In luna mai a acestui an, Romania primea un deadline categoric: in mai putin de 4 luni, autoritatile au datoria de a inchide toate acele gropi de gunoi ilegale. Iar acest avertisment a venit de la Comisia Europeana, dupa ce au fost descoperite mai bine de 48 de astfel de gropi ilegale.
Ce spune legea despre problema gropilor de gunoi ilegale din tara noastra?
Potrivit normelor legislative privind situatia deseurilor, respectiv Directiva 2008/98/CE, toate statele membre ale Uniunii Europene au datoria de a recupera si gestiona deseurile rezultate intr-un mod care nu pune sub nicio forma in pericol mediul inconjurator si sanatatea locuitorilor.
Astfel, directiva venita de la Comisie interzice categoric abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a oricaror deseuri.
Pornind de la aceste prevederi stricte, tara noastra are obligatia de a inchide si reabilitata toate gropile de gunoi care nu respecta standardele impuse, intr-un termen de maximum 4 luni de la primirea avertismentului.
Ce implicari la nivel de mediu au gropile de gunoi care nu respecta standardele?
- Polueaza. De regula, acestei gropi de gunoi „rasar” in zone in care nu au autorizatie si polueaza aerul, afectand sanatatea celor locuiesc in aproprierea lor.
Si desi nu suntem inca suficient de constienti, problema deseurilor este una destul de grava. In fiecare an mii de persoane isi pierd viata din cauza afectiunilor respiratorii declansate din cauza poluariii aerului. (de exemplu, bronsite respiratorii). Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca unele gropi de gunoi sunt adevarate focare de infectie.
- Degaja un miros neplacut. Cui i-ar placea sa se trezeasca dimineata, sa deschida geamul larg si, in loc de aer curat, sa intre un miros neplacut de resturi menajere care ajung in gropile de gunoi plasate ilegal, la marginea oraselor sau chiar in inima acestora? Noi credem ca nimeni nu s-ar bucura de o asemenea aroma.
- Sunt total inestetice. Stii pozele acelea placute vizual care atrag sute de aprecieri in Social Media? Ei bine, ele nu au niciodata in background gropi de gunoi.
- Nu incurajeaza aruncarea selectiva a gunoiului. Numarul mari de gropi amplasate ilegal ne face sa ne dam seama de ce ne situam pe ultimul loc in clasamentul european atunci cand vine vorba de reciclarea deseurilor.
In ceea ce priveste masurile legale impuse de Comisia Europeana de care vorbeam anterior, nu stim deocamdata ce se va intampla. Iar asta pentru ca hotararea CJUE viza un total de 68 de gropi de gunoi ilegale la finalul anului 2017, dintre care doar 20 au fost solutionate prin inchidere definitiva.
Ce ne ramane de facut in acest sens?
Sa nu incurajam sub nicio forma aruncarea ilegala a gunoiului. Daca vedem maldare de deseuri aruncate la voia intamplarii, datoria noastra este de a nu le face si mai mari de atat.
Si sa le explicam si copiilor nostri de ce nu este bine sa facem acest lucru.
Gunoiul trebuie depozitat in spatii sigure, special amenajate.
Si pe cat posibil, deseurile care pot fi reciclate trebuie predate unui centru care se ocupa special de aceasta activitate.
De cele mai multe ori, activitatea de a face bine mediului inconjurator se afla la doar un apel distanta…