Reciclare baterii – ajuta mediul inconjurator, scapand de bateriile uzate!
Reciclare baterii – un proces de care ai auzit cu siguranta si care se dovedeste destul de apreciat de catre ecologisti. Insa, inainte de a incepe sa-l , este bine sa intelegi si cum functioneaza.
De asemenea, in acest material, ne dorim sa-ti prezentam si cateva aspecte legate de cum ai putea sa faci asta corect.
Bateriile sunt de mai multe feluri. Iar o simpla privire in jur iti va demonstra ca mare parte dintre electronicele, electrocasnicele si electricele din locuinta ta functioneaza pe baza de baterii, indiferent daca este vorba de modele mai noi sau mai vechi.
Si desi bateriile uzate nu reprezinta aparent o problema, in esenta ele se dovedesc foarte daunatoare pentru mediul inconjurator, din cauza substantelor periculoase pe care le includ. Majoritatea bateriilor au in componenta lor acizi, dar si metale grele precum: plumb, mercur, nichel, cadmiu – al caror efect este daunator asupra mediul inconjurator, reusind sa patrunda atat in sol, cat si in panza de apa.
Dintre toate aceste substante, mercurul, de exemplu, este atat de toxic, incat folosirea lui pentru confectionarea bateriilor a fost interzisa. A ramas, insa, o exceptie. Acesta poate fi folosit in continuare in cazul bateriilor pentru ceas de mana. Acolo se accepta o cantitate de mercur de cel mult 2% din greutatea total a unei astfel de baterii.
In ce consta procesul de reciclare?
Totul tine de tipul de baterii. De exemplu, in cazul masinilor si motocicletelor, bateriile sunt construite din electrozi de plumb, care se scufunda intr-o baie de acid. Iar procesul de reciclare al lor depinde de neutralizarea acidului, folosindu-se soda caustica. In urma acestui proces, rezulta apa, iar bateria, in sine, este sparta. (Motivul pentru care se apeleaza la acest procedeu este separarea invelisului confectionat din plastic de plumb.)
Bateriile alcaline, de exemplu, cunoscute drept baterii obisnuite si folosite pentru aparate foto, lanterne, telecomenzi si altele asemenea sunt reciclabile in proportie de 100%.
Bateriile litiu-ion, utilizate in special in cazul laptopurilor, tabletelor si altor device-uri smart sunt si ele 100% reciclabile. Insa, ele vin cu avantajul ca sunt reincarcabile, ceea ce permite o refolosire indelungata.
Iar acesta este unul dintre principiile pe care le incurajam si noi: refolosire inainte de reciclare.
Asa ca daca ai baterii de tip AA sau AAA, acestea pot fi reciclare fara niciun fel de probleme.
Ce solutii de reciclare exista?
- Le poti preda tu direct unui centru de reciclare baterii.
Sau
- Poti alege varianta de a le preda unui intermediar. De exemplu, sunt supermarketuri sau magazine mici care au recipiente speciale pentru colectarea bateriilor si le pun la dispozitia celor care vor sa faca acest lucru.
Extra sfat pentru reciclare baterii: pentru ca experienta ne-a invatat ca celor mai multor persoane le este dificil sa predea spre reciclare o singura baterie, sfatul nostru este sa le colectezi separat, intr-un recipient, pana cand aduni mai multe.
Insa, mare atentie ca acestea sa nu se scurga!
Totodata, nu lasa bateriile in electrocasnicele sau device-urile pe care nu le mai folosesti. Si nici nu le expune direct la soare, deoarece acestea se vor deteriora si nu vor mai putea fi reciclate.