Indiferent dacă faci acest lucru o dată pe an sau mai rar, cu siguranță există un moment în care iei toate hainele din dulapurile tale și le organizezi. Suntem aici să îți prezentăm toate opțiunile disponibile, de la containerele de colectare plasate de autorități pe străzi, până la hipermarketurile care oferă servicii de reciclare a hainelor.
La nivel global, aproximativ 11 milioane de tone de textile devin deșeuri anual și ajung la depozite de gunoi. Perioada de descompunere a acestor textile variază în funcție de material, de la câteva săptămâni la câteva decenii. Pe măsură ce se descompun, textilele din lână, ca exemplu, eliberează metan, un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon.
Într-o notă mai optimistă, există modalități mai prietenoase cu mediul și mai ușoare de a renunța la hainele vechi, în loc să le arunci. Diverse companii, instituții guvernamentale și organizații neguvernamentale pun la dispoziție containere speciale unde poți să depui hainele. Acestea sunt ulterior sortate, curățate și donate persoanelor nevoiașe.
Containerele pentru reciclarea hainelor plasate de autorități În București, Primăria
Sectorului 1 a instalat containere albe pentru colectarea hainelor în 15 parcuri din oraș. Astfel, puteți găsi aceste containere în următoarele locații: Parcul Luigi Cazzavillan, Parcul Venus, Parcul Regina Maria, Parcul Brancusi, Parcul Nicolae Iorga, Parcul I.C. Bratianu, Parcul Automatica, Parcul Piata Pajura, Parcul Teofana, Parcul Kiseleff, Parcul Bazilescu, Parcul Izbiceni, Parcul Ciresoaia, Parcul Baneasa, Parcul Adalin.
Hainele depuse în aceste containere sunt destinate persoanelor aflate în nevoie, de aceea este important să le spălați înainte de a le dona. De asemenea, ar fi de mare ajutor dacă le ambalați și le etichetați cu informații despre mărime și sezon.
Containere pentru reciclarea hainelor amplasate în magazine
H&M a pus la dispoziția celor interesați containere pentru reciclarea hainelor în toate magazinele sale. Compania subliniază că nu se ocupă de donarea hainelor, dar acceptă orice tip de material textil, indiferent de marcă sau stare, inclusiv hainele uzate sau vechi. Acestea sunt transportate către unitatea de reciclare cea mai apropiată, unde sunt sortate manual. De asemenea, pentru fiecare sacoșă de textile oferită, H&M oferă un voucher pe care îl puteți folosi în magazinele lor.
Zara a dezvoltat un program de colectare a hainelor, cu containere disponibile în anumite magazine din țară. În București, aceste containere pot fi găsite la Sun Plaza, Promenada, AFI Cotroceni, Park Lake, Unirea Shopping Center, București Mall, Mega Mall, Plaza România și Baneasa Shopping City.
Hainele colectate în aceste containere sunt prelucrate înainte de a fi reutilizate sau reciclate. De asemenea, pe site-ul lor se menționează că articolele compuse în întregime din bumbac, lână sau poliester pot fi reciclate în materiale textile noi, în timp ce restul articolelor sunt transformate în materiale utilizate în industria construcțiilor și în industria auto. Articolele care nu pot fi reutilizate sau reciclate din motive legate de igienă, securitate și sănătate sau calitatea materialelor trec printr-un proces riguros de gestionare a deșeurilor.
În ceea ce privește hipermarketurile Auchan, acestea au introdus containere pentru donarea hainelor în unele parcări ale magazinelor lor din țară de aproximativ un an. Aceste containere pot fi găsite în prezent în Timișoara Iulius Mall, Timișoara Nord, Timișoara Sud, Cluj Iris, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș Sud, Târgu Mureș City, Brașov Coresi și Brașov Vest, Sibiu. După sortare, hainele din aceste containere sunt fie donate (Auchan are un parteneriat cu Crucea Roșie), fie prelucrate în prealabil și apoi reciclate.
Containere pentru haine plasate de diverse organizații neguvernamentale (ONG-uri)
Recent, Fashion Days a anunțat noile locații în care au instalat containere pentru colectarea hainelor. Aceste containere pot fi găsite în București, în următoarele benzinării OMV: pe Șoseaua Mihai Bravu 485-489, sectorul 3; pe Șoseaua Colentina 446, sectorul 2; pe Bulevardul Timișoara 60b, sectorul 6 și pe strada Maica Domnului nr. 1A, nr. 1 și nr. 1Bis, sectorul 2. Trebuie să țineți cont că Fashion Days mută aceste containere la aproximativ fiecare 2-3 luni pentru a oferi cât mai multor persoane posibilitatea de a dona haine.
Banca de Haine, pe care o puteți găsi pe pagina lor de Facebook, se ocupă, de asemenea, de colectarea hainelor, încălțămintei și jucăriilor și le donează persoanelor nevoiașe. Aceștia au colaborat anterior cu Fashion Days, dar puteți să le trimiteți donațiile direct sau să-i contactați pentru a veni să le ridice. Este important să știți că nu acceptă lenjerie intimă sau articole vestimentare deteriorate.
Lucruri de reținut înainte de a dona haine:
- Asigurați-vă că spălați și curățați hainele pe care le donați, chiar dacă organizațiile care le colectează le vor supune ulterior unui alt proces de curățare.
- Ambalați hainele în saci sau pungi și etichetați-le cu mărimea și sezonul în care pot fi purtate.
- Nu donați lenjerie intimă.
- Evitați să lăsați în containere haine rupte sau deteriorate, deoarece acestea sunt destinate obiectelor vestimentare care urmează să fie donate persoanelor nevoiașe.