Poluarea oceanelor

Poluarea oceanelor – un fenomen care are nevoie de atentia noastra 

Ne-am hotarat sa redactam acest material, pornind de la o serie de previziuni sumbre privind poluarea in oceane.

Cu parere de rau, statisticile arata ca pana in anul 2050 (stiu, o sa spui ca mai este mult pana atunci, insa ai vazut cat de repede trece timpul…), in apele oceanului planetar va exista mai mult plastic decat peste. Iar asta este ingrijorator… revoltator… trist… dar nu si imposibil de combatut.

Asa ca ne dorim sa-ti atragem atentia cu privire la acest lucru.

Mai mult decat atat, previziunile sumbre merg mai departe de atat. Sunt cercetatori care spun ca fiecare metru de plaja va fi acoperit de kilograme de plastic…

Poluarea in oceane – ce stim cu certitudine pana in prezent

Pana in prezent stim foarte bine ca situatia nu este deloc roz. Odata cu furtunile si tornadele de sezon, la malul oceanelor sunt aduse tone de plastic. Iar turistii se arata oripilati de faptul ca paradisul de odinioara este acum o mare insula de plastic.

Insa, pana la urma, omul in sine este vinovat pentru ce se intampla. Noi oamenii suntem cei care debarasam iresponsabil gunoiul in ape si ajungem la ceea ce se numeste poluarea in oceane.

In plus, plasticul are o degradare foarte lenta, ceea ce inseamna ca daca asteptam sa dispara pur si simplu nu este deloc o solutie…

Poluarea in oceane – consecinte drastice

1. Distrugerea paradisului natural. Turistii se declara nemultumiti de plasticul care ruineaza plajele. Insa, in acelasi timp, proprietarii hotelurilor spun ca sunt neputincioasi in fata unui fenomen cu o amploare atat de mare. Organizatiile pentru mediu sunt singurele care lupta cu inversunare impotriva acestui fenomen. Iar odata cu poluarea de pe plaja, vorbim si despre disparitia unor specii de plante care sunt pur si simplu sufocate sau acoperite de gunoaie.

2. Disparitia animalelor acvatice. Din cauza ca inghit bucati de plastic, pestii, testoasele si alte animale acvatice se imbolnavesc si mor. Chiar in anii trecuti circulau in mediul online si presa imagini devastatoare cu balene si delfini care au esuat pe malul oceanului din cauza cantitatii de plastic pe care au inghitit-o.

Iar asta se intampla pentru ca de cele mai multe ori, deseurile sunt confundate cu hrana si ajung usor in stomacul vietatilor marine.

3. Afectarea sanatatii – oceanele sunt responsabile cu reglarea climei si a nivelului de oxigen. Totodata, vietatile marine sunt o importanta sursa de hrana si pentru crearea medicamentelor, datorita proprietatilor bune. Asa ca este imperativ sa veghem atent asupra lor.

4. Consecinte economice – daca prin poluare distrugem turismul din jurul oceanelor, mii de oameni isi vor pierde locul de munca sau afacerile in care au investit intreaga viata. Fiind vorba in special de locuitorii unor insule izolate, acesti oameni nu alte modaliti de castigare a traiului, in afara de pescuit si turism.

Acestea fiind zise, nu ne mai ramane decat iti recomandam sa urmaresti indeaproape statisticile privind gradul de poluare al oceanelor. Si ori de cate ori ai ocazia sa mergi la plaja, sa fii cat mai atent/a la depozitarea deseurilor.

Iar daca de exemplu alegi sa te bucuri de o bautura racoritoare, servita intr-o sticla, o idee buna este ca dupa ce o termini sa o trimiti catre un centru de colectare separata a deseurilor. Sau sa o pastrezi intr-un loc sigur pana se strang mai multe astfel de sticle care pot fi reciclate.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *