Colectare reciclare si valorificare deseuri feroase si neferoase

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7

Colectare reciclare si valorificare deseuri feroase si neferoase

 

Starea actuala a mediului inconjurator, din nefericire, nu este una incurajatoare, mai mult decat atat, sunt din ce in ce mai multe semnale transmise de catre natura care denota ca tebuie sa depunem eforturi pentru a remedia situatia si pentru a scadea gradul de poluare existent in acest moment.

Desigur, nu este simplu, insa tot mai multe organizatii, inclusiv autoritatile au receptat aceste semnale transmise de catre mediul inconjurator si se actioneaza in consecinta.

Una dintre actiunile demarate este legata de valorificarea deseurilor. Acest poces incepe cu colectarea selectiva si culmineaza cu reciclarea. Printre acestea doua, trebuie luate in calcul diminuarea consumului si reutilizarea. 

Cu totii ne axam mai mult pe reciclarea deseurilor cele mai comune (hartie, carton, plastic si sticla) insa metalul este unul dintre materialele 100% reciclabile si de aceea este important sa ne indreptam atentia si catre partea de valorificare deseuri feroase si neferoase. 

 

Ce presupune partea de valorificare deseuri feroase si neferoase si importanta acesteia

 

Inainte de a stabili importanta partii de valorificare deseuri feroase si neferoase, trebuie sa cunoastem diferentele dintre cele doua materiale. Aceasta este importanta pentru a determina la ce tip de centru se colectare se va face predarea deseurilor si ce tipuri de metale intra in aceste doua categorii.

Dupa cum gasim si in denumire, metalele feroase contin fier iar deosebirea dintre acestea si cele neferoase se poate face cu ajutorul unui magnet. Asadar, metalele feroase sunt magnetice, pe cand cele nefoaroase nu sunt atrase de magnet. 

La centrele de colectare autorizate, sortarea pe cele doua categorii se face cu ajutorul unor magneti de dimensiuni mari. 

Este de retinut faptul ca deseurile electrice si electronice care se abrevieaza DEEE, trebuie predate la un centru de colectare special, autorizat in acest sens. Desi contin metale, fie feroase, fie neferoase, trebuie sa avem in vedere faptul ca majoritatea DEEE contin si substante periculoase pentru mediul inconjurator, mai exact ele contin metale grele care avecteaza atat stratul de ozon, fauna, flora, cat si sanatatea oamenilor. 

Asadar, acestea trebuie manipulate corespunzator in centre de colectare DEEE, unde mai intai sunt extrase substantele nocive, apoi se recurge la reciclarea metalelor in vederea refolosirii acestora ca materie prima secundara in fabricarea altor echipamente. 

O alta diferentiere intre cele doua materiale metalice este reprezentanta de duritatea acestora, mai exact, fierul este mai puternic pe cand metalul neferos este mai flexibil dar mai rezistent la coroziune. 

 

Metale feroase

 

  • fier forjat;
  • aliaj de otel;
  • otel inoxidabil;
  • fonta.

Metale neferoase

 

  • alama;
  • cupru;
  • aluminiu;
  • argint;
  • aur;
  • magneziu;
  • platina;
  • zinc;
  • paladiu.

 

Valorificare deseuri feroase si neferoase prin reciclare

 

Dupa partea de colectare, urmatorul pas este reciclarea ca valorificare deseuri feroase si neferoase. 

Metalele sunt 100% reciclabile, ele se pot recicla la nesfarsit fara a-si pierde din proprietati. Aceasta calitate a metalelor feroase si neferoase este extrem de importanta daca luam in considerare limitele celorlalte deseuri precum hartia care se poate recicla doar pana la 7 ori, sau plasticul care se poate recicla doar de 4 ori, apoi isi pierde din propietati. 

 

Reciclare metale feroase

 

Extragerea fierului din minereu necesita o cantitate foarte mare de energie si trebuie sa tinem cont de faptul ca zacamintele de metal sunt resurse neregenerabile, exploatate continuu ajung la epuizare. 

Asadar, din punct de vedere ecologic, trebuie sa luam in calcul economisirea resurselor naturale.

Prin partea de valorificare deseuri feroase si neferoase se urmareste economisirea resurselor naturale prin reciclarea deseurilor feroase, rezultat care serveste ca materie prima secundara in alte productii. 

Mai mult decat atat, productia din materie prima virgina afecteaza mediul inconjurator, fiindca prin procesul de prelucrare a fierului se emite o cantitate mare de dioxid de carbon.

De asemenea, fierul ajuns in mediul natural nu se degradeaza in toalitate, el are rezistenta in timp, ceea ce duce la degradarea stratului de ozon. 

Pentru reciclarea metalelor feroase trebuie sa apelam la centre de colectare si reciclare. Acestea sunt autorizate si certificate in a prelua, sorta si prelucra deseurile metalice feroase si neferoase in scopul transformarii acestora in materie prima secundara.

Un alt beneficiu al reciclarii metalelor  este reprezentat de reducerea costurilor si cresterea economiei in cadrul diferitelor companii care se ocupa de productie.

Pe langa structurile mari de fier care pot fi reciclate se adauga si capacele de la borcanele din sticla, conservele, cutiile de vopsele sau alte tipuri de cutii metalice. In acest caz, trebuie avut in vedere faptul ca aceste obiecte trebuie sa fie golie in totalitate de continut si sa fie curatate in prealabil pentru a nu ingreuna procesul de reciclare. 

Reziduurile de mancare sau diverse substante pot atrage insescte, astfel se contamineaza deseurile reciclabile si procesul de reciclare devine imposibil.

Procesul propriu-zis de reciclare al metalelor feroase urmeaza urmatorii pasi: sortarea metalelor in doua categorii si anume metale feroase si metale neferoase, pas realizat cu ajutorul magnetilor, apoi se categorisesc in functie de materialul din care sunt confectionate deseurile. Urmatorul pas este zdrobirea si compactarea iar rezultatul obtinut in urma acestei actiuni este trimis spre refolosire ca materie prima secundara pentru diverse productii.

 

Reciclare metale neferoase

 

Cupru

 

Procedura de reciclare a materialelor neferoase intra in categoria valorificare deseuri feroase si neferoase. 

Cuprul face parte din categoria metalelor neferoase si este unul dintre cele mai intalnite materiale. Materialele din productie ajunse la sfarsitul ciclului vietii sunt o sursa valoroasa de deseuri din cupru.

Printre proprietatile cuprului amintim conductivitatea electrica, asadar producerea energiei electrice este atorata cuprului si este regasit in sarme, cabluri, tevi si alte componente pentru echipamente electrice.

De asemenea, cuprul se regaseste in aparaturi de iluminat, televizoare, telefoane, frigidere, computere, masini de spalat si aproape in toate echipamentele electrice. 

Cuprul, precum si celelalte materiale din a carei categorie face parte, se poate recicla infinit, asa ca este un metal valoros iar reciclarea acestuia este o metoda eficienta de a-l reintroduce in economie si in alte productii. 

La centrul de colectare metalele sunt aduse fie separat, fie in structuri care trebuie dezmembrate pentru a putea separa feroasele de neferoase. In acest caz, dintr-o structura metalica, se extrag cu ajutorul magnetilor metalele care contin fier, iar cuprul si alte neferoase raman in urma. 

 

Alama

 

Alama este un aliaj din cupru si zinc care se regasesc in diferite proportii si are culoare galbuie cu nuante de rosu. Alama este folosita de cele mai multe ori la confectionarea cheilor, manerilor usilor, corpurilor de iluminat si corpurilor de baie.

Alama este de asemenea un material semipretios si este de preferat sa fie colectat si trimis spre reciclatori autorizati pentru a-l extrage si manipula corespunzator. De asemenea, productia de alama este mult mai costisitoare decat reciclarea. Procesul de reciclare al alamei este asemanator cu cel al cuprului. 

 

Aluminiu

 

Aluminiu este un materia maleabil, poate fi indoit cu usurinta. De regula el are o culoare argintie, insa de cele mai multe ori este vopsit alb. Cutiile din aluminiu nu sunt singurele obiecte pe care le putem recicla. Aluminiu se gaseste deseori in ramele ferestrelor si a usilor. Cele mai valoroase deseuri din aluminiu sunt cele nevopsite sau deteriorate. De exemplu folia de aluminiu NU se recicleaza, ea se considera a fi deteriorata prin utilizare. 

Reciclarea aluminiului incepe cu indepartarea celorlalte componente precum suruburi, plastic sau orice alte elemente feroase sau neferoase iar apoi urmeaza procesul propriu-zis de reciclare care este asemanator cu al celorlalte neferoase. 

 

Argint si aur

 

Argintul si aurul fac parte din categoria metalelor neferoase pretioase. Reciclarea acestor doua materiale se face din deseuri care se pot topi si rezultatul este folosit ca materie prima secundara in productii tabla,  sarma si benzi pentru medalii din aur si argint.

 

 

Beneficii reciclare – notiuni generale

 

Pentru a intelege mai bine partea de valorificare deseuri feroase si neferoase trebuie sa avem in vedere beneficiile reciclarii in sine. 

In primul rand reciclam pentru ca suntem obligati prin lege sa selectam colectiv deseurile din propria gospodarie (in cazul persoanelor fizice) sau deseurile produse de compania detinuta (in cazul persoanelor juridice). 

Un al doilea aspect important este legat de protejarea naturii. Prin reciclare evitam supraaglomerarea depozitelor de deseuri si astfel nu riscam ca acestea sa ajunga fie la groapa de gunoi, fie in mediul natural. 

Gropile de gunoi, pe langa aspectul lor neplacut, afecteaza atat calitatea solului cat si al aerului care se degradeaza pe zi ce trece. 

Mai mult decat atat, deseurile ajunse in natura afecteaza solul, apele si calitatea aerului pe care il respiram. De asemenea, viata animalelor este pusa in pericol de aceste deseuri care ajung in mediul inconjurator, fiidca exista riscul ca acestea sa incerce sa se hraneasca cu deseurile pe care le gasesc.

Un alt beneficiu al reciclarii este legat de economisirea resurselor naturale. Prin reciclare economisim atat energie cat si resurse naturale precum, lemnul (materia prima din care se fabrica hartia si cartonul dar si materiale de constructii) sau minereurile de fier.

In concluzie, importanta actiunii de valorificare deseuri feroase si neferoase este un aspect ce trebuie inteles atat de noi ca indivizi cat si de marile companii. Mai mult decat atat, important este ce valori transmitem generatiilor viitoare, ei trebuie informati si educati sa adopte deprinderi in sensul protejarii naturii.