Cum poti preveni risipa de apa din locuinta ta

Atunci cand vina vorba de calitatea vietii, apa reprezinta unul dintre elementele esentiale ale acesteia.

Este bine de stiut ca apa este un resursa finita, iar daca nu este gestionata corect, acesta ne va rezulta lipsi in viitor. Astfel, ideea e a preveni risipa de apa capata sens, fiind din ce in ce mai recomandata.

Risipa de apa – sfaturi pentru a o preveni

Foloseste toaleta in scopul in care a fost creata

Adesea, este poate mai comod sa aruncam diferite obiecte din baie in toaleta si apoi sa tragem apa. De fiecare data cand facem asta, ajungem sa irosim in jur de 20 de litri de apa. Asta nu este deloc placut, mai ales daca ne gandim ca in zonele mai putin dezvoltate din Africa, lipsa apei este o mare problema.

Dusuri mai scurte

Un dus normal foloseste in general intre 20 si 30 de litri de apa pe minut. Poti limita durata dusurilor, inchizand robinetul atunci cand aplici gel de dus sau sampon.

De asemenea, poti cumpara capete de dus care sa economiseasca consumul de apa. Acestea reduc, de obicei, consumul de la 20-30 de litri la 10-15 litri. Mult mai bine pentru factura ta, dar si pentru mediu.

Fa baie in loc de dus

Pentru a evita risipa de apa, poti opta pentru a-ti face baie in loc de dus. O cada ce este partial umpluta cu apa va economisi mult mai mult decat oricare alt dus.

Foloseste masina de spalat doar cand cuva este plina cu haine

In medie, o masina de spalat consuma in jur de 60 de litri de apa la un ciclu de spalare.

Astfel, pentru a reduce uzarea acesteia, dar si risipirea apei, atunci cand iti speli hainele, asigura-te ca masina ta de spalat are cuva plina.

Opreste robinetul de apa cand cureti legumele

Un alt loc in care risipa de apa se petrece frecvent este in bucatarie. Atunci cand curatam legume, spre exemplu, cartofi sau morcovi, putem opri apa intre spalari.

Clateste vasele mai eficient

Daca ai o bucatarie cu doua chiuvete, poti folosi una dintre acestea pentru clatirea vaselor proaspat spalate. Iar in cazul in care bucataria ta are doar o chiuveta, foloseste un suport de vase pe care, la final, trece-l pe sub robinetul de apa pentru a clati toate vasele la un loc.

Clatirea acestora pe rand este mult mai costisitoare, provocand o risipa de apa mult mai  mare.

Verifica tevile de scurgeri

Adesea, risipa apei se produce atunci cand tevile din casa ta nu sunt bine izolate. Asigura-te, deci, ca nu ai nicio scurgere in baie, bucatarie sau oriunde mai folosesti apa in mod frecvent.

In cazul in care locuiesti la casa, asigura-te ca instalatiile exterioare sunt si ele bine puse la punct. In cazul acestora, este mult mai usor sa ignori scurgerile de apa, ele nefiind situate intr-o zona usor vizibila.

Asadar, exista multe metode de a preveni risipirea apei. Decizia de a face asta aduce mai multe beneficii, de la salvarea mediului pana la realizarea de economii.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published.