De data aceasta o sa punem punctul pe J… J de la jucarii. Si vom vorbi despre impactul jucariilor asupra mediului inconjurator. Iar pentru cei care nu stiau, avem o veste trista: jucariile polueaza. Si polueaza mult.
Cat de tare polueaza jucariile?
Cele mai multe jucarii care sunt responsabile cu poluarea mediului inconjurator sunt cele confectionate din plastic. Iar asta pentru ca elibereaza toxine care pot polua apa si aerul. Ba mai mult, exista cercetari care arata ca aceste toxine se mentin in aer vreme de 1000 de ani sau chiar mai mult. Asa ca pot afecta lejer si generatiile viitoare.
Peste 80% din totalul deseurilor care se gasesc in ocean sunt reprezentate de plastic. Iar acest procent refuza sa scada de la an la an.
Si desi pot parea inofensive si dragalase, jucariile pentru copii contin o multime de substante periculoase pentru mediu, dar si pentru sanatatea celor care stau in preajma lor.
Printre „ingredientele” daunatoare amintim:
- Cadmiu – metal toxic care afecteaza inclusiv capacitatile de memorare si invatare ale celor mici
- Antinomiu – metal suspect de declansarea unor forme de cancer
- Ftalati – recunoscuti pentru aportul negativ asupra dezvoltarii fizice a copiilor
De ce se folosesc astfel de chimicale in jucarii? Ei bine, ele au rolul de a face plasticul mai flexibil. De asemenea, daca jucariile sunt vopsite, vorbim de cele mai multe ori despre un tip de vopsea cu un continut ridicat de plumb. Aceasta se dovedeste rezistenta la coroziune, dar este in acelasi timp usor de inhalat.
Sunt dovezi stiintifice care arata ca plumbul ataca sistemul nervos, in cazul celor mici avand impact asupra vorbirii, dar si asupra organelor interne.
Asa ca poate este bine sa citim atent eticheta jucariilor si sa ne dam seama ce contin, pentru a alege variante cat mai safe.
Jucariile cu baterii
Cand spunem jucarii cu baterii, spunem o poluare de 2 x ori mai mare decat in cazul celor clasice. Iar asta pentru ca, de cele mai multe ori, bateriile nu sunt predate centrelor de colectare. Ele sunt aruncate direct in cosul de gunoi, alaturi de alimente si alte deseuri.
Iar bateriile deja uzate, batute de soare sau lovite de alte materiale din groapa de gunoi, se scurg si dau voie sa patrunda in natura metale grele si chimicale. Printre cele mai periculoase se numara benzenul si dioxidul de carbon, recunoscute pentru faptul ca au efect cancerigen.
Iar in cazul in care este vorba de o cantitate mai mica de astfel de substante, ele pot provoca dereglari serioase ale sistemului nervos sau ale hormonilor.
Asa ca, desi ne place foarte mult sa le oferim cadou si sa vedem cum aduc zambete pe chipul celor mici, jucariile se dovedesc destul de neprietenoase cu sanatatea si mediul inconjurator.
Alternative pentru jucariile care polueaza
In cee ce priveste alternativele, jucariile eco sau cele confectionate din lemn sunt o solutie mai buna. De asemenea, poti alege inclusiv varianta de a recicla. Si in loc de plastic, poti incerca tu sa confectionezi jucarii pentru cei mici, folosind materiale vechi.
De exemplu, hainele pe care nu le mai porti, se pot transforma in niste ursuleti simpatici. Sau in niste papusi care sa-i incante pe cei mici.