Bucuresti, capitala tarii, este cu siguranta unul dintre cele mai poluate orase din tara. Iar principalele cauze ale acestei probleme sunt: lipsa spatiilor verzi, emisiile de gaze provenite de la masinile ce alcatuiesc traficul aglomerat si multimea de deseuri cauzata de bucurestenii cu un stil de viata alert. Dar cum ramane cu fenomenul de reciclare deseuri Bucuresti? Din pacate, pentru foarte multi locuitori ai acestui oras ramane doar un concept abstract.
Mai intai de toate: De ce reciclare deseuri?
Avem nevoie sa reciclam pentru a sustine circuitul de productie si consumul de materiale.
Traim intr-o societate bazata pe consumerism, care se traduce prin faptul ca omul modern, cand are nevoie de ceva, cumpara. Insa, productia, in sine, este costisoare si consumatoare de resurse. Prin reciclare, insa, oferim sistemului o gura de respiro. Si redam valoare unor materiale precum hartia, plasticul, cartonul, sticla etc.
Consumarea a ceva ce a fost deja folosit inseamana o gura de aer si pentru planeta.
Si odata cu acest lucru, se imbunatateste aerul pe care il respiram.
Prin reciclare, tinem sub control calitatea mediului si investim intr-un viitor mai bun.
Desi suntem tentati sa traim sub incidenta principiului „aici si acum”, trebuie sa lasam la o parte egoismul si sa facem ceva pentru copiii nostri. Pentru generatiile viitoare care nu vor mai avea parte de acelasi confort din partea planetei, ca pana acum. Si desi suntem prea prinsi in problemele cotidiene ca sa observam, incalzirea globala exista. Si este un fenomen cat se poate de real care ne afecteaza din ce in ce mai tare.
Deseuri reciclabile
Nu toate deseurile au proprietatea de a fi reciclabile. Insa, daca ne-am ocupa de cele care ne ofera acest prilej, cu siguranta Bucurestiul si Romania ar fi mult mai departe decat este astazi la capitolul ecologizare.
Si putem recicla fara probleme:
- Carton
- Hartie
- Plastic
- Paleti
- Ladite
- Peturi
- Metal
- Alte deseuri rezultate din ambalaje
Reciclare deseuri Bucuresti – care este, de fapt, situatia la nivel de capitala?
Din comoditate si lipsa de initiative, colectarea selectiva si reciclarea deseurilor in Bucuresti este mai mult o poveste frumoasa. Si fiecare administratie are versiunea ei. La fel si Garda de Mediu care primeste adesea sesizari in legatura cu mormanele de gunoaie lasate la voia intamplarii.
Dincolo de asta, Romania se numara printre tarile codase ale Uniunii Europene la capitolul reciclare.
Iar daca ne extindem partea de observatie, ne dam seama ca la nivel national situatia in sine nu este deloc imbucuratoare. Pubele colorate pentru colectarea selectiva a gunoielor exista, dar la o privire mai atenta ne dam seama ca majoritatea sunt incarcate de gunoi menajer, aruncat la intamplare, fara preocupare pentru consecintele aparute la nivelul mediului inconjurator.
Ce spune Uniunea Europeana despre acest aspect?
Indicatiile primite de la U.E. par desprinse dintr-o lume utopica. La nivel de tara se recomanda ca procesul de reciclare sa ajunga la 50%, in cazul deseurilor care permit acest lucru (carton, sticla, plastic, metal, hartie, etc.). Insa, statisticile recente arata ca romanii nu reusesc sa ajunga decat la o treime din aceasta valoare.
Ingrijorator este si faptul ca Bucurestiul este chiar sub media nationala. Gradul de reciclare al orasului este de 9% din potentialul existent.
Ba mai mult, sunt prevederi legale la nivel de capitala care spun ca fiecare locuitor din Bucuresti ar trebui incurajat sa colecteze si recicleze deseurile din locuinta sa. Astfel, el ar trebui sa primeasca un sac special pentru carton si plastic – o initiativa buna, dar care, din pacate, nu se respecta.
Consecintele acestei neglijente si nepasari nu se resfrang doar la nivel de mediu, ci si asupra fiecarui locuitor in parte. Avertismentele Uniunii Europene nu inceteaza sa apara. Exista riscul unor amenzi usturatoare de peste 200.000 de Euro, iar Romania are datoria de a veni cat mai curand cu un plan de recilare cat mai bine pus la punct.
Se vorbeste chiar de o „infrastructura a deseurilor”.
Insa, pana cand solutiile se vor adopta la nivel colectiv, fiecare om ar trebui sa actioneze la nivel individual. Si totul incepe cu constientizarea.
Romania – groapa de gunoi a Europei?
Dupa ce am vorbit despre colectare si reciclare Bucuresti si o serie de statistici care nu ne fac prea optimisti in ceea ce priveste acest subiect, punem in continuare degetul pe rana si abordam un subiect controversat.
Este tara noastra groapa de gunoi a Europei?
Si iata ca am deschis cutia Pandorei. Acest subiect care indeamna la indelungi dezbateri. Insa, noi ne dorim sa subliniem doar un aspect: schimbarea vine de la fiecare dintre noi. Pana ca Romania sa fie capabila sa demaste interesele ascunse care stau la baza transformarii ei intr-un loc de depozitare al gunoaielor altor state influente si puternice, trebuie pus la punct sistemul de colectare si reciclare nationala.
Studiu de caz
Reciclare deseuri Bucuresti: ce contine un bec?
Te-ai intrebat vreodata din ce materiale este confectionat un bec? Da, da, un banal bec care asigura iluminarea stradala sau pe cea din locuinta ta?
Ei bine, un bec obisnuit este format in proportie de 88% din sticla. Iar sticla este un material infinit reciclabil.
3% dintr-un bec este reprezentat de praf fluorescent, 0,005% mercur, 4% plastic si 5% metal. La randul lor, plasticul si metalul sunt si ele substante care pot fi reciclate.
Pe de alta parte, mercurul si praful florescent sunt substante care odata ajunse in mediul incojurator pot avea rol poluant si daunator. Si stim, o sa ti se para ciudat, avand in vedere proportiile mici din lista de mai sus. Dar daca te gandesti ca in Bucuresti sau in Romania sunt aruncate la nivel zilnic mii de astfel de becuri, probabil o sa intelegi de ce refuzam sa le consideram inofensive.
De incheiere…
Daca si tu ai avut rabdarea sa citesti acest articol, vrem sa ai in vedere un aspect important: ne dorim ca acest material sa fie un sistem de alarma care sa te indemne la actiune: Incepe si tu sa reciclezi! Fii un exemplu pentru ceilalti si vei vedea cum incet, incet, lucrurile se vor pune in miscare.
Iar daca ai nevoie de ajutorul nostru sau ai pur si simplu nelamuriri in legatura cu procesul de reciclare deseuri Bucuresti, nu ezita sa ne contactezi!