Defrisarea padurilor – un fenomen ce nu pare sa se mai opreasca

Defrisarea padurilor este fenomenul ce implica taierea copacilor pentru a putea fi folositi precum materiale de constructii sau a altor produse din lemn precum mobilier sau papetarie.

Drept urmare, nu aveam cum sa ignoram acest subiect. Asa ca iti propunem o trecere in revista rapida a celor mai importante aspecte.

Defrisarea padurilor – o mare problema in zona tropicelor

In prezent, cea mai mare defrisare are loc in zona tropicelor. Un studiu realizat de Universitatea din Maryland arata ca in anul 2017 s-au defrisat 158.000 de kilometri patrati de padure din aceasta zona.

Pentru o mai intelegere a acestui impact, 158.000 de kilometri patrati reprezinta o suprafata mai mare decat Bangladesh…

De ce sunt padurile distruse?

Pe langa faptul ca sunt defrisate pentru a face rost de lemn, un alt motiv pentru care padurile sune taiate este pentru a planta in schimb palmieri din care se produce uleiul de palmier. Acest tip de ulei este cel mai folosit ulai vegetal si este gasit in aproximativ jumatate dintre produsele din supermarket.

Acest produs este ieftin si este folosit atat in productia de mancare, cat si in produse precum sampoane, sapunuri sau balsam de buze.

Pentru ca acesti arbori sa creasca este necesara nivelarea terenului. Astfel, Zion Market Research estima in anul 2015 ca piata globala de ulei de palmier valora 65.73 de miliarde de dolari. Ba mai mult, este de astaptat ca aceasta sa ajunga la peste 92 de miliarde de dolari in anul 2021.

Defrisarea padurilor – efecte

Padurile ofera un camin pentru o colectie diversa de vietuitoare. Ele sunt, de asemenea, o resursa foarte importanta pentru multi oameni. Spre exemplu, in tari precum Uganda oamenii se bazeaza pe copaci pentru lemn de foc, carbune si cherestea. Potrivit Reuters, Uganda a pierdut in ultimii 25 de ani aproximativ 63% din suprafata sa de padure.

In aceasta zona, familiile isi trimit copii, in special fetele, sa faca rost de lemne pentru foc. Baietii sunt trimisi sa caute copaci. Acest lucru dureaza adesea toata ziua si, astfel, copiii sunt pusi in situatia de a lipsi de la scoala.

De asemenea, defrisarile elimina copacii si vegetatia. Astfel, abilitatea padurilor de a absorbi dioxidul de carbon este considerabil diminuata. Este estimat faptul ca copacii din zona tropicelor sunt responsabili de absorbtia a 23% din dioxidul de carbon din atmosfera.

Defrisarea padurilor – solutii

Dezvoltarea de solutii alternative defrisariilor poate ajuta in micsorarea nevoii taierii copacilor. De exemplu, extinderea unei zone care poate fi folosita pentru agricultura poate fi redusa daca oamenii ar adopta niste practici agricole mai moderne care sa fie sustenabile.

Padurile pot fi restaurate si prin replantarea de copaci in zonele in care acestia au fost taiati sau pur si simplu prin propria regenerare in timp. Cu cat o padure isi repopuleaza copacii mai repede, cu atat ecosistemul isi va incepe procesul de reparare.

Important de retinut este ca toata lumea poate sa ajuta in reducerea defrisarilor.

Si putem face asta prin alegeri mici pe care le facem in viata de zi cu zi. Spre exemplu, putem sa folosim hartia pentru print doar atunci cand este strict necesar. Ne putem limita consumul de produse care contin ulei de palmier si putem recicla materiale precum lemn, metal, carton sau hartie.

De asemenea, probabil ca cea mai eficienta actiune pentru a ajuta la reducerea defrisarilor este simpla actiune a plantarii unui copac.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *