca, geanta de mana, recipiente opace din plastic si jucarii. Asadar, PP arata ca poate fi utilizat de nenumarate noi si este de evitat utilizarea singulara.
Daca totusi, exista produse care s-au deteriorat din PP, acestea pot fi valorificate drept:
- jucarii si culcusuri pentru animale domestice
- lavete pentru curatirea autovehiculului si a casei
- obiecte de amenajarea peisajului.
Ultimul tip de plastic singular este PS. Probabil cel mai ieftin si usor, acesta ofera o varietate mare de utilizari: de la pahare, tacamuri de unica folosinta si cutii pentru oua, la materiale mai durabile, de constructie. Produsele din acest material sunt, insa, foarte cancerigene.
Produsele din polistiren trebuie evitate acolo unde este posibil, reciclarea acestora fiind foarte dificila.
Produsele din plastic cu nuarul 7 sunt realizate dintr-o combinatie a celorlalte tipuri de plastic sau din formule chimice mai putin utilizate si sunt extrem de dificil de reciclat deoarece nu se încadrează in nicio categorie. Acest tip de plastic este folosit pentru a face produse precum biberoanele și piese de mașină.
Produsele din aceasta categorie sunt aproape imposibil de reciclat, asadar nu se recomanda utilizarea lor, dar se recomanda valorificarea deseurilor plastice, in alte scopuri fata de cele care au fost intentionate.
Cu toate ca putem valorifica deseurile plastic, sunt cateva motive pentru care acestea nu pot ajunge in fabrici, ci tot in natura, la gropile de gunoi. Urmatoarele sunt cele mai des intalnite:
- Deocamdata, vanzarea tuturor celor 7 materialele plastice unei fabrici este pentru a face produse noi, este dificila. Pietele sunt indepartate si nu exista pe plan local. Sagetile aflate in triunghi de pe un recipient de plastic nu înseamna automat ca acel recipient mai poate fi reciclat.
- Diferite tipuri de materiale plastice nu pot fi amestecate pentru a fi reciclate impreuna. Materialele plastice trebuie separate in tipuri individuale de mai sus, depozitate si trimise separat catre fabrici. Fiecare rasina reactioneaza diferit cand este reprocesata in forma unui articol nou. Acest aspect tine de temperaturile de topire diferite ale rasinilor. O fabrica la inceput de drum, face produse noi numai din anumite tipuri de rasini.
- Surprinzator, nici macar rasinile cu acelasi numar pe ambalaj nu pot fi intotdeauna reciclate impreuna. Este un motiv pentru care cutiile de iaurt sau margarina, avand numarul 2 nu pot fi reciclate in programul de reciclare al orasului si acela este reprezentat de faptul ca recipientele sunt „formate prin injectie”, in timp ce sticlele (de lapte, de exemplu) sunt „formate prin suflare”. Aceste doua procese diferite creeaza combinatii chimice care reactioneaza diferit atunci cand sunt topite pentru reciclare. Deci nu pot fi amestecate.