Sistemul ReturRO va fi functional in Romania. Cum vom recupera garantia de 50 de bani

Prin intermediul acestui nou sistem, plătim o garanție de 50 de bani pentru ambalajele de sticlă, plastic și metal, pe care le putem recicla doar în containere speciale. În același timp, marile lanțuri de magazine organizează campanii dedicate, iar oamenii se strâng în cozi nesfârșite pentru a participa la ele. Dacă această practică devine obișnuită, țara noastră ar putea în sfârșit să se elibereze de gunoaie.

Cu toate că inițial campania a fost gândită pentru reciclarea deșeurilor din gospodărie, au existat și persoane care au adus cantități impresionante.

În prezent, tot mai multe magazine lansează astfel de campanii de reciclare. Cu toate acestea, de la data de 30 noiembrie, Sistemul de Garanție Returnare ar trebui să fie funcțional. Acest lucru presupune că producătorii vor începe să producă ambalaje cu sigla SGR, care vor ajunge ulterior în magazine.

Procesul de recuperare a garanției de 50 de bani este destul de simplu. Clienții plătesc această sumă suplimentară în momentul cumpărării, sub formă de garanție. Pentru a recupera acești bani, oamenii trebuie să aducă ambalajele la punctele de returnare special organizate în magazine.

De exemplu, pentru un PET adus, veți primi imediat un bon de 50 de bani, pe care îl puteți folosi pentru a cumpăra produse în magazin sau puteți solicita returnarea sumei la casa de marcat. Ambalajul este ulterior preluat de RETURO și dus la punctele de sortare.

Până în 2025, Sistemul de Garanție Returnare ar trebui să permită colectarea a 77% din toate PET-urile puse pe piață.

Trebuie să fiți atenți, însă. Nu este necesar să umpleți acum casa cu containere, deoarece în sistemul de garanție returnare vor fi acceptate doar ambalajele care au logo-ul specificat.

De asemenea, producătorii vor putea să comercializeze băuturi fără sigla SGR până în decembrie anul viitor, pentru a nu afecta stocurile existente.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *