Masinile electrice – viitorul in lumea automobilelor

Cu totii am auzit discutandu-se aprins despre masini electrice. “Ele sunt viitorul!” – este adesea o asociere de cuvinte pe care o primim. Insa, daca multi dintre noi suntem constienti de acest aspect, de ce nu suntem cu totii interesati de a achizitiona astfel de masini? Raspunsul la aceasta intrebare, impreuna cu cateva amanunte interesante despre aceste vehicule gasiti in randurile ce urmeaza.

Cateva aspecte despre masinile electrice

4Popularitatea masinilor electrice a crescut. Numai in primele luni ale lui 2020, vanzarile au inregistrat o crestere de 27%.

Insa, nu suntem pregatiti sa le integram in totalitate in trafic din cauza unor probleme de ordin economic. De cele mai multe ori, acestea sunt mult mai costisitoare decat masinile second-hand. Iar tinerii, desi au avut tangenta cu educatia economica, prefera sa cumpere masini de brand, la mana a doua. Dincolo de asta, lipsa surselor de alimentare din orase este o problema care descurajeaza foarte multi romani. Si asta se intampla in ciuda faptului ca exista programe de guvernare care ofera o parte din banii necesari unei astfel de achizitii.

Un alt aspect care limiteaza masinile electrice este numarul redus de kilometri pe care acestea il pot parcuge cu o singura incarcare. De regula, acesta este undeva la 300 de km.

Dincolo de asta, reticenta privind masinile electrice vine si de la faptul ca nu exista o diversitate la fel de mare precum in cazul celor a caror alimentare se realizeaza pe benzina sau motorina. Cu toate astea, domeniul masinilor electrice este si el destul de vast. Si depinde de tipul de alimentare al fiecareia.

Vorbim, astfel, despre masini electrice:

  • Cu baterii
  • Incarcatoare
  • Curent alternativ
  • Curent continuu
  • Recuperare
  • Hibride

Principalele avantaje ale masinilor 100% electrice

Nu polueaza. Lipsa emisiilor de CO2 este argumentul suprem care ne-a facut sa abordam acest subiect. Si sa incurajam pe cat posibil o astfel de achizitie „curata” si de „viitor”. O masina electrica este un model care satisface necesitatea de deplasare rapida de la o destinatie la alta, fara a polua atmosfera.

Sunt o investitie de durata. Chiar daca sunt persoane care spun ca bateriile s-ar putea uza sau ca incarcarea zilnica este un aspect daunator, statisticile au demonstrat exact contrariul. Masinile electrice sunt concepute ca sa reziste testului dat de timp.

Economii substantiale de bani. Dincolo de faptul ca ajutam mediul inconjurator, o motorizare electrica reprezinta un ajutor financiar deoarece elimina investitia in carburant.

De exemplu, un simplu calcul arata ca daca mergem cu masina personala, alimentata cu benzina, la job, in fiecare zi, ajungem sa cheltuim sume importante, chiar si la un consum de 7l / 100 km. Pe cand pretul kwh-ului este mult mai mic. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca exista (inca) statii de alimentare electrica ce ofera gratuit o incarcare pe zi.

Scutirea impozitului anual. Un alt avantaj al masinilor electrice este ca anual nu trebuie sa platesti impozitul impus in mod normal de lege. Iar noi zicem ca reprezinta o motivatie in plus pentru a opta pentru un asemenea vehicul.

Zgomot redus. Pentru noi este o veste buna, insa pentru impatimitii sunetului clasic al motorului pe baza de motorina sau benzina, s-ar putea sa nu sune chiar asa de grozav. Cu toate astea, sunt multi soferi care prefera linistea deplina si au parte de acest avantaj datorita masinilor electrice al caror zgomot este aproape inexistent.

Incarcare mai rapida. Pe langa faptul ca se fac eforturi in impanzirea tarii noastre cu statii de alimentare electrica, sunt branduri de masini electrice care cauta sa reduca si timpul de reincarcare al vehiculelor scoase pe piata.

Asteptam cu nerabdare progresul din acest domeniu, avand in vedere faptul ca in momentul de fata nu prea poti parasi statia de incarcare mai devreme de 30 de minute. Iar in 30 de minute nu se realizeaza o incarcare deplina. Desigur, acest lucru presupune o planificare atenta a calatoriei.

A cumpara sau a nu cumpara masini electrice second hand?

Aceasta este intrebarea. Avand in vedere pretul mai piperat al acestor vehicule (sunt diferente de peste 10 000 de Euro intre modele electrice si cele clasice), intelegem o astfel de intrebare frecventa. Insa, ramanem reticenti la a da raspunsul.

Chiar daca o masina second hand are acelasi impact bun asupra mediului inconjurator, din punct de vedere al condusului va recomandam sa fiti atenti. Verificati istoricul masinii si asigurati-va ca a fost corespunzator intretinuta. De asemenea, antecedentele in trafic ale soferului reprezinta un aspect foarte important!

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *