Poluare Romania: cat de mult polueaza campania de vaccinare anti-covid 19

Anul 2020 a fost un an plin de provocari, un an prin care am trecut prin foarte multe, de la statul in casa, schimbatul obiceiurilor, lucratul de acasa si intalnirea cu prietenii in mediul virtual, acestea fiind provocate de virusul Sars Cov2.

 Toate acestea ne-au dat tot sistemul peste cap, ne-au facut sa constientizam anumite lucruri. Am observat cat de mult se poate schimba mediul in momentul in care noi stam in casa si cum gradul de poluare poate sa scada. Ei bine, ne-am intors din nou la treaba, suntem din nou afara, in trafic, la munca, la restaurant si unde se mai poate, fapt care ne bucura, suntem fiinte sociale si era imposibil sa stam in casa atat de mult si sa nu comunicam cu cei din jur. Din fericire, vaccinul a aparut si acest lucru nu poate decat sa ne bucure, dar intrebarea este, provoaca acest vaccin poluare in Romania?

Vaccinul –  poluare Romania!

Guvernul din Romania incearca frenetic sa vaccineze cat mai multi oameni pentru a aduce pandemia de coronavirus la un sfarsit, insa din pacate acest lucru vine si cu efecte negative asupra mediului.

Tot ce se produce in acest moment, de la congelatoarele masive pentru mentinerea vaccinurilor reci, la camioanele si avioanele necesarea pentru transportarea acestora, la milioanele de flacoane si seringe, cresc gradul de poluare foarte mult.

Companiile folosesc gaze de hidrofluorocarburi (HFC) pentru a ingheta vaccinurile la o temperatura foarte scazuta – minus 70 de grade Celsius pentru jabul BioNTech / Pfizer – si permit stocarea si transportul acestora pe distante mari. Emisiile de HFC au un efect de incalzire globala de pana la 23.000 de ori mai mare decat CO2, dar din fericire incepand cu anul 2015 acestea au scazut, odata cu introducerea Regulamentului privind gazele fluorurate.Acest progres ar putea fi compromis tocmai de campania de vaccinare, aceasta va complica obiectivul acordului verde al Uniunii Europene de a deveni neutru din punct de vedere climatic pana in 2050.

Asa cum am specificat, exista costul de mediu al logisticii, avioane, camioane care arunca Co2 pentru mutarea vaccinurilor din strainatate catre tara noastra. Cheia pentru ca acest proces de poluare in Romania sa nu se resimta atat de mult ar fi distribuirea jaburilor intr-un mod eficient. O perspectiva a durabilitatii ar fi aceea a crearii mai multor centre de producere a vaccinului astfel incat sa se parcurga mai putini kilometrii pentru distribuirea lor, de exemplu in tara noastra ar putea produce institutul Cantacuzino.

Seringi si flacoane

O alta preocupare este cresterea potentia a deseurilor din campania de vaccinare, care se adauga la deseurile deja generate de echipamentele individuale de protecte individuala – mastile, costumele si scuturile utilizate pentru a proteja oamenii si personalul medical de virus. De la începutul pandemiei s-au inregistrat putine progrese in prevenirea unor astfel de deseuri.

                Seringile din plastic si flacoanele din sticla ar putea fi reciclate daca sunt sortate, dezinfectate si colectate corespunzator, dar  acest fapt„nu este atat de popular in Romania”,astfel ca poluarea va exista si de acum inainte, din pacate din ce in ce mai mult.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *