Un subiect pe care il vei intalni foarte des abordat pe blogul nostru este cel al nivelului de poluare in Romania. Iar asta din cauza faptului ca cifrele nu sunt deloc de partea ecologistilor sau a celor care incearca, pe cat posibil, sa aiba un stil de viata mai sanatos.
Iar accentul il punem, de aceasta data, tot pe cauze.
Sunt foarte multe cauze care contribuie la mentinerea unui nivel de poluare ridicat. Asa ca este firesc sa urmarim indeaproape subiectul si sa incercam sa atragem cat mai mult atentia asupra sa, in speranta ca vom reusit sa influentam in bine comportamentele.
Top cauze ale unui nivel ridicat de poluare in Romania:
- Spatiile verzi care exista… dar doar pe hartie. In fiecare an cu alegeri locale, candidatii la primarie promit spatii verzi. Dar trec 4 ani, trec 8, trec 12 si copacii nu se vai vad de betoane. Iar asta inseamna, pe langa dezamagirea copiilor si batranilor care nu au unde sa-si petreaca timpul, si un aer tot mai poluat din cauza lipsei de oxigen (care provine de la copaci).
Interesant de retinut: un om obisnuit are nevoie de 7-8 litri de oxigen in fiecare minut pentru a putea respira. Iar asta inseamna in jur de 11 000 de litri de aer pe zi.
Un copac produce in jur de 92 de litri de oxigen pe zi, ceea ce inseamna ca un om ar avea nevoie de aproape 120 de copaci pentru a-si atinge necesarul…
Astfel, daca limitam spatiile verzi care ne aduc oxigen si continuam sa despadurim, la un moment dat, copiii copiilor nostri s-ar putea sa nu mai poata respira. Iar asta nu este altceva decat o consecinta drastica a nivelului de poluare in Romania.
- Mijlocul preferat de transport al romanilor: masina personala. Si ne incapatanam sa o luam cu noi oriunde mergem, chiar daca distantele sunt scurte. Ba mai mult, romanii nu isi impart masina, nici macar atunci cand pleaca spre serviciu. Sunt atat de comozi, incat fenomenul de ride sharing este inca intr-o faza incipienta in tara noastra.
- Gunoaiele sunt aruncate la voia intamplarii. Oamenii nu tin cont de faptul ca exista modalitati de a colecta selectiv deseurile, in ideea de a le recicla apoi. Ei prefera comoditatea de a arunca in aceeasi groapa si alimentele, si electrocasnicele vechi, si hartia, si sticla… si tot.
- Activitatea intensa de pe santiere. Iar pentru a ne convinge de cat de mult praf genereaza, este suficient sa facem o plimbare pe langa mormanele de moloz, ciment si lucrari dezlantuite. Iar statisticile arata ca in toate orasele din Romania se construieste intens.
- Strazile nespalate se dovedesc si ele o sursa majora de praf. Si pentru ca in ultimii ani vremea a fost tot mai uscata, iar cantitatea de ploi redusa, strazile au devenit tot mai murdare. Si nu, nu este suficient sa le maturam… Trebuie sa le spalam.
- Lipsa educatiei. Poate ca aceasta este cauza numarul unu care face din Romania unul dintre cele mai poluate state. Ideea unui stil de viata ecologist este studiat prea putin in scoala generala si liceu, cu exceptia celor care intentioneaza sa adopte o cariera in acest domeniu. Iar oamenii nu au habar cum sa se comporte in astfel de situatii.