Cat de mult polueaza un om obisnuit

Duci o viata de om obisnuit si ai impresia ca intreprinzi activitati obisnuite. Ai auzit de poluare, insa nu te consideri vinovat pentru aceasta. Sau cel putin, nu iti dai seama de impactul pe care activitatile tale zilnice il au asupra mediului inconjurator. Iar daca esti de acord cu aceasta afirmatie, da-ne voie sa-ti aratam cat de mult polueaza un om obisnuit, fara sa-si dea seama.

Cat de mult polueaza un om obisnuit – exemple banale dintr-o zi oarecare

1. Esti neglijent cu electronicele si electrocasnicele si le lasi mereu in priza

Este firesc ca pentru a functiona, aceste electrocasnice sa fie conectate la o sursa de alimentare. Insa, atunci cand ai incheiat procesul de folosire, este recomandat sa le scoti din priza. Sau sa opresti alimentarea prizei.

Printre cele mai des uitate in priza aparate electrocastice sau electronice se numara: incarcatoarele de la telefoanele mobile (scoti telefonul, dar uiti sa deconectezi si incarcatorul), masina de spalat (chiar si dupa ce a terminat ciclul de spalare aceasta ramane in priza), uscatorul de par (nu stiu de ce avem tendinta de a-l uita mereu in priza), epilatorul sau masina de barbierit (noroc ca in ultima vreme producatorii moderni au optat pentru dispozitive de acest tip care nu mai pot fi folosite atunci cand sunt conectate la priza), televizorul (la care ne uitam din ce in ce mai rar, dar care ramane conectat la priza in permanenta).

Ba mai mult, uneori nu suntem tentati doar sa lasam TV-ul conectat, ci sa-l lasam uitam si aprins. Si astfel, reprezinta un consum de enegie inutil. La fel se intampla si cu laptopul pe care uitam sa-l trecem in stare de sleep.

2. Lasi apa sa curga atunci cand te speli pe dinti

Apa, la fel ca celelalte resurse, este epuizabila. Pornind de la acest principiu, o putem opri atunci cand ne ocupam de periajul dintilor. Si o repornim din nou, cand reluam procesul de clatire. Acelasi lucru este valabil si la dus. Multe persoane sunt tentate sa lase apa sa curga, in timp ce fac dus. Inclusiv atunci cand vine vorba de sapunire.

3. Alegi programe de spalare care nu sunt economice & folosesti electrocasnice vechi

Iar aici, ne referim atat la masina de spalat vase, cat si la cea de rufe. Si odata cu acesta neglijenta ce poate parea inofensiva, creste atat consumul de apa, cat si de energie electrica.

De asemenea, mare atentie la electrocasnicele vechi! Ele se numara printre cele care determina cel mai mare consum. Este, practic, acelasi principiu ca in cazul masinilor care au o vechime de peste 15 ani si care emit CO2 intr-o proportie mai mare decat cele noi. Insa, in cazul electrocasnicelor nu vorbim despre emsii, ci despre risipa prin consumul resurselor precum apa si energie electrica.

4. Arunci gunoiul la voia intamplarii…

Si nu ne referim aici la faptul ca il arunci pe strada, ci pur si simplu de lipsa de preocupare pentru reciclare. Si suntem siguri ca daca arunci o simpla privire in locuinta ta, o sa gasesti o multime de articole care ar putea fi colectate selectiv pentru ca apoi sa fie reciclate: baterii, becuri arse, bucati de carton, hartie…

Important este sa-ti faci timp pentru asta.

Si acum ca ai citit toate acestea, speram doar sa nu lasi lucrurile asa. Sa iei masuri. Sa corectezi, sa ajustezi, sa faci o schimbare.

Si te incurajam sa faci asta pentru sanatatea mediului inconjurator si pentru sanatatea ta.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published.