Centrale pe carbuni – Romania si Europa

Centrale pe carbuni – sursa de poluare masiva in Romania si Europa

In cazul in care nu stiai, Romania este al doilea cel mai mare poluant din Europa, din cauza numarului de centrale pe carbuni. Si nu o spunem noi, o spune un raport HEAL (Health and Environment Alliance). Alaturi de romani, si polonezii stau destul de rau la acest capitol, centralele pe baza de carbuni continuand sa fie active si in tara lor.

La o prima privire am putea spune ca acestea sunt ramasitele unui sistem comunist care si-a lasat adanc amprenta asupra societatii.  

Centrale pe carbuni – de ce polueaza atat de tare?

Din cauza faptului ca aceste constructii sunt vechi si nu au fost adaptate nici in anul 2020 la normele de mediu. Ba mai mult, ele pot fi considerate depasite tehnic, desi cercetarile stiintifice din domeniu indica o multime de alte metode eficiente de a produce energie electrica.  

Prin intermediul cosurilor lor, centralele elibereaza in aer substante daunatoare sanatatii.

Conform datelor, mai bine de 80-90% din populatia care locuieste in mediul urban, in Europa, este expusa zilnic la niveluri de pulberi in suspensie si ozon. Iar aceste valori sunt mai mari decat cele permise de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Si ne referim aici la Centralele de la Turceni, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Isalnita si Mintia.

Bilantul imbolnavirilor cauzate de poluarea aerului

Poluarea aerului este asociata cu afectiuni respiratorii grave si probleme cardiovasculare. Iar impactul lor este atat de mare, incat expertii le-au denumit „ucigasul invizibil”.

Astfel, prin eliberarea de pulberi in suspensie, oxizi de azot si dioxid de sulf, centralele pe carbuni sunt responsabile de peste 3900 de cazuri de moarte prematura in fiecare an, peste 8000 de cazuri de bronsita in randul copiilor si alte mii de afectiuni cronice care impovareaza sistemul medical romanesc.

Intoxicarea cu aceste substante se realizeaza fie direct, prin aerul poluat pe care suntem nevoiti sa-l respiram, fie indirect prin alimente si apa. Asa se explica de ce fructele si legumele pe care le consumam nu mai au aceeasi valoare nutriva ca odinioara. Acelasi lucru este valabil si pentru lactate sau carne.

Daca stim ca sunt atat de daunatoare, de ce insistam sa mentinem active centralele pe baza de carbuni?

Pentru ca in termeni economici, arderea unor resurse precum carbunii inseamna bani. Miliarde de euro ajung in fiecare an la bugetul de stat (si nu numai).

Centralele pe baza de carbune sunt responsabile cu mare parte din productia de energie electrica pe care o consumam in sectorul public si privat.

Insa, chiar si asa, costurile generate de concediile medicale si de actiunile de vindecare sau ingrijire a celor care se imbolnavesc din cauza poluarii sunt mai mari decat profitul generat.

Si desi au alternative viabile pentru reducerea acestui fenomen, autoritatile din tara noastra si chiar din Europa prefera sa inchida ochii si sa ignore pe deplin fenomenul.

Acestea fiind zise, ce ramane de facut?

Nu putem sigila ferestrele. Nu putem fereca usile. Nu ne putem opri din a ne lasa copiii sau nepotii sa se joace afara.

Dar putem face petitii si putem cere Ministerului sa ia masuri.

O voce nu este de ajuns. Dar mai multe au puterea de a schimba lucrurile.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *