Sa vorbim putin despre procesul de colectare sticla. Sticla este un ambalaj adesea folosit ca recipient pentru alimente si bauturi, datorita conditiilor bune de pastrare a acestora. Astfel, aceasta vine sub forma de pahare, borcane, cutii, caserole sau sticle de diverse dimensiuni si este intalnita sub aceste forme in peste 99% dintre case si gospodarii.
De exemplu, printre cele mai frecvente alimente depozitate in recipiente de sticla se numara:
- Pasta de rosii si bulionul
- Apa minerala
- Otetul
- Bauturile alcoolice tari
- Berea
- Vinul
- Sosurile si mustarul
- Unele sucuri
- Muraturile si zacusca
- Compotul
- Dulceata
- Laptele
- Maslinele
Si lista poate continua.
Desi proprietatile de colectare si reciclare sticla arata ca acest material este foarte generos din acest punct de vedere, in Romania rata acestui proces ramane sub media europeana.
Reguli simple privind procesul de colectare sticla:
- Dupa ce sunt folosite recipientele din sticla trebuie spalate bine, pentru a elimina resturile alimentare.
- Borcanele din sticla isi pot pastra eticheta, insa trebuie indepartat intotdeauna capacul acestora. De ce procedam astfel? Capacul este confectionat, de regula, din metal, si se colecteaza separat de restul recipientului.
- Dupa ce sunt uscate, recipientele se asaza intr-un container de colectare separata, pentru ca apoi sa poata fi predata unui centru de colectare deseuri.
- Recipientele din sticla pentru medicamente sau cele care contin substante periculoase nu sunt colectate impreuna cu produsele provenite din industria alimentara sau decorativa. Acestea trebuie sa ajunga la un colector autorizat pentru a face acest lucru.
- Sticla predata spre reciclare trebuie sa fie intreaga. Daca aceasta se sparge, se pot pierde bucati din ambalajul initial si se poate dovedi destul de periculoasa pentru cei care se ocupa de manevrarea ei in containerele speciale.
Mare atentie! Materiale de mai jos nu sunt realizate 100% din sticla si, implicit, nu pot intra in categoria celor reciclate:
- Portelanul si vasele din portelan
- Vesela din cristal sau ceramica
- Vasele cu rezistenta ridicata la caldura, asa cum sunt cele de tip Jena
- Farfuriile din interiorul cuptoarelor cu microunde (cele care ofera suport pentru vase).
- Geamurile
- Oglinzile
- Chiuvetele din ceramica
- Becurile si neoanele (desi au si ele in componenta lor sticla, aceasta nu poate fi reciclata cu restul deseurilor obisnuite, deoarece ea este tratata cu substante toxice si trebuie colectata intr-un container separat).
Cateva aspecte interesante despre sticla:
- Sticla este un produs 100% natural. Ea este realizata, dupa cum intuiesti deja, din nisip de cuart, calcar si soda calcinata. Dincolo de asta, sticla se dovedeste inactiva biologic si foarte rezistenta. Acest lucru o face potrivita pentru depozitarea unui spectru larg de alimente si bunuri de consum.
- Tot sticla este singurul material care isi pastreaza proprietatile, chiar daca este reciclata la infinit.
- Costurile de reciclare sticla se dovedesc mai mici decat productia sa, ceea ce face ca producatorii sa incurajeze si chiar recompenseze procesul de reciclare sticla.
- Spre deosebire de alte materiale reciclabile, vestea buna este ca reciclarea sticlei se realizeaza usor. Si este nevoie de doar 30 de zile pentru ca procesul sa fie complet…
Reciclare sticla si alte date importante…
Reciclarea sticlei inseamna o economisire de energie, materii prime, dar si bani. Astfel o tona de sticla = 2860 kg de nisip economisit, 902 kg de soda, 836 kg de calcar si 352 kg de Feldspat.
Si inca ceva: desi incurajam colectarea selectiva si reciclarea, cea mai eficienta metoda de a ajuta mediul inconjurator este refolosirea ei. Astfel, incurajam ca toate ambalajele din sticla sa fie refolosite cel putin o data.
Deocamdata, statistic vorbind, rata cea mai mare de refolosire o au borcanele confectionate din acest material. De exemplu, la noi in tara, un borcan de mustar este refolosit pentru proviziile de muraturi, dulceata, zacusca sau compot. Daca acesta are forma atractiva, poate fi pastrat si refolosit apoi ca decoratiune sau ca recipient pentru depozitat alte alimente.
Pe de alta parte, nu putine dintre sticlele de bauturi sunt reconditionate si ajung vaze de flori sau suporturi pentru diverse accesorii.
Cert este ca important ramane doar sa ai imaginatie si sa-ti folosesti creativitatea pentru a refolosi acest material interesant si rezistent!
Iar daca si tu vrei sa fii mai responsabil/a in ceea ce priveste partea de colectare deseuri sticla, te rugam sa ne contactezi.
Suntem un centru de colectare selectiva si ne ocupam atent de intreg procesul de reciclare!