Poluare orase – poluarea in timpul iernii

Daca discutam despre poluarea in orase, realizam ca aceasta este o problema frecventa la nivel mondial. Statistici arata ca aerul poluat din interior cauzeaza mai multe decese decat accidentele de masina.

Daca discutam despre exterior, lucrurile nu stau foarte bine nici aici, poluarea exterioara avand si ea un rol important in determinarea calitatii aerului.

De asemenea, in anotimpul rece, calitatea aerului scade, acest lucru fiind mai greu de detectat cu ochiul liber. Daca vara un nor de gaze si praf poate fi usor vizibil, iarna lucrurile nu stau chiar asa, ceata ascunzand adesea acest fenomen.

Poluarea in orase iarna – calitatea aerului in acest anotimp

Sa intelegem mai bine de ce aerul are o calitate mai scazuta iarna. Motivul care determina acest fenomen este explicat de faptul ca aerul rece este mai dens, avand mai putin spatiu intre moleculele sale.

Cand temperatura este joasa, straturi de aer rece se formeaza, acestea determinand, in acelasi timp, aerul cald sa urce. Odata urcat deasupra aerului rece, aerul cald se poate comporta precum un capac / sigiliu care forteaza fumul si gazele sa ramana jos. Acestor poluanti le este, astfel, mai greu sa se disperseze in aer.

Ne putem deci gandi la aerul cald ca la o patura care opreste poluantii in a urca in atmosfera, acestia ramanand in aerul rece de la sol. Totodata, aerul cald impiedica poluantii in a se deplasa prea departe.

Cum ne afecteaza obiceiurile din timpul iernii calitatea aerului

Poluarea in orase iarna mai este realizata de cateva obiceiuri pe care omenirea le are in acest anotimp.

Iata cateva:

Dezghetarea masinilor

Atunci cand dorim sa circulam iarna, trebuie mai intai sa dezghetam masina. Acest proces implica adesea pornirea masinii si indepartarea ghetii / zapezii in timp ce motorul este pornit.

Intreaga procedura poate dura 20 de minute sau mai mult. In acest timp, motorul pornit elimina noxe pe care in timpul verii nu le-ar elimina, procedura de dezghetare a masinilor nefiind necesara.

Poluarea cauzata de termocentrale

Iarna, pentru a mentine locuintele cetatenilor calde, termocentralele functioneaza mult mai mult decat vara. Acest lucru duce la un consum ridicat de gaze, electricitate si combustibili fosili.

De asemenea, acestia sunt unii dintre factorii care duc la poluarea aerului interior. In perioada iernii, populatia are tendinta de a sta mai mult in interior. Fara o aerisire constanta, aerul din interior devine si el mai poluat.

Poluarea aerului poate varia

Desi este obisnuit ca aerul sa aiba o calitate mai scazuta iarna, exista si cateva exceptii. Spre exemplu, atunci cand o furtuna are loc, aceasta curata aerul.

Totodata, in unele zone, iarna nu este foarte rece si zapada nu este prezenta. In locul acesteia avem, in schimb, parte de vreme ploioasa. In acest caz, poluarea in orase in timpul iernii nu este atat de mare.

In acest moment, schimbarile climatice subtiaza linia care delimiteaza anotimpurile. Astfel ca, in esenta, poluarea este mai mare in perioadele mai reci ale anului.

Exista mai multi factori care pot creste sau scadea nivelul de poluare de-a lungul anului. Chiar si presiunea atmosferica poate influenta acest aspect. Drept urmare, stabilirea exacta a impactului pe care o are vremea rece nu poate fi realizata.

Cu toate astea, cercetarile indica mai degraba faptul ca iarna exista o tendinta de crestere a nivelului de poluare, cel putin in ceea ce priveste calitatea aerului.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *