Legislatie 2020 – colectare si reciclare deseuri

Cadrul legislativ deseuri – pe intelesul tuturor

Dincolo de responsabilitate, un rol deobit in reciclarea si colectarea selectiva a gunoaielor, precum si in buna pastrare a mediului inconjurator, il are statul. Iar cea mai buna dovada de implicare in aceasta activitate este cadrul legislativ.

Stim ca de foarte multe ori legile din tara noastra sunt privite precum o restrictionare.

Insa, mentalitatea corecta consta in faptul ca acestea au si rolul de a ne proteja. Si a impiedica acele comportamente care ar putea dauna intregii societati.

Drept urmare, iata cateva aspecte importante pe care ne-ar placea sa le stii si tu:

Legea nr. 211 din 15 noiembrie 2012 (republicata)

Legea publicata in Monitorul Oficial a fost republicata in 2012 si reactualizata in 2014.

Legea nr.211 este cea care stabileste masurile pentru protectia mediului inconjurator, dar si a sanatatii populatiei. Scopul sau consta in prevenirea si reducerea efectelor adverse care ar putea fi determinate atat de generarea, cat si de gestionarea deseurilor.

Totodata, legea prevede fenomenul de reducere a efectelor generale ale folosirii resurselor, dar si cresterea eficientei folosirii acestora.

Foarte importat de retinut din aceasta lege este si ierarhia deseurilor, care include urmatoarele tipuri de actiuni:

prevenirea; b) pregatirea pentru reutilizare; c) reciclarea; d) alte operatiuni de valorificare, de exemplu valorificarea energetica; e) eliminarea.

Si este important de retinut ca si noi, cei de la Lion Recycle, incurajam ierarhia deseurilor pentru o gestionare eficienta a acestora, cu scopul reducerii efectelor negative la nivelul mediului.

Desigur, conform legii, pentru anumite fluxuri de deseuri specifice, pot aparea modificari la nivelul ierarhizarii.

De asemenea, tot in aceasta lege sunt prevazute si aspecte importante precum definirea caracterului unui deseu.

Conform prevederilor legale, un produs inceteaza sa mai intre in categoria deseuri daca:

a) substanta sau obiectul respectiv este utilizata in mod curent pentru a realiza diverse scopuri

b) este cerere sau chiar exista deja formata o piata pentru obiectul respectiv sau pentru substanta in cauza

c) obiectul sau substanta indeplineste cerintele tehnice pentru realizarea unor scopuri, respectand in acelasi timp legislatia in vigoare

d) (re)folosirea obiectului sau substantei nu produce efecte nocive asupra mediului sau populatiei.

Si la fel de importante de retinut in acest caz sunt urmatoarele aspecte:

! Toti producatorii si detinatorii de deseuri reprezentati de persoane juridice sunt obligati de legislatia in vigoare sa incadreze fiecare tip de deseu generat prin activitatea proprie intr-o lista corespunzatoare a deseurilor.

Aceastea pot fi periculoase sau nepericuloase.

! De retinut este si faptul ca procesul de reclasificare a deserurilor nu se poate realiza prin diluarea frauduloasa a substantelor marcate ca fiind periculoase sau prin amestecarea lor.

Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

Legea 249/2015 are rolul de reglementare a gestiunii  ambalajelor si deseurilor, cu scopul prevenirii sau reducerii impactului acestora asupra mediului inconjurator.

Persoanele juridice trebuie sa aiba in vedere faptul ca este admisa doar introducerea pe piata numai a ambalajelor care indeplinesc cerintele esentiale, aprobate la nivel national si european.

Foarte important de retinut in cazul acestei reglementari este faptul ca din ianuarie 2019 a fost interzisa comercializarea pungilor cu maner, confectionate din plastic subtire sau foarte subtire.

Legea in vigoare prevede faptul ca operatorii economici au datoria de a introduce pe piata doar acele ambalaje al caror nivel al concentratiilor de plumb, cadmiu, mercur sau crom hexavalent nu depaseste 100 de parti/milion, raportat la greutate. Aceste concentraii sunt prezente fie in ambalajele care invelesc produsele si au rol protector, fie in componentele acestora.

Legea prezinta si exceptii si se refera la ambalajele din sticla de tip cristal, care vine cu un continut mai ridicat de plumb. De asemenea, conditiile nu se aplica nici materialelor care au intrat deja in circuitul de reciclare sau care fac parte dintr-un lant controlat.

Circulatia ambalajelor al caror caracter este reutilizabil intre operatorii economici se realizeaza prin schimb. Iar in cazul in care acestia nu detin cantitatile de ambalaje necesare schimbului sunt nevoiti sa achite o garantie baneasca.

Incepand cu 31 martie 2019, valoarea grantiei este de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil care are intre 0,1 l si 3 l, si este valabila atat intre operatorii economici, cat si intre operatorii economici si consumatorul final. 

Un alt aspect pe care ne dorim sa-l evidentiem din aceasta lege este faptul ca operatorii economici care introduc pe piata nationala produse in ambalaje reutilizabile au obligatia de a de marca eticheta sau ambalajul primar cu sintagma recunoscuta la nivel national: ambalaj reutilizabil.

De asemenea, incepand cu ianuarie 2019, operatorii au si datoria de a returna un procentaj de cel putin 80% din aceste ambalaje.

Ai nevoie de consiliere privind aplicarea legilor anterior mentionate?

Ti se par toate aceste informatii ca fiind unele dificil de inteles? Nicio problema. Suntem aici pentru tine!

Pe langa faptul ca iti oferim posibilitatea de colectare selectiva a deseurilor, rolul nostru este sa te ghidam in privinta unei gestiuni legale a integului proces.

Si avem profesionisti care te pot ajuta sa te pui la punct cu normele in vigoare.

Tu contacteaza-ne si hai sa vedem cum te putem ajuta!

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *