Poluare Bucuresti – cat de poluata este capitala Romaniei

Cand spui poluare Bucuresti, iti vin in minte poate destul de multe stiri triste care zi de zi impanzesc ziarele si televiziunea. Cu toate ca primaria Bucuresti stie despre acest fenomen inca din decembrie 2017, luna in care a publicat un important raport al Directiei de Mediu in legatura cu acest lucru, poluarea nu pare decat sa fie in crestere.

Poluare Bucuresti – Cauze comune ale acestui fenomen

Doua treimi din poluarea cauzata in acest oras este generata de trafic, conform Primariei Capitalei. Vehiculele aduc in aer oxizi de azot (Noxe) si vapori de benzen.

In Romania, aproximativ 8500 de morti sunt cauzate anual de vaporii de benzen. Mai mult decat atat, acestea cauzeaza si diverse boli respiratorii, hepatice sau sanguine. Potrivit Agentiei internationale de Cercetare a Cancerului, oxidul de azot este si cancerigen.

O alta sursa mare de poluare de poluare Bucuresti o reprezinta activitatiile industriale. Conform Primariei Capitalei, acestea sunt responsabile de peste 25% din emisiile din oras. Mare parte din aceasta poluare vine da la cele 6 centrale care se ocuza de incalzirea orasului, cu toate ca, in acest an, sunt mii de locuinte ramase fara caldura. Aceste centrale sunt situate atat la marginea, cat si in zonele centrale din Bucuresti, fapt care face ca poluarea sa fie la cote alarmante pretutindeni.

Tara noastra se bazeaza pe puterea carbunelui, iar guvernul nu supravegheaza foarte bine utilizarea acestuia. In luna iulie a anului 2018 Comisia Europeana a deschis impotriva Romaniei proceduri de incalcare a dreptului comunitar pentru emisiile industriale realizate in exces.

In urma unor investigari realizate de UE, Comisia a constatat ca mai multe instalatii nu au autorizatii care intrunesc conditiile de functionare in conformitate cu legislatia in vigoarea. Dar acest lucru s-a dovedit doar o constatare zadarnica, momentan.

Cu toate acestea, Romania sta bine la capitolul masini diesel. Acestea sunt detinute de 38% din romani, cu mult sub media Uniunii Europene de 42%.

Pe de alta parte, la capitolul transport public in Bucuresti, nu stam asa de bine. Sociatatea de Transport Bucuresti (STB) are o flota de 1400 de autobuze cu motor diesel. O mie dintre acestea au norme de poluare Euro 3 si Euro 4. Iar pana in 2024, acestea vor trebuie sa fie scoase din uz.

Nici la capitolul “masini vechi” nu stam bine. In tara noastra, varsta medie a masinilor este de 16.2 ani, cu mult mai mare fata de cea a UE (10.5 ani) si a doua din Comunitatea Europeana, dupa Lituania.

Guvernul tarii noastre incearca sa combata aceasta problema in mai multa moduri, pana acum insa, fara prea mult succes. De aproximativ 10 ani, programul “Rabla” permite soferilor de masini uzate sa-si dea automobilul vechi in schimbul unui voucher ce le permite sa primeasca o reducere la un automobil nou.

Aceste actiuni, dupa cum spuneam, nu ajuta foarte mult, programul “Rabla” ajungand sa inlocuiasca doar 3% in 2018 din totalitatea masinilor puse in circulatie.

Nivelul de poluare Bucuresti este unul peste normele admise. Din pacate, autoritatile locale nu au reusit sa gaseasca o solutie eficienta si pe termen lung. Iar pentru oamenii cu afectiuni precum astm, iesitul afara ajunge sa fie adesea o aventura neplacuta.

Din pacate, nu putem spune cand se va rezolva aceasta problema. Acest lucru nu este unul deloc placut de auzit, avand in vedere ca problemele poluarii in Bucuresti nu sunt noi, ele fiind semnalate oficial, dupa cum mentionam si mai sus, inca din 2017.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published.