Poluarea aerului 2020 – problema marilor aglomerari urbane

Suntem un centru de colectare selectiva a deseurilor si incurajam reciclarea. Insa, dincolo de toate acestea, militam pentru un stil de viata sanatos si o preocupare permanenta pentru tot ce inseamna natura. Iar printre activitatile care ar trebui sa ingrijoreze orice ecologist, este gradul ridicat de poluare cauzat de masinile din marile aglomerari urbane. Iar daca nu ne credeti pe cuvant, vrem sa abordam mai pe larg acest subiect referitor la poluarea aerului.

Cat de ridicata este poluarea aerului in Uniunea Europeana?

Transportul rutier reprezenta in 2019 30% din totalul de emisii de CO2, nu doar in Romania, ci in Uniunea Europeana. Si, conform specialistilor, estimarile pentru viitor sunt destul de sumbre. Desi masinile electrice capata teren tot mai mare, lipsa statiilor de incarcare si a educatiei cu privire la beneficiile acestora fac ca ele sa nu fie inca suficient de apreciate si cumparate in intreaga Europa.

Acest aspect a determinat Uniunea Europeana sa fixeze drept obiectiv reducerea emisiilor cauzate de CO2 cu pana la 60%, pana in 2050, fata de nivelul din 1990. Iar speranta solutionarii acestui aspect consta in solutii mai mult sau mai putin costisitoare.

Iar daca ne intrebam cine polueaza cel mai mult, raspunsul este unul destul de usor de intuit: masinile particulare. De exemplu, ele emiteau, in 2019, 60,7% din totalul de CO2 la nivel european.

Consecintele gradului ridicat de poluare a aerului

Faptul ca masinile polueaza nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni. Insa, in ciuda acestui fapt, ingrijorator este orasele noastre tind sa devina tot mai aglomerate. Si odata cu poluarea aerului, ajungem sa ne confruntam cu urmatoarele tipuri de probleme:

  • Afectiuni respiratorii, din cauza unui aer mult prea „inecat” in emisii
  • Cantitati ingrijoratoare de praf – probabil ati observat cat de murdare au devenit ferestrele caselor noastre, de cand poluarea aerului este in crestere…
  • Un mediu care se degradeaza treptat, dar sigur, chiar sub ochii nostri.

Tineri aleg masina personala… de ce?

Statistic vorbind, tinerii prefera sa circule cu masina personala si cauta sa intre in posesia unui automobil propriu, inainte de a implini 25 de ani. Astfel, intr-o familie cu o situatie economica medie, exista de cele mai multe ori doua masini, fiecare condusa de cate un reprezentant al celor doua generatii: parinte si copil sau bunic si parinte.

Si desi deplasarea cu automobilul reprezinta o activitate confortabila, este ingrijorator faptul ca o masina personala transporta in medie doar 1,7 persoane in Europa.

Si se intampla acest lucru pentru ca s-a promovat intens ideea potrivit careia este cool sa ai o masina doar a ta, de preferat apartinand unui brand de renume. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca masina iti ofera posibilitatea sa calatoresti pe distante lungi.

Insa, in oras, este oare necesar sa scoatem masina din parcare, chiar si atunci cand mergem pana la prietenul care sta la 3 strazi distanta?

Ei bine, da. Tot statistic vorbind, romanii asa prefera. Chiar daca distanta e scurta, comoditatea este mare, iar sedentarismul isi pune amprenta asupra acestei decizii. Si astfel ajungem sa respiram greoi un aer foarte murdar.

Autobuzele, in schimb, reprezinta o alternativa mai curata, datorita faptului ca ofera posibilitatea de a transporta simultan mai multi pasageri care se indreapta spre aceeasi directie.

Poluarea aerului – ce solutii de combatere a ei exista?

1. Folosirea mijloacelor de transport in comun – autobuze, tramvaie, metro, troleibuze. De cele mai multe ori biletele de la transportul in comun se dovedesc mai putin costisitoare decat combustibilul pe care il folosim pentru a ne pune autovehiculul propriu in miscare.

2. Alegerea unor masini mai putin poluante. – stim foarte bine ca o masina veche, second-hand, este mai putin costisitoare. Insa si gradul de poluare al acesteia este de cele mai multe ori mai mare.

3. Mersul pe jos – care sustine in acelasi timp nu doar sanatatea mediului inconjurator, ci si pe cea proprie.

4. O bicicleta sau o trotineta electrica – nu consuma niciun fel de combustibil si este foarte cool de folosit. Ne ajuta sa ne strecuram in trafic si sa ne bucuram de miscare. Un capitol mai putin placut in acest caz este cel legat de lipsa pistelor, fapt care face din plimbarile cu bicicleta sau trotineta o adevarata aventura.

5. Masinile electrice – sunt viitorul in materie de combatere a poluarii. Iar in achizitionarea lor primim adesea si un sprijin din partea statului, sub forma unei prime. Insa, deocamdata, o problema reala este lipsa statiilor de incarcare a vehiculelor electrice.

Acestea fiind zise, ne dorim ca in viitor sa respiram un aer mai curat! Ori de cate ori va ganditi sa puneti cheia in contact si sa plecati la drum, intreabati-va: este oare necesar sa luam masina?

Daca raspunsul este NU, atunci optati pentru o varianta eco-friendly precum cele de mai sus, iar mediul inconjurator va va fi recunoscator.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published.