Valorificare si reciclare deseuri nemetalice

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7

Valorificare si reciclare deseuri nemetalice 

 

In ultimii ani preocuparile legate de mediul inconjurator au devenit de actualitate, fiind justificate de numarul mare al deseurilor de toate tipurile care apar ca o consecinta a consumului. Mai mult decat atat, deseurile ajunse in mediul natural contribuie la poluare, la contaminarea apelor, a solului si afecteaza in mod direct sau indirect fauna.

Desi deseurile care provin din consumul industrial si in urma dezvoltarii diverselor industrii, precum deseurile metalice feroase si neferoase provenite din constructii, trebuie sa adam atentie deseurilor comune care apar in urma consumului individual dar si colectiv.

Asadar, trebuie gasite strategii de gestionare, valorificare si reciclare deseuri nemetalice al caror numar a devenit copesitor si din ce in ce mai greu de controlat. 

Ce reprezinta partea de valorificare si reciclare deseuri nemetalice?

 

In primul rand, deseurile nemetalice sunt reprezentate de acele deseuri care nu au calitati magnetice sau pretioase.

Prin valorificare si reciclare deseuri nemetalice ne referim la procesul prin care aceste materiale sunt colectate, sortate, prelucrate si transformate inapoi in produse noi.

Cele mai comune deseuri nemetalice sunt cele menajere, sticla, hartia/cartonul si plasticul..

Strategiile de valorificare si reciclare deseuri nemetalice aduc cu sine numeroase avantaje precum:

 • reducerea cantitatii de deseuri care ajung in gropile de gunoi;
 • diminueaza problema supraaglomerarii depozitelor de deseuri;
 • economisirea resurselor naturale precum energia si a materia prima;
 • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera;
 • conservarea habitatelor naturale ale animalelor.

 

In prezent, in unele tari exista sisteme de impozitare a producatorilor de deseuri nemetalice, astfel incat acestia sa isi asume responsabilitatea pentru producerea cantitatii de deseuri generate si pentru reciclarea acestora.

De asemenea, exista programe de educare si constientizare a publicului asupra importantei reducerii deseurilor si a reciclarii acestora.

Asadar, valorificarea si reciclarea deseurilor nemetalice ofera avantaje multiple pentru mediu si economie. Aceste beneficii pot fi obtinute prin implementarea unor politici adecvate privind colectarea si reciclarea acestora.

Care sunt cele mai comune tipuri de deseuri nemetalice?

 

In general, deseurile nemetalice pot fi clasificate in functie de compozitia lor chimica in doua mari categorii:

 

 • deseuri organice: reprezinta un termen generic pentru orice material biodegradabil cu originea in resturile vegetale sau animale. Se degradeaza usor si pot fi folosite ca ingrasamant. Exemple de deseuri organice sunt gunoiul menajer care cuprinde: fructe sau coji de fructe, reziduuri de mancare, servetelele si hartia igienica.
 • deseuri anorganice: nu sunt biodegradabile si nu se pot descompune in mediul natural. Sunt rezultatul activitatilor umane si includ sticla, plasticul, cauciucul, metalul si hartia si cartonul.

 

Importanta partii de valorificare si reciclare deseuri nemetalice

 

In prezent, o mare parte din deseurile nemetalice sunt aruncate la gunoi sau incinerate, ceea ce contribuie la poluarea mediului. Partea de valorificare si reciclare deseuri nemetalice poate avea un impact semnificativ asupra mediului, deoarece reduce cantitatea de materiale care trebuie tratate sau eliminate prin ardere.

Odata cu dezvoltarea industriala, cantitatea de deseuri nemetalice a crescut semnificativ. Deseurile nemetalice sunt dificil de valorificat si reciclat, ceea ce inseamna ca acestea pot avea un impact negativ asupra mediului. Cu toate acestea, exista un numar de modalitati prin care deseurile nemetalice pot fi valorificate si reciclate, iar acestea au o mare importanta pentru mediu.

 

Cat de mare este impactul economic al partii de valorificare si reciclare deseuri nemetalice?

 

In zilele noastre, aproape toate activitatile umane lasa in urma un fel de deseu. De la hartie si plastic,la metal si sticla, exista o varietate de materiale care pot fi reciclate pentru a fi folosite din nou. Prin reciclarea acestor deseuri, putem reduce impactul pe care activitatile noastre il au asupra mediului inconjurator.

In plus, exista si un aspect economic legat de reciclare. Pe langa faptul ca reduce costurile legate de eliminarea deseurilor, reciclarea poate genera venituri suplimentare. 

Desi costul initial al unei operatiuni de reciclare este mai mare decat cel al eliminarii deseurilor, acesta se amortizeaza rapid datorita faptului ca materialele reciclate sunt mult mai valoroase decat cele brute iar cel mai important aspect este legat de beneficiile asupra mediului inconjurator. 

Mai mult decat atat, daca eliminarea deseurilor poate contribui la poluare, reciclarea deseurilor reduce acest risc. 

 

Cum se pot valorifica si recicla deseurile nemetalice?

 

Pentru a valorifica si recicla deseurile nemetalice intr-un mod cat mai eficient, este important sa intelegem ce optiuni de valorificare si reciclare sunt disponibile pentru diferite tipuri de deseuri nemetalice. 

Asadar, exista mai multe categorii de deseuri nemetalice: hartie/carton, plastic si sticla, al caror numar a devenit coplesitor.

In ceea ce priveste materialele plastice pot fi valorificate si reciclate prin metode precum: extruziunea (care transforma materia plastica intr-un filament), injecția (care transforma materia plastica intr-un lichid), pulberizarea (care transforma materia plastica intr-o pulbere), presarea ( care comprima materia plastica intr-un bloc solid) sau topirea (care transformă materia plastică într-o masă topită). Aceste produse reciclate pot fi ulterior folosite ca materie prima secundara pentru confectionarea unor alte produse.

 

Sticlele din plastic pot fi valorificate si reciclate prin metode precum: sortarea (care separa sticlele de alte deseuri), spalarea (care indeparteaza impuritatile) si procesul prin care se taie partea superioara a sticlelor, transformandu-le in containere. 

De asemenea, acestea pot fi folosite pentru a face produse noi, cum ar fi materiale izolante, materiale plastice sau chiar articole vestimentare.

Alte produse care se pot face din deseuri nemetalice reciclate includ textile, îmbrăcăminte și alte articole de îmbrăcăminte, precum și produse decorative și de mobilier.

Materialele textile pot fi reciclate în fibre sau texturi noi, iar cauciucul poate fi folosit pentru a face diverse materiale decorative. De asemenea, pungile din polietilena (PE) pot fi reciclate pentru a face produse de ambalare sau chiar utilizate ca material de constructie.

In cazul maculaturii, trebuie sa luam in calcul faptul ca probabil este unul dintre cele mai comune deseuri. Desi traim intr-o era in care tehnologia este in continua dezvoltare, consumul de hartie nu a scazut asa cum probabil ne-am fi asteptat, ci deseurile de hartie sunt inca o problema care trebuie gestionata corespunzator. 

Valorificarea deseurilor de hartie se poate face prin trei metode: reducerea consumului, reutilizare si reciclare. 

In ceea ce priveste reducerea consumului de hartie, putem sa apelam la trucuri simple precum efectuarea listei de cumparaturi pe telefonul mobil sau pe un alt tip de gadget. 

Atunci cand dorim sa imprimam un document un text pe hartie trebuie sa ne aiguram inainte ca este corect si in cazul in care este posibil, putem sa imprimam fata-verso pentru a economisi hartie.

Hartia, precum plasticul prezinta limite in ceea ce priveste reciclarea. Aceste doua materiale se pot recicla doar pana la maxim 4 si maxim 7 ori fara a-si pierde din proprietati.

Asadar, este foarte important sa apelam la reciclare pentru a evita ca aceste deseuri sa ajunga in mediul natural si sa contribuie la contaminarea apelor, solului si a aerului a carui calitate este din ce in ce mai scazuta.

O alta modalitate de valorificare a deseurilor din hartie este reutilizarea. Hartia este un material versatil si reprezinta o sursa inepuizabila atunci cand vine vorba de refolosire. 

Asadar, putem sa reutilizam pagini din reviste pentru a improspata aspectul cartilor vechi ale caror coperti sunt uzate. In acest sens, putem sa imbracam copertile in pagini de reviste si in acest mod se va pastra integritatea cartilor si va creste rezistenta acestora. 

De asemenea, putem sa reutilizam pagini de ziare, reviste sau ciorne pentru a proteja mobilierul de pete de vopsea atunci cand renovam.

O alta modalitate de valorificare deseuri hartie prin reutilizare este sa facem decoratiuni pentru diverse evenimente.

Desigur, putem sa apelam cu incredere la reutilizare insa trebuie sa luam in calcul faptul ca diverse interventii si modificari pot sa contamineze deseurile din hartie iar in acest caz ele devin imposibil de reciclat. 

In cazul in care apelam la recciclarea maculaturii, trebuie sa incepem cu partea de colectare selectiva. Asadar, trebuie sa cunoastem deseurile din hartie care sunt eligibile pentru reciclare:

 • plicuri din hartie;
 • hartie de impachetat neplastifiata;
 • reviste;
 • caiete;
 • ziare;
 • pahare din hartie/carton neplastifiate.

In schimb, nu se pot recicla:

 • servetelele care prin utilzare se deterioreaza;
 • bonurile fiscale;
 • hartia de impachetat lucioasa;
 • hartia mototolita (trebuie sa avem grija sa pastram integritatea hartiei atunci cand dorim sa o reciclam);
 • hartia patata fie cu diverse lichide, fie cu mancare.

Dupa colectarea selectiva, in functie de eligibilitatea deseurilor, urmeaza ridicarea acestora de catre agentii de la salubritate. Asadar, responsabilitatea noastra civica nu se incheie dupa colectare, ci trebuie sa acordam acces la containerele de profil persoanelor care ridica deseurile. 

Urmeaza apoi transportarea catre reciclator unde incepe sortarea, tratarea iar apoi procesul tehnologic de reciclare. 

In cazul deseurilor din hartie in momentul in care ajung la punctul de reciclare, sunt sortate in functie de calitatea maculaturii: hartie cu calitate scazuta (cartonul), hartie cu calitate medie si hartie de inalta calitate (hartia pentru imprimanta).

Dupa aceasta categorisire urmeaza indepartarea impuritatilor, cum ar fi capsele metalice, apoi hartia este maruntita. Rezultatului obtinut i se adaguta apa si alte substante pentru a se obtine o pulpa. Aceasta este apoi intinsa pentru a forma o pelicula subtire care ulterior se preseaza pentru a elimina surplusul de apa. Urmeaza apoi uscarea peliculei si formarea hartiei care se va distribui pentru vanzare.