Becurile economice

Becuri economice – de ce este bine sa le alegem in defavoarea celor clasice?

Sa facem lumina! Si sa vorbim despre becuri economice – din perspectiva faptului ca sunt o alternativa buna pentru mediul inconjurator. Si desi acest fapt a fost destul de intens promovat in mass-media si online, sunt totusi persoane care prefera sa cumpere becuri ieftine.

Si da, exista modele chiar si la 1 leu care se dovedesc o investitie nu tocmai buna pentru mediul inconjurator… si nici pentru bugetul personal sau al familiei. Iar in acest material o sa-ti explicam de ce.

Cateva aspecte despre becuri, in general:

In primul rand, sa vedem de cate feluri sunt becurile pe care le folosim in caminele noastre:

• incandescente – o alegere destul de populara, mai ales in locuintele moderne

• becuri pe baza de halogen

• fluorescente

• economice

• LED – denumire care vine de la Light Emitting Diode

Iar dintre toate modelele enumerate mai sus, cele economice si cele pe baza de LED se dovedesc cele mai bune alternative.

Alegerea noastra categorica sunt insa becurile economice care vin cu urmatoarele avantaje:

Eficienta de iluminare – in cazul in care nu stiai, becurile economice sunt capabile sa furnizeze aceeasi cantitate de lumina precum becurile incandescente.

De exemplu, un bec economic de 20 W produce aceeasi lumina precum un bec incasdencent de 100 W.

Lumina placuta si usor de adaptat in orice incapere – indiferent daca preferi lumina calda, rece sau naturala, becurile economice o pot oferi.

Consum redus – ok, o sa spui poate ca platesti mai mult pentru aceste becuri economice. Insa, la final, vei vedea ca ele se dovedesc mai rezistente decat un bec ieftin si, astfel, nu vei fi nevoit sa le schimbi atat de des.

Pe langa asta, ele consuma mai putina energie electrica. Iar in cazul unui apartament cu 3 camere, in care se gasesc doar becuri economice (inclusiv in cazul veiozelor si lampilor), diferenta va fi considerabila.

Versatilitate – dincolo de culoarea becurilor economice (de care iti poti da seama de pe ambalaj), tine cont de faptul ca acestea pot fi folosite atat pentru exterior, cat si pentru interior.

Asa ca daca ai o gradina si vrei sa beneficiezi de o alegere economica si acolo, nu ezita sa cumperi un astfel de bec.

Studiu de caz – becuri economice si statistici interesante

In cazul in care nu stiai, au fost studii realizate si ele arata ca daca 20 milioane de case ar utiliza fiecare cate un bec economic de 20 W, in locul celor clasice, incandescente, cu putere de 100 W, la nivelul mediului inconjurator ar avea loc urmatoarele schimbari (in bine):
 
• pot fi economisiti pana la 1,6 miliarde kWh de energie, ceea ce echivaleaza cu 400.000 tone titei
• emisiile CO2 pot fi reduse cu pana la 800.000 tone, ceea ce echivaleaza cu 40 milioane copaci taiati

Impresionant, nu?

Noi zicem ca da.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca un astfel de bec inseamna 1000 de ore de lumina.

Avand in vedere faptul ca un om obisnuit, care urmeaza o forma de invatamant sau are un loc de munca nu petrece mai mult de 10 ore / zi acasa, iti poti da seama ca un bec economic merita investitia pe deplin.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *