Suprapopularea planetei

Suprapopularea planetei este atribuita in principal faptului ca oamenii, in zilele noastre, traiesc mai mult si au o rata de natalitate mai mare. In unele cazuri, suprapopularea unei regiuni este rezultatul unei migrari in masa.

Suprapopularea planetei – cateva statistici

  • Populatia lumii a crescut cu aproximativ un miliard de oameni in ultimii 12 ani
  • Este de asteptat ca populatia lumii sa ajunga la 8.6 miliarde in 2030, 9.8 miliarde in 2050 si 11.2 miliarde in 2100
  • In lume, 50.4% din populatie este reprezentata de barbati, iar 49.6% de femei
  • Populatia globala era de sase miliarde de oameni in anul 1999 si de sapte miliarde in 2011. In noiembrie 2020, aceasta este de 7.8 miliarde.
  • In fiecare secunda, se nasc in medie 4.2 oameni si mor aproximativ 1.8.

Efectele suprapopularii asupra mediului

Legatura dintre suprapopularea planetei si impactul acestuia asupra mediului este adesea corelata. Iata cateva din provocarile principale pe care intalnim:

Reducerea biodiversitatii

De-a lungul timpului, oamenii au intreprins diverse activitati precum extragerea mineralelor din pamant, vanatul animalelor, etc. Aceste actiuni au dus la tulburarea echilibrului ecologic si reducerea biodiversitatii.

Defrisari

Pe masura ce populatia s-a inmultit, nevoia pentru resurse de lemn a crescut si ea. La inceputurile omenirii, lemnul servea doar ca sursa de caldura si material de constructii.

Totusi, in zilele noastre, datorita progresului tehnologic, are tot felul de intrebuintari precum realizarea de mobilier, obiecte decorative, hartie, etc.

Degradarea mediului

Schimbarile climatice sunt destul de periculoase. Acestea au aparut ca o consecinta a actiunilor realizate de om.

Utilizarea in exces a gazelor naturale, petrolului si a carbunelui are efecte grave asupra mediului nostru.

Cresterea numarului de vehicule si a industriei au alterat calitatea aerului din cauza emisiilor de dioxid de carbon eliberate in atmosfera. Efectele vizibile ale acestor actiuni sunt cresterea nivelului marii si topirea calotelor de gheata.

De asemenea, utilizarea excesiva a ingrasemintelor are ca efect secundar exploatarea suplimentara a resursele de apa si pamant. Acestea duc la eroziuni ale solului si degradarea treptata a acestuia.

Suprapopularea planetei – solutii

Familii cu un singur copil

In fiecare zi se nasc sute de mii de oameni. Aceasta rata de natalitate nu este una sustenabila pentru planeta. Cresterea va trebui sa inceteze la un moment dat, iar una dintre caile recomandate de experti este ca familiile sa aiba un singur copil.

Educatia sexuala

Educatia sexuala pentru copii este esentiala. Majoritatea parintilor se sfiesc sa vorbeasca cu copiii lor despre asta. Iar acest lucru are precum consecinta niste adolsescenti care nu stiu prea multe despre sex si vor cauta aceasta in formatie adesea in locuri nepotrivite. 

Suresele alese de ei nu ofera suficienta informatie despre lucruri precum metodele de contraceptie. Este, deci, important ca parintii sa renunte la rusine si sa vorbeasca deschis, intr-o maniera informativa cu copiii lor despre asta.

Suprapopularea planetei este o problema serioasa cu care omenirea va ajunge sa se confrunte in urmatoarele decade.

De aceea, este important sa fim informati in ceea ce priveste acest aspect si sa luam decizii inca de pe acum pentru a asigura un viitor in care urmasii nostrii sa aiba si ei dreptul la o familie.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *