Farfurii si pahare din plastic de unica folosinta

De ce sa renuntam la folosirea lor?

Faptul ca romanii sunt foarte comozi atunci cand vine vorba de aruncarea deseurilor nu mai este o surpriza pentru nimeni. Iar asta se cunoaste din gradul ridicat de poluare si din faptul ca pentru noi anumite obiecte din plastic sunt prezente la toate evenimentele importante. Daca nu ti-ai dat seama la ce ne referim mai exact, da-ne voie sa-ti reamintim: farfurii si pahare din plastic de unica folosinta.

Unde intalnim farfuriile din plastic de unica folosinta si de ce sunt romanii atat de entuziasmati de folosirea acestor produse?

  • La majoritatea evenimentelor precum nunti, aniversari, botezuri, cununii.
  • In cazul tuturor firmelor de catering care fac livrari.
  • La evenimentele corporate.
  • In unele cofetarii si restaurante.
  • In majoritatea cafenelelor 2 go.

Si nu putem nega faptul ca sunt alese pentru ca sunt usor de transportat, iar dupa o singura folosire pot fi aruncate la gunoi. In plus, investitia in astfel de produse nu este foarte mare.

Iar daca ne gandim la refolosire, sunt foarte putine persoane care aleg sa refoloseasca farfuriile, paharele sau tacamurile de unica folosinta.

Ce spune Uniunea Europeana despre acest aspect?

Uniunea Europeana a promis ca din 2021 farfuriile, paharele si tacamurile de unica vor fi istorie. Iar asta din cauza insulelor de plastic care s-au format la nivelul oceanului planetar si a mormanelor de gunoaie aruncate iresponsabil fara a pasa cuiva de reciclarea colectiva.

Odata cu acest lucru, tot interzise vor fi si paiele din plastic, alaturi de betisoarele de urechi – la fel de daunatoare pentru mediul inconjurator.

Pahare si farfurii din plastic – ce spun statisticile

Inainte de initiativa Uniunii Europene din 2019, mai bine de 40% dintre produsele de plastic din tara noastra erau reprezentate de ambalaje de unica folosinta.

Dezavantajul: acestea sunt folosite timp de cateva minute si apoi lasate la voia intamplarii pentru zeci de ani.

Astfel, din cauza procesului de degradare foarte lent, reprezentantii U.E. au decis sa limiteze si chiar sa interzica folosirea unei astfel de vesele confectionate din plastic.

Drept urmare, ce ramane de facut?

  • Folosirea unor pahare si farfurii din plastic biodegradabile. Acestea sunt realizate din plante si exista o multime astfel de modele in tara noastra. Iar apelarea la caserole, tavi, pungi sau chiar tacamuri bio serveste aceluiasi rol si vine cu avantajul ca este ceva mai prietenoasa cu mediul inconjurator.
  • Sau pur si simplu folosirea veselei normale…

Desi, in acest caz suntem pe punctul de a naste o noua dezbatere: vesela normala, folosita de oaspetii la un eveniment precum o nunta, nu poate fi „luata la pachet”, un obicei inca destul de comun in randul invitatilor.

Dincolo de asta, se consuma cantitati impresionante de apa atunci cand vine vorba de spalarea vaselor din ceramica, sticla sau portelan. Iar apa este o alta resursa pretioasa si, din pacate, epuizabila.

Asa ca o solutie ecologica recomandata este sa fim atenti si la consumul sau.

  • Tot din categoria alternative, discutam si despre o initiativa recenta a unui lant de cafenele care vinde produse la pachet (coffee 2 go).

Aceasta a ales ca in loc de clasicele paie din plastic, care reprezinta o sursa de poluare masiva, sa opteze pentru modele confectionate din zahar.

Asadar, in loc sa primesti zaharul la pliculet, poti alege un pai din zahar care se topeste dupa o anumita perioada in bautura ta preferata, calda sau rece.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published.