Cele mai cunoscute tipuri de plastic: unde se folosesc si care dintre acestea pot fi reciclate?

Plasticul este un material destul de complex. El nu poate fi intalnit sub un singur cod general, ci sub forma unor variatii, care depin de elementele din compozitia sa. Si pentru ca stim ca uneori informatiile cu privire la modul de reciclare al plasticului pot fi usor bulversante, am ales sa va prezentam cateva aspecte despre principalele tipuri de plastic.  

Cele mai cunoscute tipuri de plastic si cat de usor pot fi reciclate:

PET – Polietilena tereftalata – material folosit cu precadere pentru realizarea de sticle pentru ulei, suc, apa, bere, borcane. Vestea buna cu privire la PET este faptul ca se poate refolosi usor, fiind un tip de plastic nu doar comun, ci si usor de reciclat.

PVC – prescurtare de la binecunoscuta clorura de polivinil. Ea este folosita in special la realizarea de termopane. Spre deosebire de alte tipuri de plastic, PVC-ul nu se recicleaza, deoarece presupune un proces destul de costisitor si complex. In plus, vorbim despre un material care poate elibera toxine.

LDPE – polietilena de joasa densitate – este folosita in special la realizarea de sacose, tavi, caserole, recipiente de tip flacon pentru miere si mustar. Problema cu obiectele realizate din LDPE este ca nu pot fi reciclate. In schimb, sunt preferate datorita faptului ca nu fosnesc si se dovedesc destul de usor de manevrat.

PP – polipropilena – este folosita pentru confectionarea de flacoane (inclusiv partea de dopuri), navete pentru sticle, galeti, recipiente pentru smantana, margarina etc. Recipientele cu inscriptia PP se colecteaza separat si nu ar trebui amestecate cu restul bucatilor de plastic din pubele colorate in galben.

PS – polistiren – il intalnim in special in industria alimentara. Este un tip de plastic folosit pentru a confectiona caserole si pahare. Din pacate, acesta nu poate fi nici el reciclat, iar studiile arata ca daca este expus la soare sau la temperaturi foarte ridicate, polistirenul poate deveni cancerigen.

Policarbonatul compact – folosit pentru confectionarea de CD-uri, lentile pentru ochelari de soare, scuturi de protectie pentru fortele de ordine, diverse accesorii si panouri de protectie. Principala sa caracteristica este faptul ca el se dovedeste rezistent la lovituri repetate. Insa, spre deosebire de alte materiale plastice, policarbonatul nu se recicleaza.

Scurt ghid de colectare selectiva a obiectelor din plastic – golden rules pentru orice ecologist

  1. Indiferent de tipul de plastic ales, inainte de reciclare, acesta trebuie spalat. Daca plasticul ramane murdar, acesta devine contaminat.
  2. Daca intentionam sa reciclam sticle din plastic, dopurile acestora trebuie indepartate.
  3. Nu este deloc interzisa strivirea recipientelor din plastic. Ba dimpotriva, acestea trebuie strivite pentru a face loc altor elemente.

Care sunt industriile care folosesc cel mai mult plastic? (statistici din 2019)

  • Industria alimentara si a ambalajelor  – 39,9 %
  • Constructii –19,8%
  • Alte produse (echipamente medicale, mobila, aparate, utilaje mecanizate) – 16,7%
  • Industria auto – 9,9%
  • Echipamente electronice si electrice – 6,2%
  • Produse de uz casnic, recreativ si sportiv – 4,1%
  • Agricultura – 3,4%

Acestea fiind zise, inainte de a recicla plasticul, asigura-te ca ai reusit sa identifici ce fel de elemente contine si daca permite acest lucru. In caz contrar, nu vei face altceva decat sa ingreunezi activitatea celor care se ocupa de sortarea deseurilor.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *