Poluare cosmetice: lacul de unghii si efectele asupra mediului

Primavara a sosit si nu-i asa fiecare doamna si domnisoara isi creaza tinute viu colorate, schimba machiajul si bineinteles cand vine vorba de unghii acestea isi fac diferite modele. Lacul de unghii reprezinta un „must” in casele doamnelor si domnisoarelor, dar din pacate acesta este incadrat la „poluare cosmetice”, el fiind la fel de periculos ca  insecticidele, vopselele de casa si bateriile pentru masini atunci cand vine vorba de degradarea mediului.

Avand in vedere mirosul puternic,  inconfundabil care apare ori de cate ori este deschisa sticluta, nu este o surpriza pentru cei mai multi faptul ca oja contine un amestec de ingrediente neplacute. Aceste ingrediente includ solventi, plastifianti, polimeri adezivi si alte ingrediente  urat mirositoare care functioneaza pentru a obtine acoperirea durabila si lucioasa pe care am dorit-o. Totusi, ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca aceste produse cosmetice pot pune sanatatea in pericol.

Ascunse în spatele culorilor lucioase si a denumirilor fructate acestea au un amestec daunator de elemente toxice care pot patrunde in fluxul nostru sanguin prin patul unghiilor si pot provoca efecte negative asupra sanatatii. Un nou studiu condus recent de Universitatea Duke și de Grupul de lucru pentru mediu arata ca unul dintre acestia este fosfatul de trifenil , un potential perturbator endocrin. Toate femeile implicate in studiu au prezentat dovezi de fosfat de trifenil in sange la doar 10-14 ore dupa ce si-au vopsit unghiile.

Este extrem de important ca persoanele isi cumpara astfel de produse sa verifice etichetele. Avand in vedere bogatia de optiuni cosmetice, este intotdeauna posibil sa gasim inlocuitori adecvati care sa respecte atat sanatatea noastra, cat si mediul inconjurator si sa evitam poluarea cosmeticelor.

            Poluare cosmetice – riscuri care se ascund in sticluta de oja.

            Peste 80% din doamne si domnisoare folosesc lac de unghii. Majoritatea lacurilor contin ceea ce este cunoscut sub numele de  „trio toxic”, toluen și formaldehida. Similar cu fosfatul de trifenil, acestia sunt utilizati in productia de plastic si s-a dovedit ca perturba si provoaca anomalii ale reproducerii. Din aceasta cauza, Uniunea Europeana a interzis utilizarea acesteia in cosmetice si jucarii. Expunerea pe termen scurt la astfel de substante poate provoca, de asemenea, greata si varsaturi, dureri de cap si probleme oculare, iar efectele pe termen lung pot include leziuni la rinichi si ficat.

Toluenul este un solvent adaugat la lustruire pentru a impiedica separarea pigmentilor, astfel incat sa se creeze finisajul neted dorit. Un alt loc in care probabil veti întalni toluenul este la benzinarie, deoarece acest ingredient este, de asemenea, utilizat în principal ca aditiv in benzina. Toluenul este un iritant pentru piele, care poate afecta si sistemul nervos central – provocand slabiciune si confuzie mentala, printre alte efecte – si nivelurile ridicate pot avea chiar riscuri de reproducere si dezvoltare.

Cum se pot alege optiuni mai bune

Exista mai multe motive pentru a acorda o atentie suplimentara ingredientelor care se ascund in produsele cosmetice de zi cu zi pe care le-am introdus la poluare cosmetice. Pentru a avea un produs sustenabil este foarte important sa se caute lacurile de unghii netoxice. De asemenea curatarea unghiilor si taierea lor este o alta optiune.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *