Ce obiceiuri poti adopta pentru un mediu mai curat

In zilele noastre, preocuparea pentru un mediu mai curat este umbrita de problemele legate de poluare ce par sa nu se mai opreasca. Avem ape poluate, schimbari climatice cauzate de gazele cu efect de sera, paduri defrisate si multe altele.

Pentru a ne pastra mediul mai curat, adoptarea unor obiceiuri mai “sanatoase” poate parea un lucru mic, dar, pe termen lung, cu un impact major.

In acest material, ne propunem deci sa iti prezentam cateva idei care sa te ajute sa iti formezi obiceiuri care vor duce la obtinerea unui mediu mai curat.

Mediu mai curat – Reducerea folosirii ambalajelor de unica folosinta

Poate cel mai usor mod de a ajuta mediul inconjurator este reducerea sau inlocuirea materialelor de unica folosinta. Studii arata ca, apa imbuteliata este adesea la fel de buna ca apa de la robinet. Ba mai mult, apa imbuteliata poate ajunge sa fie contaminata cu microplastic, care odata inghitit iti poate pune in pericol sanatatea.

 Reducerea folosirii plaselor de cumparaturi

Cand vine vorba de cumparaturi, poti sa iti aduci cu tine propriile plase reutilizabile. Astfel, nu vei mai fii nevoit sa cumperi sacose de fiecare data cand ajungi la casa si vei ajuta la un mediu mai curat.

Anual, miliarde de plase sunt folosite in toata lumea. Ajunse in apele lumii sau in ocean, ele pot deveni capcane mortale pentru pesti sau alte vietuitoare care se prind fara scapare in acestea.

Totodata, ele pot fi si consumate de diverse animale marine. Unei testoase infometate ii va fi aproape imposibil sa distinga intre o punga de plastic si o meduza.

Inlocuieste paharele de cafea cu recipiente reutilizabile

Cafenelele incep sa adopte tot mai mult ideea de recipient reutilizabil. Astfel, exista posibilitatea ridicata ca si in zona ta sa existe astfel de cafenele ce iti vor servi cafeaua intr-un recipient reutilizabil adus de tine.

Un astfel de obicei poate avea un impact imens, miliarde de pahare de cafea fiind fiind produse si aruncate anual.

O alta idee este sa iti faci tu cafeaua acasa. Pe langa faptul ca folosesti doar ingrediente care iti plac ajungi sa faci si economii.

Inlocuieste plasticul cu carton pe unde este posibil

In general, este mult mai usor sa reciclezi cartonul decat plasticul. Astfel, de fiecare data cand poti, alege alimente sau detergenti ambalate in cutii de carton.

Mananca acasa

Gatitul acasa poate fi un lucru foarte placut si poate fi o modalitate importanta de a reduce impactul asupra mediului.

De asemenea, folosind ingrediente proaspete, mancatul acasa poate fi mult mai sanatos decat mancarea comandata. Pe langa toate astea, poate fi si mult mai economic.

Cumpara sau imprumuta lucruri utilizate

Ai nevoie de un material sau de unelte pe care sa le folosesti o singura data? Nu le  cumpara noi, ci imprumuta-le. Pe langa faptul ca vei face economie, vei ajuta si la pastrarea unui mediu curat.

Exista o multime de obiceiuri pe care ni le putem forma si care pot ajuta, reducand impactul pe care il avem asupra mediului inconjurator.

Sfaturi precum cele de mai sus reprezinta doar punctul de inceput intr-o astfel de calatorie.

Cu toate acestea, noi speram ca ti-au fost de folos si te-au inspirat in alegerea unor obiceiuri care ne vor permite sa ne bucuram mai mult de planeta noastra, asa cum o stim azi.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *