Poluarea de sarbatori – cateva lucruri „altfel” despre Craciun

Suntem destul de siguri ca poluarea de sarbatori nu este un lucru la care te gandesti prea mult. Si intelegem de ce.

Toate acele momente pline de magie pe care le traiesti cand impodobesti bradul si casa sau cand deschizi cadourile de Craciun nu iti pun in vedere faptul ca toate aceste lucruri, pe cat sunt de frumoase, pe atat de periculoase se dovedesc pentru mediul inconjurator.

Poluarea de sarbatori – Cauze

Cadourile

Atunci cand vorbim de sarbatorile de iarna, una dintre cele mai mari surse de poluare o reprezinta produsele care folosesc hartie. Se estimeaza ca, anual, in jur de 350.000 de kilometri de hartie de impachet sunt folositi pentru cadouri si nu numai.

De asemenea, daca ar fi sa punem toate felicitarile transmise la un loc in aceasta perioada, am inconjura Pamantul de 500 de ori.

Si asta nu e tot. Cand vine vorba de plastic, nici aici nu stam foarte bine, aproximativ 125.000 de tone de plastic fiind utilizate in fiecare an.

Bateriile in perioada Craciunului sunt, de asemenea, foarte populare

In perioada Craciunului, foarte multe din cadourile oferite au ca sursa de energie bateriile de unica folosinta.

Fie ca vorbim de jucarii pentru cei mici sau sau de gadgeturi pentru cei mari, cumparam in jur de zece baterii de unica folosinta pe an pentru gadgeturile noastre.

In anul 2009, doar doua din aceste zece baterii si-au facut loc in locurile speciale pentru reciclare.

Mancarea – si ea un factor de poluare

Desi poluarea alimentara este la ordinea zilei si in decursul anului, aceasta este cu atat mai pronuntata in perioada sarbatorilor. In jurul Craciunului, ajungem sa mancam (sau cel putin sa irosim) aproape dublu fata de cat o facem de obicei.

Un calcul realizat de Universitatea din Manchester arata ca, in UK, in perioada Craciunului se consuma mancare care are aceeasi amprenta de carbon ca o masina care a calatorit de 6.000 de or in jurul Pamantului.

Luminile, brazii de Craciun si decoratiunile

Cand vine vorba de acest subiect, luminile de Craciun raman aprinse in casele noastre in medie 10 ore pe zi. Acestea produc un consum de energie electrica imens si lasa in urma un consum la fel de mare de dioxid de carbon.

In fiecare an, milioane de brazi sunt taiati pentru a fi vanduti in perioada sarbatorilor de iarna.Iar un dazavantaj bine cunoscut al brazilor naturali este acela ca, pentru ca acestia sa poata ajunge la inaltimea necesara vanzarii, ei au nevoie de 7 pana la 10 ani.

Inlaturarea lor din sol este, totodata, un lucru rau pentru faptul ca ei ajuta la protejarea si stabilizarea acestuia. Cu toate acestea, trebuie tinut cont de faptul ca brazii naturali sunt biodegradabili, spre deosebire de fratii lor artificiali.

Cand vine vorba de brazii artificiali, acestia joaca si ei un rol important in poluarea de sarbatori.

Cateva milioane de brazi sunt, de asemenea, produsi anual. Iar tarilede provenienta ale acestora sunt China, Koreea de Sud sau Taiwan, cea mai mare parte a acestora fiind realizati din plastic.

Din pacate, plasticul adesea nu poate fi reciclat. Si astfel, energie este consumata si pentru procesul de  eliminare a acestora prin incinerare sau prin aruncarea la depozitul de deseuri.

Acum ca ai citit toate acestea, probabil te gandesti ca sarbatorile de iarna sunt foarte daunatoare pentru mediu. Desi dovezile ne arata acest lucru, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne bucuram de perioada Craciunului. Insa, putem sa facem asta intr-o maniera mai responsabila.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *