Purtarea mastilor de protectie este un aspect necesar pentru protejarea sanatatii, mai ales in zonele aglomerate, precum piete, targuri, centrul oraselor, mijloacele de transport, centre comerciale si lista poate continua. Si desi suntem sustinatorii mijloacelor de protectie impotriva virusului Covid-19, nu suntem de acord cu faptul ca aceste masti de protectie au devenit noul mijloc de poluare a mediului inconjurator.
Si nu suntem singurii care au observat acest aspect. Organizatia neguvernamentala din Franta a atras atentia asupra faptului ca echipamentele de protectie reprezentate in special de masti si manusi ajung in Marea Mediterana si polueaza apele acesteia, ducand inevitabil la decesul vietuitoarelor care le confunda cu hrana.
Este aceesi poveste ca in cazul bucatilor de plastic aruncate neglijent de turisti. In cazul in care nu stiai, iti reamintim ca anual 8 milioane de tone de bucati de plastic ajung in apele oceanului.
Masti de protectie – de ce sunt o sursa de poluare atat de periculoasa pentru mediu?
Pentru ca nu pot fi reciclate. Desi ne-ar placea sa le putem colecta selectiv si recicla apoi, acestea din pacate nu intra in categoria unor astfel de deseuri.
Perioada de degradare este foarte mare, iar de cele mai multe ori intalnim aceste accesorii aruncate la voia intamplarii pe strazi si pe langa cosurile de gunoi.
Iar asta se intampla in ciuda avertizarilor din mass-media cu privire la faptul ca nu este deloc igienic sa aruncam mastile sau manusile folosite ca mijloc de protectie, fara sa le punem in ambalaje sigilate, deoarece acestea ar putea raspandi microbi.
Si este ingrijorator faptul ca inainte de sezonul estival, miliarde de masti si manusi din plastic au fost aruncate pe jos la nivel global, fara ca cineva sa ia masuri.
O poveste trista…
Mastile de protectie se dovedesc periculoase si pentru cei care intra in contact cu ele, fara sa-si dea seama. De exemplu, un copil, scapat de sub privirile grijulii ale parintilor, se juca intr-o zi pe trotuar. Numai ca printre castanele si frunzele colorate ale copacilor a gasit o masca purtata si aruncata la voia intamplarii de catre un trecator grabit si neglijent.
Fara sa stie ce pericol de imbolnavire reprezinta aceasta, a luat-o de pe jos si a continuat sa se joace cu ea, pana cand mama l-a avertizat asupra pericolului.
Din pacate, o astfel de poveste este mai comuna decat crezi.
Masti de protectie biodegradabile – sunt ele solutia?
Ar putea fi. Iar materialul ales pentru confectionarea lor sunt fibrele de lemn, care, pentru moment, si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste protejarea purtatorilor de infectarea cu noul virus.
Deocamdata, insa, aceste masti sunt doar in stadiul de proiect. La institutul de cercetare din Canada se fac progrese pentru astfel de initiative, in ideea combaterii acestui nou tip de poluare.
Disclaimer…
Pana cand vom avea niste solutii viabile, este recomandat sa vedem unde aruncam astfel de accesorii folosite.
Insa, ne dorim sa mentionam ca nu suntem de acord nici cu refolosirea mastilor de protectie, deoarece specialistii recomanda purtarea lor pentru cel mult 4 ore. Riscul de umezire este foarte mare, din cauza contactului direct cu fata, iar eficienta lor scade considerabil pe masura ce sunt purtate.
Asa ca nu ne ramane decat sa asteptam deocamdata.