Pe masura ce vanzarile de masini au crescut, poluarea care vine la pachet cu acestea a crescut si ea. Cu toate acestea, cand vorbim despre poluare masini, ne referim la toate vehiculele cu motor, acestea fiind reprezentate si de TIR-uri, SUV-uri, masinile stil duba, autobuze, pick-up-uri.
Insumat, toate acestea emit aproape jumatate din totalitatea gazelor cu efect de sera. Iar aceasta problema pare sa fie departe de a fi rezolvata, in fiecare an vanzarile de masini fiind in crestere.
Poluare masini – cateva fapte / date statistice
- Autovehiculele polueaza aerul cu pana la 51% monoxid de carbon. Acest gaz contribuie la poluarea cu fum, care poate fi letal in concentratii mari.
- Dioxidul de carbon este un puternic agent poluator si 31% din tot CO2 din atmosfera vine doar de la automobile. Prea mult gaz precum acesta dauneaza sanatatii umane, dar si stratului de ozon din atmosfera.
- Prin simpla functionare, motorul unei maasini elimina 34% din tot oxidul de azot din mediu. Acesta se dovedeste, de asemenea, periculos pentru sanatatea umana si viata plantelor.
- Alti agenti poluatori sunt eliberati de motorul unei masini. Acestia sunt responsabili pentru producerea mai multor nori.
- Un alt efect secundar pe care il are aceasta poluare este ploaia acida. Fiind un rezultat direct al diverselor gaze toxice eliberate in mediu, ploaia acida poate otravii animalele si plantele. De asemena, aceasta otraveste si sursele naturale de apa precum rauri sau lacuri.
- Toate aceste gaze, dar si alte ingrediente duc la o crestere a incalzirii globale. Suntem deja in punctul in care schimbarile climatice incep sa devina din ce in ce mai serioase. Iar daca se va continua in acest ritm, planeta va deveni destul de ostila cu vietuitoarele sale.
Dupa cum vezi cand, cand vorbim de de poluare masini, lucrurile nu sunt deloc in favoarea noastra. Astfel, intervine intrebarea, sunt masinile electrice mai bune? Putem avea o sansa in a salva planeta folosind masini electrice?
Poluare masini – Cum ajuta vehiculele electrice?
In prezent, majoritatea masinilor din Europa folosesc benzina (52%). Totusi, masinile electrice incep incet, incet, sa creasca in vanzari. Astfel, acum aproximativ 1.5% din cota de piata este reprezentata de masinile electrice, vanzarile acestora crescand cu 51% in 2017 fata de anul anterior.
Totusi, in ceea ce priveste masinile electrice, este important de stiut faptul ca nu doar utilizarea acestora influenteaza mediul inconjurator, ci si producerea lor, unii producatori nefiind atat de “verzi” pe cat impun reglementarile din domeniu.
Daca este totusi sa luam in considerare consumul mixt de energie in Europa, masinile electrice se dovedesc a fi mai curate decat cele pe baza de benzina. Totodata, avand in vedere faptul ca vanzarile masinillor electrice vor creste in viitor, putem spune ca trendul de scadere a emisilor cauzate de maini va scadea si el.
Este totusi de luat in seama si faptul ca acest lucru se va intampla in cativa ani, poate chiar decenii. Acesta durata de timp este poate prea mare pentru ca masinile electrice sa mai poata salva planeta.
Din pacate, nu putem spune ca stim cu certitudine acest lucru, asa ca tot ce ne ramane de facut este sa asteptam pentru a vedea apoi unde ne va duce “revolutia vehiculelor electrice”.