Mucurile de tigara

Un alt factor de poluare ingrijorator: mucuri de tigara

Zilnic, milioane de mucuri de tigara otravesc planeta. Astfel, pe langa faptul ca tutunul este daunator pentru sanatate, el afecteaza si mediul inconjurator, din cauza totalitatii de mucuri de tigara care sunt aruncate la intamplare si a caror perioada de degradare este foarte mare.

Iar daca nu ai habar cat de periculoase sunt acestea, da-ne voie sa-ti prezentam cateva aspecte despre ele.

Mucuri de tigara – cat sunt de daunatoare pentru mediul inconjurator?

Fiecare muc de tigara are in componenta fibrelor de plastic pe care le contine toxine reprezentate de nicotina si pesticide. Iar odata ajunse in ecosistem, acestea au rol daunator.

Si asa cum am mentionat inca de la inceput, perioada pentru degradare este foarte mare si ajunge la peste 2 ani.

Mucurile de tigara sunt in topul deseurilor care polueaza orasele din intreaga lume. Iar cercetatorii au aratat ca din cele 6 trilioane de tigari care se vand anual, 4,5 dintre acestea sunt aruncate la voia intamplarii pe strada.

Mai mult decat atat, se pare ca acest lucru s-a accentuat odata cu interzicerea fumatului in locuri publice, initiativa pe care o sustinem, dar care a determinat o lipsa de control totala in ceea ce priveste toate aceste deseuri.

Iar cifrele nu inceteaza sa ne surprinda. In California, de exemplu, sunt cheltuite 41 de milioane de dolari in fiecare an, numai pentru a fi maturate toate aceste ramasite de la tigari.

Ba mai mult, resturile de tigara sunt daunatoare inclusiv pentru plante. Acestea impiedica dezvoltarea si cresterea acestora. Sunt studii care arata ca prezenta mucurilor de tigari in sol este responsabila cu reducerea culturilor de trifoi cu pana la 28%.

De unde acest obicei de a arunca pe jos mucuri de tigara?

Am putea spune ca vine din lipsa de educatie si responsabilitate.

Insa, am putea spune ca a fost incurajat si de reclama Marlboro care prezenta un barbat dur care arunca tigarile fumate in preerie. Asa ca nu ne mai mira faptul ca anual milioane de mucuri de tigari ajung in stomacurile pasarilor, testoaselor, pestilor si altor creaturi care le confunda cu hrana.

Insa, reclama Marlboro nu este singurul exemplu negativ, demn de blamat. Ci puterea exemplului este. Daca un copil isi vede parintii fumand, s-ar putea ca si el sa fie tentat sa adopte acest obicei. Iar daca ii vede aruncand pe jos mucuri de tigara, s-ar putea ca si asta sa-l determine sa adopte un comportament iresponsabil din acest punct de vedere.

Asa ca poate ar trebui sa fim atenti la mesajul pe care il transmitem generatiilor viitoare.

Mai mult decat atat…

In cazul in care nu aveai habar, atunci cand au loc initiative de curatare a plajelor, initiate de organizatii pentru protejarea mediului inconjurator, mucurile de tigara se numara printre deseurile adesea colectate. Insa, nu este deloc usor ca ele sa fie desprinse din gramezile de nisip sau dintre scoicile care impanzesc plaja.

Cateva solutii pentru rezolvarea acestei probleme de mediu:

  • Solutia ideala: renuntarea la fumat. Mai putin consum, mai putine mucuri de tigara aruncate la voia intamplarii.
  • Solutia firmelor producatoare de tutun: crearea unor filtre biodegradabile si amplasarea unor scrumiere pe toate strazile oraselor, astfel incat acestea sa fie adunate acolo.
Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *