Brazii artificial vs. brazii naturali – ce varianta este mai eco-friendly?

Brazii artificiali sunt destul de populari in perioada sarbatorilor de iarna. Acestia sunt aratosi, aproape identici cu cei naturali si adesea gata impodobiti. Ei par alegerea ideala pentru clientul secolului XXI, unde graba este la ordinea zilei.

Dar sunt ei mai sustenabili decat cei artificiali? Te-ai putea gandi ca alegand sa cumperi un brad artificial poate fi o idee buna, salvand astfel de la taiere un brad natural. Ei bine, daca in general reducerea taierii copacilor este un lucru bun, acest lucru nu este valabil in acest caz. Hai sa vedem de ce.

Brazii artificiali – De unde vin si cum ajung in casa ta?

Brazii artificiali sunt cumparati in fiecare an in intreaga lume. Mare parte din acestia provin din China. Astfel, pentru a aduce un brad artificial in casa ta, acesta trebuie mai intai produs, apoi transportat.

Acest lucru duce la o amprenta de carbon ridicata in comparatie cu achizitionarea unui brad natural. De asemenea, un brad artificial, dupa ce s-a uzat, nu poate fi reciclat, el ajungand in groapa de gunoi comuna.

Sunt deci brazii naturali mai buni?

Spre deosebire de brazii artificiali, cei naturali nu contribuie la producerea emisiilor de carbon. Este bine de stiut faptul ca majoritatea brazilor naturali sunt crescuti in pepiniere timp de 10-15 ani.

In aceasta perioada, ei genereaza oxigen pentru mediul inconjurator. De asemenea, chiar daca brazii sunt luati dintr-o padure si acesta este lucru bun. Taierea copaciilor, intr-o maniera controlata, ajuta la regenerarea unei paduri, facand loc pentru altii tineri sa creasca si sa se dezvolte.

Un alt avantaj al brazilor naturali este faptul ca acestia nu trebuie sa calatoreasca prea mult pentru a ajunge in casa ta, ei fiind adesea crescuti local.

Este, astfel, recomandat sa cumperi brazi care sunt crescuti in zona ta. In caz contrar, amprenta de carbon poate creste si in cazul unui brad natural. De asemenea, alegand sa cumperi local ii ajuti si pe producatorii din zona ta. Putem spune deci, ca toata lumea are de castigat, tu sustii afacerile si mediul, iar producatorii locali sunt si ei motivati sa continue sa se dezvolte.

In ceea ce priveste ce se intampla cu acestia dupa ce trec sarbatorile de iarna, majoritatea tarilor au un program in care copacii sunt adunati si replantati, avand astfel parte de o a doua sansa.

Ce ar trebui sa faci daca ai deja un brad artificial?

Un brad artificial nu este un este atat de eficient precum unul natural. Totusi, asta nu inseamna ca ar trebui sa-l punem intr-o lumina total negativa. El poate prezenta cateva avantaje fata de unul natural.

In primul rand, acesta poate fi folosit mai multi ani, spre deosebire de unul natural care se usuca si isi pierde din frumusete in doar cateva saptamani.

De asemenea, in cazul in care ai deja un brad artificial, sfatul nostru este sa incerci sa il utilizezi cat mai mult, reducand astfel amprenta de carbon a acestuia.

Craciunul si sarbatorile de iarna sunt un obicei magic si parca fara un brad sub care sa fie asezate cadourile aceasta magie nu mai are farmec.

Iti recomandam, asadar, ca pentru aceste sarbatori sa iti cumperi un brad natural.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *