Colectare deseuri electronice – reciclare deseuri electrocasnice vechi DEEE

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7

In ultimii ani consumul a crescut considerabil asa ca s-au desfasurat diverse campanii in vederea procesul de colectare deseuri electronice cat si a reciclarii electrocasnicelor vechi. Accentul este pus in special pe deseurile cele mai comune (hartie si carton, plastic, sticla, metal), insa cum ne aflam in era digitalizarii, nu mai suntem doar indivizi consumatori de hartie, plastic, sticla si metal ci si consumatori de electrice si electronice.

Cum o mare parte din aceste obiecte contin substante nocive, atat noi ca indivizi consumatori, cat si producatorii trebuie sa tinem cont de cateva aspecte si sa nu neglijam partea de valorificare deseuri electrice si electronice (DEEE).

colectare deseuri electronice Bucuresti

Colectare deseuri electronice si electrocasnice vechi.

Ce este DEEE si ce inseamna partea de colectare deseuri electronice si electrocasnice (DEEE)?

colectare deseuri electronice Bucuresti

DEEE este abrevierea de la “deseuri electice, electronice si electrocasnice” si reprezinta toate echipamentele electrice si electronice care au iesit din uz. Aceste deseuri fie au functionat pe baterii, fie pe curent cuplate la o priza: telefoane mobile, televizoare, diverse gadget-uri, computere, frigidere, masini de spalat, statii de calcat, cuptoare cu microunde, masini de spalat rufe/vase, etc.

Toate aceste deseuri trebuie colectate, depozitate si reciclate corespunzator fiindca ele contin diverse componente si substante care sunt nocive atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru oameni. Mai exact, ele contin gaze cu efect de sera fie metale grele care sunt daunatoare sanatatii.

Odata scoase din uz, ele trebuie predate catre reciclator. Pentru a nu ne afecta sanatatea, nu este recomandat sa le tinem in casa o perioada indelungata.

De asemenea, ele au un efect dezastruos asupra mediului, fiind mult mai nocive decat celelalte deseuri. Asadar, este de preferat sa le predam catre reciclator ca sa evitam ca acestea sa ajunga in mediul inconjurator.

Unele dintre aceste DEEE pot contine freon, in special echipamentele frigorifice sau climele. Printre efectele nocive ale freonului sunt degradarea stratului de ozon si au un potential ridicat al incalzirii globale. Pe langa toate aceste efecte nocive asupra mediului, freonul este daunator si sanatatii omului.

Unele lampi pot sa contina mercur care are efecte dezastruase asupra sistemului nervos.

deseuri electronice becuri

In placile electronice se gasesc substante ignifuge bromurate care nu se degradeaza in mediu,  iar expunerea pe termen lung la aceste substante poate sa afecteze sanatatea, poate duce la tulburari de memorie.

De asemenea, PVC-ul (material plastic cu continut mare de clor) este folosit in izolarea cablurilor la unele electrocasnice. In cazul in care aceste cabluri sunt procesate inadecvat, de exemplu prin ardere, determina emisii toxice pentru mediu, care poate afecta sanatatea omului.

PCB este abrevierea de la compusi bifenili policlorurati iar acestia se regasesc in echipamentele mai vechi, cele fabricate de regula pana in anul 1990: masini de spalat, ecchipamente frigorifice, masini de spalat, lampi, etc. PCB-urile afecteaza vietuitoarele acvatice pentru care pot fi letale in doze mari. De asemenea, afecteaza sistemul imunologic al unor mamifere, dar si cauzeaza diverse tulburari in sanatatea omului.

colectare deseuri electronice Bucuresti

Prin partea de valorificare deseuri electrice si electronice (DEEE) intelegem toate actiunile care se fac pentru a proteja mediul inconjurator de efectele nocive produse de aceste deseuri in cazul in care acestea ajung in mediul natural. De asemenea, se urmareste ca acestea sa fie valorificate prin reciclare, mai exact, aceasta actiune reprezinta partea in care DEEE devin materie prima secundara pentru alte tipuri de productii.

Colectare deseuri electronice si electrocasnice vechi

deseuri electronice calculator

Inainte de a aborda subiectul propriu-zis al partii de valorificare deseuri electrice si electronice (DEEE) prin reciclare trebuie sa avem in vedere partea de colectare selectiva.

In primul rand, suntem obligati prin lege sa selectam colectiv deseurile din propria locuinta, in caz contrar riscam sa primim sanctiuni conform reglementarilor legale.

In acest sens, autoritatile ne pun la dispozitie resursele necesare pentru acest proces, mai exact ni se dau in custodie containere de profil pentru o parte din categoriile de deseuri reciclabile.

Un alt motiv important care ne indeamna sa colectam selectiv deseurile electrice si electronice (DEEE) este legat de sanatatea proprie care poaate fi pusa in pericol in cazul in care pastram aceste deseuri care contin metale grele in locuint. Expunerea la aceste substante care se afla in DEEE pentru o perioada prelungita poate avea efecte nocive asupra sanatatii noastre.

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7

In ceea ce priveste reciclarea, avem o serie de beneficii de care sa ne bucuram dupa acest proces.

Prin reciclare evitam supraaglomerarea depozitelor cu deseuri. Cand aceste deseuri ajung la limita, se apeleaza la gropile de gunoi. Acestea din urma, pe langa aspectul neplacut, emana anumite gaze si se formeaza efectul de sera care degradeaza calitatea aerului. Aceste gropi de gunoi sunt nocive si pot afecta sanatatea comunitatilor care locuiesc in aproprierea lor.

Cu atat mai mult, DEEE sunt mai periculoase decat alte deseuri.

De asemenea, in componenta acestor deseuri este deseori folosite si materiale precum plasticul, care ajuns in natura, se degradeaza in mii de ani. Celelalte componente ale electronicelor si electricelor scoase din functiune, ajunse in mediul natural nu se descompun.

Prin partea de valorificare deseuri electrice si electronice (DEEE) se urmareste si recuperarea unor matale pretioase si semipretioase care se afla in componeta acestora.

De asemenea, prin reciclarea acestor deseuri evitam ca ele sa ajunga in mediul inconjurator unde pot pune in pericol viata animalelor care cel  mai probabil vor incerca sa se hraneasca cu acestea.

Un alt aspect important care serveste ca beneficiu in urma reciclarii, este cresterea economiei.

reciclarea ajuta la cresterea economiei

Cum colectam corect deseurile electronice si electrocasnice vechi?

Cum actionam corect in ceea ce priveste partea de valorificare  deseuri electrice si electronice (DEEE)?

Este de retinut faptul ca DEEE, dupa colectare nu se depoziteaza in containere alaturi de celelalte deseuri sau in vecinatate fiindca metalele grele elimina gaze cu efect de sera care sunt daunatoare atat stratului de ozon, solului, apelor, cat si organismelor vii. Asada, dupa ce acestea sunt scoase din functiune, este de preferat sa fie duse direct la punctele de reciclare DEEE.

Mai mult decat atat, legea interzice ca DEEE sa fie colectate impreuna cu deseurile menajere sau de alt tip.

De asemenea, este cunoscut faptul cu DEEE au un grat mare de reutilizare, mai exact anumite componente se pot recupera si folosi in alte industrii sau productii.

tipuri de deseuri electronice ce se pot recicla

Ce tipuri de DEEE sunt eligibile pentru reciclare?

Probabil, cel mai adesea, avem tendinta sa confundam bateriile si acumulatorii cu DEEE, insa acestea nu intra in catgoria deseurilor electrice si electronice. Aceste deseuri se numeste DBA (deseuri de baterii si acumulatori), asadar trebuie colectate si reciclate separat de DEEE.

Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de urmatorul aspect: atunci cand colectam DEEE este de preferat sa indepartam bateriile acestora si sa le depozitam separat.

Valorificare deseuri electrice si electronice (DEEE) prin reciclare

Odata ajunse la reciclator, DEEE se clasifica in:

  • aparate casnice de dimensiuni mici;
  • aparate casnice de dimensiuni mari;
  • echipamente IT;
  • unelte electrice.

Dupa aceasta categorisire urmeaza extragerea metalelor grele si periculoase care afecteaza sanatatea dar si mediul natural.  Dupa acest pas urmeaza dezmembrarea acestor DEEE care se face fie manual, fie automat, in functie de complexitatea acestora. In urma acestei proceduri se identifica si se extrag compusii omogeni care reprezinta materia prima secundara care se pot utiliza in productia altor echipamente.

metale pretioase deseuri electronice bucuresti

Ineresant este faptul, ca unele echipamente IT pot fi restaurate, daca specialistul decice ca in urma acestui procest echipamentul poate fi reutilizat. In urma acestei actiuni, familiile defavorizate pot beneficia de aceste echipamente pe care le primesc de regula cu ajutorul diferitor campanii demarate de ONG-uri.

Mai mult decat atat, componentele “salvate” in urma reciclarii pot fii utilizate in alte domenii, ceea ce duce la cresterea economiei.

De exemplu, fierul extras in urma reciclarii DEEE este folosit de cele mai multe ori in fabricarea blocului motor al masinilor.

colectare deseuri aluminiu cupru

Aluminiul si cuprul extras din DEEE ajuta la productia caloriferelor. De asemenea, diferite aparate, precum frigiderele, au in componenta lor plastic reciclat extras de la DEEE.

In ceea ce privesc componetele din echipamentele de IT, acestea sunt folosite pentru fabricarea altor aparate de acelasi tip.

Metalele pretioase precum aurul, argintul, nichelul, cuprul sau alte metale de acelasi fel extrase din telefoanele mobile, se folosesc ulterior in fabricarea bijuteriilor sau a pieselor auto.

De asemenea, multe alte echipamente asa cum sunt aspiratoarele, filtrele de cafea, televizoarele sau masinile de spalat, sunt transformate in materie prima secundara (plastic, metale, sticla) care se foloseste in alte diverse productii.

Colectarea selectiva a deseurilor este valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru institutii sau societati comerciale.

Nerespectarea legilor in vigoare duce la amenzi costisitoare, in special in cazul firmelor. In cazul in care detii o firma, cea mai buna solutie in acest caz, este externalizarea sarcinilor legate de protejarea mediului ceea ce va diminua riscul incalcarii legii din cauza necunoasterii legislatiei.

Chiar daca produci sau doar vinzi produse EEE, in cazul in care este nevoie sa le elimini, aceasta actiune tine direct de tine si de compania ta, nu iasa din atributiile tale. Mai mult decat atat, trebuie tinuta o evidenta a DEEE care ies din compania ta si ce se intampla cu ele dupa este tot responsabilitatea ta.

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7